FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 3. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenija u idućih šest godina planira investirati 600 milijuna eura za zaštitu od poplava, a dobila bi ih kao kredit od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izjavio je u srijedu slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan. "Budući da je sredstava iz kohezijskog fonda EU-a za tu namjenu premalo, ubrzavamo aktivnosti za dobivanje kredita EBRD-a od 600 milijuna eura koje bi upotrijebili u idućih šest godina", rekao je Židan prilikom posjeta Murskoj Soboti. On je istaknuo da i zadnje poplave i podzemne vode kojima je pokriven velik dio polja uz rijeke Dravu i Muru svjedoče da treba više ulagati u infrastrukturu kako bi se spriječile velike štete od poplava koje se zadnjih godina ponavljaju. U Sloveniji je registrirano šezdesetak područja kojima prijete poplave, istaknuo je Židan.

BEOGRAD - Srbijanski državni vrh najavio je u srijedu, nakon povratka izaslanstva iz Bruxellesa s neuspjelog osmog kruga dijaloga s Prištinom, da će sljedećih dana biti "u prilici donijeti neke iznimno teške odluke" o Kosovu. "Nismo postigli kompromis, ali smo odlučni da k njemu idemo. Ova runda pregovora nadišla je sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška", rekao je danas nakon sastanka izaslanstva s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem savjetnik šefa države Marko Đurić. Izaslanstva Srbije i Kosova završila su iza ponoći na srijedu u Bruxellesu bez dogovora osmi krug pregovora, ostajući na ranijim stajalištima o ključnom pitanju - ovlastima zajednice srpskih općina na Kosovu. Srbija traži da zajednica ima nadležnosti i ovlasti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju, te da Kosovske sigurnosne snage ne budu bilo gdje gdje žive Srbi, dok Priština želi srpsku zajednicu uključiti u kosovski ustavno-zakonski sustav.

WASHINGTON - Američki ministar financija Jacob Lew u srijedu je s direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde razgovarao o razvoju situacije u Europi, izjavio je glasnogovornik ministarstva. Tijekom susreta u američkom ministarstvu, dvoje dužnosnika "raspravljalo je o izgledima svjetskog gospodarstva, osobito o razvoju situacije u Europi", rekao je glasnogovornik u priopćenju. Američki ministar financija 8. i 9. travnja boravit će u Europi gdje će s nizom dužnosnika razgovarati o gospodarskom stanju. Prema priopćenju, Lew i Lagarde su razgovarali i o "stalnoj suradnji" ministarstva financija i Kongresa u cilju što bržeg usvajanja prijedloga zakona koji bi omogućio stupanje na snagu reforme upravljanja MMF-om, koju blokiraju SAD. Da bi stupila na snagu, reformu treba potvrditi 113 od 188 zemalja članica MMF-a, koje predstavljaju 85 posto prava glasa u upravnom vijeću. Nedostaje još samo ratifikacija SAD i njihovih 16,7 posto prava glasa.

ANKARA - Europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u srijedu je rekla da Iran mora odgovoriti na ponudu koju su mu iznijele svjetske sile ako se želi da ovotjedni pregovori o nuklearnoj krizi uspiju. Ashton je to rekla za posjeta Turskoj, u Ankari, uoči pregovora s Iranom koji će se u Kazahstanu održati u petak i subotu. Ona će voditi pregovore u ime SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke. Na posljednjem krugu pregovora u Kazahstanu u veljači, zapadni dužnosnici rekli su da su Iranu iznijeli prijedlog kojim bi se prekinula pat pozicija između dviju strana u kojem su, u zamjenu za odustajanje Irana od obogaćivanja urana na višim razinama, ublažili sankcije nametnute Teheranu. Iranski dužnosnici dali su do znanja da nisu zadovoljni ponudom, ali to nisu javno rekli, a nisu je ni prihvatili.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry posjetit će Jeruzalem i Ramalu idućeg tjedna, ali ne namjerava ponuditi novi izraelsko-palestinski mirovni plan, priopćio je u srijedu State Department. Kerryjev posjet, njegov treći Jeruzalemu u manje od mjesec dana, ne bi se trebalo smatrati početkom novih diplomatskih napora na Bliskom istoku nego prilikom da se vidi jesu li Izraelci i Palestinci spremni na mirovne pregovore, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Kerry ovog vikenda putuje iz Washingtona za Istanbul gdje će razgovarati o nizu pitanja, među kojima je i sukob u Siriji, kazala je. U posjetu Jeruzalemu i Ramali boravit će 8. i 9. travnja, a sastat će se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

KAMPALA - Zbog udara u Srednjoafričkoj Republici gdje su vlast preuzeli pobunjenici Seleka, Uganda je na prostoru te države prekinula potragu za milicijom LRA i njezinim zapovjednikom Josephom Konyjem, optuženim pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine. Čelnici zemalja članica Afričke unije, među kojima je južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, sastali su se u Čadu kako bi Seleke pozvali da u Srednjoafričku Republiku na snagu vrate ustav i pripreme prijelaznu vladu pošto su prije deset dana svrgnuli predsjednika Francoisa Bozizea. Međunarodna zajednica ne priznaje Seleke. LRA je osnovana krajem 80-ih na sjeveru Ugande radi rušenja ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija. S vremenom je postala zloglasna pobunjenička vojska optužena za pljačke i pokolje velikih razmjera te novačenje djece. S prostora Ugande protjerana je vojnom ofenzivom 2006., a danas ima 250 ljudi raspršenih u skupine koje se kriju u džunglama.

BEJRUT - Tisućljećima stari grad Palmira izgrađen u oazi oštećen je u sukobima između pobunjenika i snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koji vode borbe na području dragocjene arheološke lokacije, rekli su tamošnji stanovnici u srijedu. Amaterska snimka jednog od stanovnika prikazuje pročelje hrama Baalu iz prvog stoljeća s velikim kružnim oštećenjem kamena na mjestu gdje ga je pogodila minobacačka granata. Stupovi velike kolonade kod hrama oštećeni su šrapnelima. "U posljednja dva mjeseca imali smo granatiranja svake noći", rekao je stanovnik koji podržava sirijsku oporbu. "Vojska je zauzela položaje u muzeju, između grada i ruševina". Pobunjenici su zauzeli velike dijelove Sirije no vlada je uspjela zadržati nadzor nad Palmirom.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙