FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 3. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - HDZ BiH i HDZ 1990. žele osigurati praktičnu provedbu načelnog dogovora o promjenama izbornog sustava u BiH, koji je prošlog mjeseca postignut na sastanku u Bruxellesu, i zalažu se za model koji će zajamčiti Hrvatima da izaberu svog člana Predsjedništva BiH, izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Čović je potvrdio kako se nastavljaju razgovori predstavnika vladajućih političkih stranaka, čiji je cilj dogovoriti konkretna rješenja za novi izborni sustav. Rok za to ostaje 11. travnja, kako je dogovoreno s predstavnicima Europske unije. Tog dana u Mostaru bi se trebao održati sastanak predsjednika šest stranaka-članica vladajuće koalicije sa europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom kako bi se finalizirao postignuti dogovor vezan uz primjenu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

PEKING - Kina je u srijedu pozvala na "suzdržanost" na Korejskom poluotoku, pošto je Pjongjang zabranio južnokorejskim zaposlenicima pristup međukorejskom industrijskom kompleksu u Kaesongu, pojačavajući napetost između dviju Koreja, dok je Rusija izrazila zabrinutost zbog "eksplozivne" situacije u vezi sa Sjevernom Korejom. Peking je zatražio od "svih zainteresiranih strana da ostanu mirne i pokažu suzdržanost", rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineske diplomacije. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Yesui sastao se u utorak s veleposlanicima Sjedinjenih Država, Sjeverne i Južne Koreje kako bi ih obavijestio o "iskrenoj zabrinutosti" Kine. Sjeverna Koreja je u srijedu spriječila južnokorejske zaposlenike da uđu u kompleks Kaesong, na sjevernokorejskom teritoriju, koji je simbol suradnje dviju zemalja. Seul je upozorio da ima plan djelovanja u izvanrednoj situaciji, a predviđa moguću primjenu sile kako bi se zajamčila sigurnost njegovih radnika u Kaesongu. Rusija je zabrinuta zbog "eksplozivnog" stanja u vezi sa Sjevernom Korejom, rekao je u srijedu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov. "Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakve izjave i od bilo kakvog čina koji bi mogao pogoršati stanje", dodao je diplomat.

SARAJEVO - Javni gradski promet u Sarajevu u srijedu je obustavljen na poziv jedne od sindikalnih udruga koje djeluju pri Gradskom prometnom poduzeću (GRAS), a županijske su vlasti ustvrdile kako blokada prometa ima političku pozadinu. "Kaos se proizvodi da bi se smijenila vlada Sarajevske županije", izjavio je lokalnim medijima županijski ministar prometa Jusuf Bubica, no nije objasnio tko točno stoji iza takvih pokušaja. Od jutarnjih sati u Sarajevu je bez najave blokiran sav tramvajski, trolejbusni i autobusni prijevoz, a organizatori štrajka su poručili kako je štrajk rezultat činjenice da im nije isplaćena plaća za veljaču, za što krive upravu, ali i županijske vlasti. Direktorica GRAS Mubera Begić-Žiga izjavila je kako se prekid rada nije smio dogoditi unatoč postojećim problemima. GRAS već godinama posluje s ogromnim gubicima koji sada premašuju iznos od dva i pol milijuna konvertibilnih maraka (1,25 milijuna eura), vozni park je zapušten i star, a tvrtka nije u stanju platiti ni struju koju koriste trolejbusi.

PRAG - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i novi češki predsjednik Miloš Zeman zajedno su u srijedu podigli zastavu Europske unije na Praškom zamku, sjedištu češkog predsjednika, javlja agencija ČTK. Zeman je u Barrosovoj nazočnosti također potpisao sporazum o uspostavi Europskog stabilizcijskog mehanizma (ESM), stalnog zajedničkog fonda namijenjenog financiranju zemalja eurozone u teškoćama. ESM je već na snazi i Zemanov potpis simbolične je naravi jer Češka nije članica eurozone i vjerojatno to neće biti još najmanje pet godina. Euroskeptični Zemanov prethodnik Vaclav Klaus, predsjednik od 2003. do 2013., tijekom cijelog svog mandata odbio je postaviti zastavu EU-a na Hradčane. Jednako tako nije želio potpisati sporazum o ESM-u koji je smatrao "monstruoznim i apsurdnim".

RIM - Talijanska policija izvijestila je u srijedu da je sud potvrdio rekordnu zapljenu ranije oduzete imovine vrijedne 1,3 milijarde eura koja je pripadala poduzetniku koji se bavio obnovljivim energijom, a bio je povezan sa sicilijanskom mafijom. Vitu Nicastriju (57) poznatom kao "gospodar vjetra" oduzeta su 43 poduzeća, 98 nekretnina (vile, parcele i zgrade), sedam automobila, 66 tekućih računa i druga financijska imovina "u ukupnoj vrijednosti većoj od 1,3 mlijarda eura", ističe se u priopćenju. Ta je imovina, rasuta po raznim dijelovima Italije, oduzeta u rujnu 2010. a sicilijansko pravosuđe je ovih dana donijelo konačnu odluku o zapljeni. Vito Nicastri je poslovni čovjek koji je uspio na polju obnovljive energije, napose energije vjetra i sunca, koja se danas smatra novim sektorom za pranje mafijaškog novca, rekli su istražitelji zaduženi za borbu protiv mafije. Smatra se da je Nicastri povezan s Matteom Messinom Denarom, sadašnjim glavnim vođom sicilijanske mafije Cosa Nostre.

MADRID - Šestotinjak stanovnika sela Barbana u pokrajini Estremaduri, na jugozapadu Španjolske, evakuirano je tijekom noći na srijedu zbog "naglog porasta vodostaja rijeke Guadiane", priopćile su vlasti. Čim su stanovnici evakuirani, spasilačke službe su "pregledale teren kako bi utvrdile eventualnu materijalnu štetu" koja "nije velika", poručuje regionalna vlada u svom priopćenju. U ožujku je diljem zemlje zabilježena rekordna količina kiše koja je prouzročila porast vodostaja vodenih tokova. U zadnjem tjednu u ožujku obilne oborine koje su se sručile na Španjolsku prouzročile su nagli porast vodostaja rijeka, napose u Andaluziji, na jugu zemlje i u Castilli i Leonu, u središtu. Civilna zaštita je u ponedjeljak objavila upozorenje zbog porasta vodostaja u gotovo svim riječnim bazenima u zemlji.

MONTEVIDEO - Urugvajski senatori odobrili su utorak brak između osoba istog spola, ali tekst zakona mora još jednom proći kroz Narodnu skupštinu, budući da je u Senatu donekle izmijenjen. Nacrt zakona su nakon sedmosatne rasprave odobrila 23 od 31 senatora, zahvaljujući potpori senatora iz lijeve koalicije na vlasti Frente amplio (Široka fronta) i dijela senatora iz oporbenih stranaka Parti Nacional i Partido Colorado. Tekst je u prosincu dobio veliku potporu zastupnika u Narodnoj skupštini, ali će morati ponovo na glasovanje, možda već idućeg tjedna, zbog manjih izmjena koje su unijeli senatori. Očekuje se da će u donjem domu zakon ponovo proći bez ikakvih problema. Budući zakon kaže da je "civilni brak, po zakonu, stalni savez dviju osoba različita ili istog spola" i mijenjat će se i građanski zakon kako bi se istospolne bračne zajednice uskladile s heteroseksualnim.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙