FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 3. travnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Izaslanstva Srbije i Kosova završili su nešto iza ponoći na srijedu u Bruxellesu osmi krug pregovora bez postignutog dogovora zbog različitih stavova o ključnom pitanju, ovlastima zajednice srpskih općina na Kosovu. Srbijanski premijer Ivica Dačić je rekao novinarima da su pregovori završeni bez sporazuma zbog i dalje veoma velikih razlika oko glavnog pitanja - ovlasti zajednice srpskih općina na Kosovu, prije svega u oblasti policije i pravosuđa. Srbija traži da zajednica srpskih općina ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju, i da Kosovske sigurnosne snage ne budu bilo gdje gdje žive Srbi. "Kosovska strana strahuje da bi ZSO mogla biti osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može zamisliti da nema nikakve ovlasti", rekao je Dačić nakon završetka pregovora koji su trajali više od 12 sati. Kosovski premijer Hashim Thaci je rekao da predložena zajednica srpskih općina na Kosovu "neće nikada imati izvršne i zakonodavne ovlasti" jer to nije u skladu s ustavom Kosova. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je kako je na stolu bilo nekoliko prijedloga. "Razlike između dviju strana su male, ali duboke. Oni će se sada vratiti doma i konzultirati se svojim kolegama u svojim glavnim gradovima i obavijestiti me o svojoj odluci u sljedećih nekoliko dana", rekla je Ashton. Istaknula je da je ovo bio njihov "zadnji formalni sastanak".

WASHINGTON - Sjedinjene Države će braniti sebe i svojega saveznika Južnu Koreju suočene s prijetnjama Sjeverne Koreje, rekao je u utorak u Washingtonu američki državni tajnik John Kerry. "SAD će braniti i zaštiti sebe i...Republiku Koreju", rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yun Byung-seom nakon njihova susreta u Washingtonu. Pyongyang je poduzeo niz prijetećih mjera nakon svog trećeg nuklearnog testa u veljači razljućen UN-ovim sankcijama zbog njegova nuklearnog programa i zajedničkim godišnjim američko-južnokorejskim vojnim vježbama. Pyongyang je onda zaprijetio nuklearnim napadom na Sjedinjene Države, raketnim napadom na njihove pacifičke baze i ratom Južnoj Koreji. Kerry i Yun istaknuli su vojnu spremnost svojih zemalja i rekli kako je denuklearizacija jedini put naprijed za Sjevernu Koreju. "Ono što Kim Jong-un odabire da čini je provokativno, opasno, bezobzirno i Sjedinjene Države neće prihvatiti (Sjevernu Koreju) kao nuklearnu državu", rekao je Kerry. Raspoređivanje naprednih vojnih zrakoplova i ratnih brodova prema Južnoj Koreji signal je "da će Sjedinjene Države braniti svoje saveznike i da nećemo biti predmet iracionalne i bezobzirne provokacije", rekao je on. Pyongyang je u utorak objavio planove da ponovno pokrene svoj glavni nuklearni kompleks Yongbyon što je Kerry ocijenio kao "provokativan i ozbiljan" potez.

WASHNGTON - Bijela kuća u utorak je pozvala Preking i Moskvu da obuzdaju službeni Pyongyang jer je najava Sjeverne Koreje o ponovnoj aktivaciji nuklearnog reaktora "još jedan pokazatelj" da Pyongyang "krši svoje međunarodne obveze". "Nije tajna da Kina ima utjecaja na Sjevernu Koreju", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na redovitom dnevnom sastanku s novinarima. "I prije smo Kinu pozivali, a i sada to činimo, da upotrijebi svoj utjecaj i utječe na ponašanje Sjeverne Koreje", reka je i dodao: "O tome (razgovaramo) i s Rusima". Sjeverna Koreja objavila je u utorak da kani ponovno pokrenuti nuklearni reaktor ugašen 2007. te dala naslutiti da bi mogla nastaviti i s obogaćivanjem uranija za vojne svrhe.

GAZA - Izrael je u utorak izvršio zračni udar na palestinski Pojas Gaze, prvi takav napad od osmodnevnog rata u studenome, rekli su islamistički pokret koji nadzire taj teritorij i izraelska vojska. "Okupacijski zrakoplovi bombardirali su otvoreni prostor u sjevernoj Gazi, nije bilo ozlijeđenih", navedeno je u priopćenju Hamasovog ministra unutarnjih poslova. Izraelski vojni glasnogovornik potvrdio je da je došlo do udara u Gazi, ali nije ulazio u pojedinosti. Izrael i Hamas dogovorili su primirje uz posredništvo Egipta u studenome, nakon osam dana borbi u kojima je ubijeno 170 Palestinaca i šest Izraelaca.

VATIKAN - U utorak navečer nakon zatvaranja vatikanske bazilike Svetog Petra papa Franjo je posjetio grob blaženog Ivana Pavla II povodom osme godišnjice njegove smrti, priopćio je Vatikan u utorak. Papa je pred grobom blaženog Ivana Pavla II u kapeli Svetog Sebastijana na koljenima dugo molio u tišini a kratko se zadržao i pred grobnicama blaženog Ivana XXIII i Svetog Pija X, izvijestio je vatikanski ured za tisak. "Večerašnnji posjet bazilici izražava duboki duhovni kontinuitet papinske službe koji papa Franjo intenzivno živi i osjeća, kako je pokazao i u susretu i s više telefonskih razgovora s njegovim prethodnikom Benediktom XVI", kaže se na kraju priopćenja.

KAIRO - Islamistički saveznici egipatskog predsjednika Mohameda Mursija optužili su u utorak Sjedinjene Države za otvoreno uplitanje u unutarnje poslove Egipta nakon što je Washington rekao da Kairo ograničava slobodu govora. U ponedjeljak je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kritizirala ispitivanje najpopularnijeg egipatskog televizijskog komičara zbog optužbi da je uvrijedio Mursija i islam. Bassem Jusuf, koji je postao slavan zahvaljujući online satiričnom showu nakon ustanka u kojem je 2011. s položaja svrgnut Hosni Mubarak, sam je u nedjelju došao u tužiteljstvo nakon što je glavni tužitelj izdao nalog za njegovo uhićenje. Stranke Pravda i sloboda, političko krilo Muslimanskog bratstva, osudila je izjave Victorie Nuland i rekla da egipatska vlada poštuje slobodu izražavanja. "Izjave Nulandove su otvoreno uplitanje u unutarnje poslove Egipta", rekla je ta stranka u svojoj izjavi.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙