FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BJELOVAR - Najvjerojatnije je da drugi dio isplate za potpore u poljoprivredi neće ići u vaučerima već u novcu kako bi se što više pomoglo poljoprivrednim proizvođačima, kazala je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol koja je danas u Gudovcu kraj Bjelovara otvorila 16. proljetni međunarodni Bjelovarski sajam. U prvoj je tranši isplaćeno preko milijardu kuna, još se rade dodatne provjere vezane uz stočarstvo, neki podaci još uvijek nisu u redu, i ne bih htjela izlaziti s datumom, rekla je. Španjol je kazala kako se u anketi, koju je provela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, većina poljoprivrednika izjasnila da bi poticaje radije primila u novcu nego u vaučerima. Proljetni bjelovarski sajam, koji traje do nedjelje, 24. ožujka, okupio je više od 400 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Češke, Albanije i drugih zemalja iz regije.

ZAGREB - Ministarstvo turizma nastavlja već zacrtanim putem, prioriteti su u ovom trenutku promjena zakonodavnog okvira i implementacija strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020., koja će uskoro biti usvojena i u Hrvatskom saboru, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin na današnjem sastanku s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu. Ministar Lorencin u protekla je dva dana održao niz sastanaka s turističkim sektorom, a danas se sastao s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu - Udruge hrvatskih putničkih agencija, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu i Udruge obiteljskih i malih hotela. Naglasio je važnost sredstava iz EU fondova koje turistički sektor može povući i tako unaprijediti, prije svega, javnu turističku infrastrukturu. Na sastanku je istaknuto važno pitanje rješavanja viza za turiste prvenstveno iz Rusije, Ukrajine i Turske, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Dogovoreno da će se nastaviti kontinuitet razgovora oko svih bitnih pitanja koja se tiču turizma i koordinacija oko svih idućih zbivanja.

ZAGREB - Razduživanja banaka, odnosno slabiji pristup banaka inozemnim izvorima financiranja, koji se pojavio tijekom globalne ekonomske krize i ograničio kreditiranje, iako bi se očekivalo obrnuto, zapravo nije imao značajniji učinak na gospodarski rast, odnosno oporavak gospodarstava u regiji, pa tako niti u Hrvatskoj, pokazuju rezultati danas predstavljene analize Hrvatske udruge banaka. HUB je danas predstavio i novu publikaciju, HUB pregled, koja će kvartalno obrađivati podatke o trendovima na bankarskom i financijskom tržištu. Prvi broj te publikacije tako npr. pokazuje da krajem 2012. godine, promatrano prema valutnoj strukturi, najviši udio 'loših' kredita imaju kunski krediti, od 16,46 posto. Na drugom su mjestu krediti vezani uz švicarske franke (13,14 posto), a na trećem euro-krediti (12,82 posto). Međutim, kod stambenih kredita udio 'loših' kredita vezanih uz franak gotovo je trostruko viši od kredita u eurima - 9,15 posto naspram 3,67 posto.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj je iznosila 5.529 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 42 kune, ili nominalno za oko 0,7 posto više nego što je bila prosječna neto plaća za prosinac prošle godine koja je iznosila 5.487 kuna. Na godišnjoj razini prosječna je neto plaća za prvi mjesec ove godine bila veća za 66 kuna, ili nominalno za 1,2 posto nego za siječanj prošle godine. Po prvim podacima DZS-a, prosječna je bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za siječanj iznosila 7.974 kune, što je u odnosu na prosječnu bruto plaću za prosinac više za 80 kuna, ili nominalno za oko 1 posto. U odnosu na siječanj 2012. godine prosječna je bruto plaća za siječanj ove godine bila veća za 128 kuna, ili nominalno za 1,6 posto.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u siječnju u odnosu na prosinac prošle godine realno porastao za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2012., realno smanjen za 5,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema trgovačkim strukama, promet je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno pao u sedam trgovačkih struka, ali ne i u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći udio, od 39,1 posto. U toj se trgovačkoj struci, naime, bilježi povećanje promet na godišnjoj razini od 6 posto. U istom je razdoblju najviše, za 29,9 posto, smanjen promet u prodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, a slijedi prodaja audio i video opreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstvo, namještaja i ostalih proizvoda za kućanstvo, s padom prometa od 13,3 posto.

ZAGREB - Vrijednost indeksa Crobex Zagrebačke burze današnjim se rastom od 0,58 posto vratila iznad razine od 2.000 bodova, odnosno na zaključnih 2.004,05 bodova, dok je Crobex10 porastao za 0,18 posto, na 1.110,33 boda. Ukupni promet ostvaren dionicama danas iznosi 17,1 milijun kuna, od čega je oko 15 milijuna redovno trgovanje, a 2,6 milijuna kuna iznosio je blok promet dionicama Slavonskog ZIF-a. Najveći promet, od 3 milijuna kuna, ostvaren dionicama HT-a, koje su pojeftinile za blagih 0,05 posto, na 216 kuna. Promet dionicama Dalekovoda iznosi je gotovo 2 milijuna kuna, a njihova je cijena porasla za čak 29,65 posto, na 62,40 kuna. Prema pisanju medija, vjerovnici će prihvatiti izmijenjeni plana financijskog restrukturiranja Dalekovoda, čime bi početkom travnja nad tom tvrtkom mogao uspješno biti zatvoren postupak predstečajne nagodbe. Više od milijun kuna prometa ostvareno je još samo dionicama Luke Rijeka, koje također bilježe osjetan rast cijene, za 9,84 posto, na 134 kune. Neki mediji navode da se vode pregovori o davanju u dugogodišnju koncesiju dijela terminala Luke Rijeka kineskom partneru.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙