FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - Europska financijska kriza odnosi živote zbog porasta broja samoubojstava i zaraznih bolesti, no političari se tim problemom nisu pozabavili, upozorili su u srijedu zdravstveni stručnjaci na temelju analize. Zbog dubokih proračunskih rezova i rasta nezaposlenosti sve je više depresivnih ljudi, a zbog pada prihoda sve ih je manje koji potraže liječničku pomoć ili izdvajaju novac za kupnju potrebnih lijekova. Rezultati analize o zdravlju u Europi objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet pokazuju da je nastupio negativan preokret nakon 2007., kada je bio zabilježen pad broj samoubojstava. Negativan preokret očituje se s druge strane u porastu oboljelih od zaraznih bolesti, među kojima su zaraza virusom HIV te čak malarije u Grčkoj. U članicama EU pogođenima dužničkom krizom eurozone, među kojima su Španjolska, Portugal i Grčka, niz je negativnih posljedica krize na javno zdravlje. Tako sve više pacijenata odgađa liječenje za kasnije, što pogoršava izglede za izlječenje i u konačnici je skuplje za zdravstveni sustav.

SARAJEVO - Trinaest bosanskohercegovačkih carinika uhitila je u srijedu policija u toj zemlji pod sumnjom da su umiješani u višemilijunske carinske prijevare, potvrđeno je Hini u Tužiteljstvu BiH. Kako prenose lokalni mediji, policijska akcija uslijedila je nakon dugotrajne istrage kojom je utvrđeno da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine u BiH uvezeno čak 189 šlepera kave za koju nisu plaćene propisane carinske pristojbe. Uvezena kava lažno je deklarirana kao soja ili glina te je carinjena po znatno nižim stopama. Procjenjuje se kako je na ovaj način proračun BiH oštećen za iznos od najmanje 15 milijuna eura.

Uhićeni carinici, koji su zaposleni u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, bit će podvrgnuti stegovnom postupku sve do okončanja istrage, za koju je nadležno Tužiteljstvo BiH.

PYONGYANG - Sjeverna Koreja u srijedu je objavila kako je njezina vojska prekinula hitnu telefonsku liniju s vojskom Južne Koreje, nekoliko dana nakon ukidanja "crvenog telefona" između dviju vlada te je zaprijetila Seulu i SAD-u nuklearnim napadom. "Odsad su sve vojne komunikacije na relaciji sjever-jug prekinute", objavila je vladina sjevernokorejska agencija KCNA, pozivajući se na izjavu visokoga vojnog dužnosnika. "U situaciji u kojoj rat može izbiti svaki trenutak, nema više potrebe održavati vojnu komunikaciju" između sjevera i juga, rekao je isti dužnosnik. Linija će biti u prekidu "toliko dugo dok budu trajale neprijateljske aktivnosti Južne Koreje". Polovinom ožujka Sjeverna Koreja prekinula je "crvenu liniju" između Pyongyanga i Seula. Linija je uspostavljena 1971. Sjeverna Koreja od tada ju je prekinula u pet navrata, posljednji put 2010.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al Asad zatražio je od zemalja članica skupine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) koje seu se sastale u Durbanu, da pokušaju zaustaviti nasilje u njegovoj zemlji i prekinuti patnje njegova naroda koju su prouzročile međunarodne sankcije, prenosi agencija France presse. "Pozivam čelnike BRICS-a da se zajedno angažiraju na što skorijem prekidu nasilja u Siriji kako bi se zajamčio uspjeh političkog rješenja problema. Za to je potrebna jasna volja međunarodne zajednice da uništi izvore terorizma, prekine ih financirati te da ih prestane naoružavati", piše u pismu upućenom u srijedu svom južnoafričkom kolegi Jacobu Zumi, predsedavatelju summita.

ŽENEVA - Bivši posrednik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan izjavio je u srijedu da je prekasno za vojnu intervenciju u toj zemlji a da naoružavanje protivnika predsjednika Bašara al Asada neće dovesti do brzog završetka sukoba u kojem je tijekom dvije godine ubijeno najmanje 70.000 ljudi. "Nisam siguran da vojna intervencija u Siriji ne bi napravila još veću štetu", rekao je Annan koji je u kolovozu dao ostavku na ulogu posrednika. Annanov nasljednik Lakhdar Brahimi je nastavio rad na temeljima sporazuma iz Ženeve koji je postignut u lipnju 2012. ali nikada nije zaživio. Sporazumom je bilo predviđeno osnivanje prijelazne vlade u Siriji ali nije bilo definiranu kakvu bi ulogu mogao imati sadašnji predsjednik Bašar al Asad.

MOSKVA - U okviru inspekcija nevladinih udruga u Rusiji u srijedu ujutro je pretražen je ured Human Rights Watcha, izjavila je jedna dužnosnica HRW-a. Posljednjih dana ruske su vlasti provele kontrolu u stotinjak organizacija, uključujući najveću nevladinu organizaciju za ljudska prava u Rusiji, Memorijal, i Amnesty International. Te su provjere u skladu sa zakonom koji je stupio na snagu krajem 2012. i koji obvezuje nevladine udruge koje se financiraju iz inozemstva, a bave se političkim aktivnostima, da se upišu na popis "stranih agenata" i da se kao takve predstavljaju u svakoj javnoj aktivnosti. Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da je "zabrinuta zbog akcija koje trenutačno provode vlasti u sektoru nevladinih organizacija u Rusiji".

SUBOTICA - Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) zatražila je od vlasti u Srbiji da osiguraju zaštitu građana mađarske nacionalnosti, ali i pozdravila spremnost ministra unutarnjih poslova Srbije Ivice Dačića, kao i vojvođanskih vlasti da se toj manjini jamči ostvarivanje prava. U priopćenju za javnost ova je međunarodna organizacija navela da istraživanja o diskriminaciji u Srbiji pokazuju da vlasti često ne jamče prava manjina na odgovarajući način, što je jedan od uvjeta za prijem Srbije u Europsku uniju. Amnesty konstatira da je u Vojvodini bilo i napada protiv Srba koje su izveli Mađari, kao u listopadu 2012. u mjestu Temerin, kada su napadnuta dvojica Srba, a za napadače se sumnja da pripadaju mađarskoj ekstremnoj organizaciji "Omladinski pokret 64 županije", prenijela je agencija Beta. Amnesty je pozvao vlasti i dužnosnike obje nacionalne zajednice, kao i političke organizacije u Mađarskoj, uključujući i vladajući "Fides" i njegovu omladinsku organizaciju "Fidelitas", da se suzdrže od izjava koje pridonose jačanju napetosti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙