FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat

ZAGREB - Hrvatska očekuje da će posljednje izvješće Europske komisije o monitoringu priprema Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji biti "u punoj mjeri pozitivno" budući da je ispunila sve preuzete obveze, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči sutrašnje objave izvješća, priopćio je MVEP. "Očekujemo u punoj mjeri pozitivno izvješće, jer znamo sami što smo rješavali – pitanje pograničnog režima sa zemljama susjedima koje nisu članice, pitanje brodogradnje za čije rješavanje smo dobili pohvalu od potpredsjednika Europske komisije zaduženog za politiku tržišnog natjecanja Joaquina Almunie i pitanje slovenske ratifikacije i odnosa sa Slovenijom", rekla je Pusić pred sutrašnju posebnu sjednicu vlade na kojoj će povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele predstaviti izvješće.

BRUXELLES - Europska komisija će u utorak objaviti završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine u kojemu će ocijeniti da je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo u Europskoj uniji, ali to ne znači da je sve savršeno i da ima prostora za opuštanje, ističu u ponedjeljak europski izvori. "Vjerujemo da je proces pregovora s Hrvatskom bio solidan i vjerodostojan i kada smo zaključili da se pregovori mogu zatvoriti bili smo uvjereni da je Hrvatska dosegnula onu točku s koje nema povratka natrag, da je proces ireverzibilan", rekao je izvor objašnjavajući razloge zašto Komisija ne želi postpristupni monitoring kakav još i danas imaju Bugarska i Rumunjska. "Komisija ne kaže da je situacija u Hrvatskoj kada je posrijedi borba protiv korupcije i organiziranog kriminala aspolutno savršena, potrebno je nastaviti s tim procesima, ali vjerujemo da je Hrvatska postigla jako puno, da postoje rezultati. Mi potičemo Hrvatsku da nastavi u tom pravcu i da pokaže kako nema opuštanja jednom kada uđe u EU. Računamo na njihov osjećaj odgovornosti da će nastaviti u tom pravcu", rekao je izvor. Europska komisija će u drugoj polovici ove godine objaviti izvješće o borbi protiv korupcije u svim zemljama članicama, što znači da nijedna zemlja članica, uključujući i Hrvatsku, neće biti zasebno tretirana.

LJUBLJANA - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak da je Slovenija stabilna država koja je sposobna rješavati svoje teškoće, te da neće trebati program financijskog spašavanja poput Cipra. "Slovenija je stabilna država koja svoje teškoće, pa i probleme javnih financija, može riješiti sama. Bilo kakve usporedbe s Ciprom u tom pogledu ovog trenutka su nepotrebne, a nisu niti primjerene", rekla je Bratušek prilikom prijama nove vlade kod predsjednika države Boruta Pahora. Pahor je novoj vladi zaželio mnogo uspjeha u radu i suočavanju s izazovima pred kojima je država, dodavši da će za to trebati i hrabrosti, ali i sreće koja je saveznik odvažnih, te ponudio svoju pomoć. Nova slovenska premijerka, čiju je vladu parlament potvrdio prošli tjedan, rekla je da je ključno što će nova vlada učiniti u ovoj godini budući da je svoj mandat ograničila na godinu dana, nakon čega će iduće godine ponovo zatražiti povjerenje parlamenta glasovanjem o povjerenju vladi.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države drže presudnim da se stvore temelji za financijsku stabilnost i gospodarski rast Cipra, priopćilo je američko ministarstvo financija nakon sporazuma između Nikozije i međunarodnih kreditora kojim se izbjegava bankrot tog otoka. U tom je smislu važan angažman Europske središnje banke da osigura dovoljnu likvidnost", dodaje se, uz napomenu da će SAD nastaviti "izbliza pratiti razvoj situacije tijekom provedbe sporazuma". "SAD smatraju važnim da eurozona gospodarski napreduje i da njezina financijska stabilnost bude sigurna", kaže se u priopćenju. "Sporazum o Cipru štiti zajamčene štedne uloge, a to je važno", stoji na kraju kratkog priopćenja. Cipar je u noći na ponedjeljak s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom uspio postići sporazum kojim je izbjegao bankrot i izlazak iz eurozone po cijenu velikih gubitaka najveće banke u zemlji i potpunog zatvaranja druge banke.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u ponedjeljak je, pošto je postignut dogovor o paketu sanacijskih zajmova Cipru u vrijednosti 10 milijardi eura, odlučila ciparskim bankama omogućiti pristup izvanrednim financijskim sredstvima. Prošli je tjedan ECB provodio pritisak na Cipar, prijeteći da će prekinuti ključnu pomoć ciparskim bankama ukoliko se do ponedjeljka ne postigne dogovor s međunarodnim zajmodavcima o hitnom paketu pomoći. U svom priopćenju ECB ističe da "nema primjedbi na zahtjev Ciparske središnje banke za izvanrednu pomoć za održanje likvidnosti, u skladu s važećim pravilima". Također se dodaje da će ECB "pomno nastaviti pratiti razvoj situacije". Većina ciparskih banaka će se otvoriti u utorak, osim Ciparske banke i Nacionalne banke koje se ponovno otvaraju u četvrtak.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici u ponedjeljak su minobacačima napali središte Damaska, pri čemu su najmanje dvije osobe poginule, a snage režima predsjednika Bashara al-Assada uzvratile su žestokom topničkom paljbom. Assadove snage uspjele su zadržati nadzor nad središtem Damaska i većine sirijskih gradova, ali su bile prisiljene pobunjenicima predati područja u drugim dijelovima zemlje, osobito na sjeveru i istoku. Pukovnik Riad al-Asaad, koji je utemeljio pobunjeničku Slobodnu sirijsku vojsku (FSA), izgubio je jednu nogu kad je pod njegovim automobilom tijekom noći eksplodirala bomba u gradu al-Mayadinu na istoku Sirije, koji je u rukama pobunjenika, rekao je njegov zamjenik Malik al-Kurdi. Izvor iz Turske rekao je da je Asaad zbrinut u jednoj turskoj bolnici i da mu život nije u opasnosti.

JERUZALEM - Izraelski general bojnik Yair Golan u razgovoru za izraelski dnevnik Yisrael Hayom u ponedjeljak je spomenuo mogućnost da se u Siriji, u suradnji s lokalnim snagama kojima je dosta džihadističkih boraca, stvori tampon zona u slučaju rušenja režima predsjednika Bashara al-Assada. Golan, zapovjednik sjevernog zapovjedništva,izraelske vojske tvrdi da se u sirijskom dvogodišnjem građanjskom ratu bore "stotine i stotine" radikalnih islamista koji bi u slučaju Assadovog pada u Siriji mogli "pustiti korijenje". Po njegovim riječima, izraelska vojska djeluje na temelju pretpostavke da će ti borci jednom pokrenuti napade na Izrael, koji je tijekom bliskoistočnog rata 1967. zauzeo Golansku visoravan.

BAGRAM - Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je nakon dugih pregovora predala afganistanskim snagama punu kontrolu nad spornim zatvorom u Bagramu poznatom kao "afganistanski Guantanamo". Nekoliko sati poslije, američki državni tajnik John Kerry doputovao je u Kabul u nenajavljen posjet koji bi trebao smiriti napetost između dviju zemalja u času kada pregovaraju o dugoročnom strateškom partnerstvu. Dogovor o Bagramu, koji je pedesetak kilometara sjeverno od prijestolnice, prva je etapa u zatopljenju američko-afganistanskih veza. O tom su se zatvoru vodili burni bilateralni pregovori, budući da su Sjedinjene Države strahovale da će afganistanske vlasti pustiti na slobodu velik broj talibanskih zatvorenika kada zatvor prijeđe u afganistanske ruke.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙