FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

VATIKAN - Papa Franjo održao je svoj prvi Angelus u nedjelju na trgu svetoga Petra, s prozora svoga apartmana, ispod kojeg je na Trgu svetog Petra bilo 150.000 ljudi. "Dobar dan. Nakon našeg prvog susreta u srijedu (kad je izabran), drago mi je što vas mogu pozdraviti i ovu nedjelju, na dan Gospodnji, na trgu koji je putem medija dobio svjetske dimenzije", rekao je Papa, a te su riječi dočekane gromkim aplauzom. Ponovio je poruku koju izrekao ranije u nedjelju na misi u crkvi svete Ane kako je potrebno opraštati. "Bog se nikad ne umara opraštajući, mi smo ti koji se umorimo tražeći oprost", rekao je. "On je Otac pun ljubavi, pun milosrđa. Malo milosti mijenja svijet, čini ga pravednijim i toplijim", kazao je Papa. "Još jednom vas molim, molite za mene", rekao je Papa na kraju Angelusa i poručio da svima želi "ugodan nedjeljni ručak".

BERLIN -Plan financijske pomoći Cipru mora biti socijalno prihvatljiv a ne pogađati male štediše, rekao je u nedjelju predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon objave kontroverznog plana pomoći EU-a i MMF-a Nikoziji. Ministri financija eurozone dogovorili su se o deset milijarda eura teškom paketu pomoći Cipru u petak navečer. Dogovor je izazvao bijes ciparske javnosti jer predviđa uvođenje poreza do deset posto na bankovnu štednju i rezultirao je redovima štediša pred bankama koji žele iz njih povući svoje uloge. Po dogovoru s EU-om i uz podršku MMF-a, na štednju u bankama manju od 100.000 eura platio bi se jednokratni porez od 6,75 posto, a za veće iznose 9,9 posto. Takav uvjet dosad je nezabilježen u financijskim paketima pomoći zemljama s posrnulom ekonomijom.

NOUAKCHOTT - Francuska je u nedjelju objavila smrt svojeg petog vojnika od početka oružane intervencije u Maliju, u trenutku kad se u Nouakchottu održava međunarodni sastanak o sigurnosti u sahelo-saharskom pojasu koji uključuje ratom zahvaćen Mali. Peti francuski vojnik poginuo je u sukobu na sjeveru Malija, priopćio je francuski predsjednik Francois Hollande. Još tri francuska vojnika ranjena su u eksploziji vozila "od neprijateljske naprave", od kojih "dva prilično ozbiljno" u operaciji južno od Tessalita, blizu alžirske granice, istaknuo je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian. Predsjednik Hollande emotivno je pozdravio "odlučnost i hrabrost francuskih snaga u Maliju u zaključnoj, najosjetljivijoj fazi njihove misije", izražavajući "veliku tugu" nakon smrti pješačkog dočasnika Alexandrea Van Doorena. Približno 4000 francuskih vojnika trenutno je raspoređeno u Maliju gdje ih žestoki sukobi suprotstavljaju naoružanim islamistima na sjeveroistoku zemlje, blizu alžirske granice.

BEJRUT - Sirijski ustanici su se dočepali nekoliko skladišta oružja u Khan Tomanu, u pokrajini Alep, nakon više dana žestokih sukoba, izjavio je u nedjelju izvor vojske predsjednika Bašara al Asada. "Ustanici su preuzeli nadzor nad skladištima oružja i streljiva u Khanu Tomanu, na jugu pokrajine Alep, nakon trodnevnih žestokih sukoba", kazao je taj izvor. Ističe se da su skladišta sadržavala "male količine sanduka streljiva koje su ostale nakon što je glavnina oružja otpremljena tijekom zadnja četiri mjeseca". No, aktivisti su kazali da su se ustanici domogli "velikih količina" i video snimka objavljena na internetu pokazuje borce kako pregledavaju desetke sanduka punih oružja, streljiva i topovskih granata unutar skladišta.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙