FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4:30 sati.

BRUXELLES

Ministri financija 17 zemalja članica eurozone u noći na ponedjeljak su na izvanrednom sastanku u Bruxellesu potvrdili sporazum trojke međunarodnih zajmodavaca i Cipra o programu pomoći toj državi vrijednom 10 milijardi eura. Postignutim sporazumom, s kojim je Cipar izbjegao kolaps svog bankarskog sustava nekoliko sati prije isteka krajnjeg roka, predviđa se zatvaranje druge najveće ciparske banke Laiki i teški gubici za neosigurane štedne uloge iznad 100.000 eura, uključujući i one bogatih Rusa.

Sporazum je postignut nakon maratonskih pregovora između ciparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa i čelnika Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda. "Imamo sporazum koji je u interesu Ciprana i EU-a", izjavio je ciparski predsjednik Anastasiades. Sa zadovoljstvom objavljujem da je postignut novi dogovor do kojeg je bio težak put, kazao je predsjedavajući euroskupine Jeoren Dijsselbloem. Plan, koji su potvrdili ministri financija eurozone, poštedit će Cipar financijskog kraha uz zatvaranje druge najveće banke Laiki i prenošenje uloga manjih od 100.000 eura u Banku Cipra (Bank of Cyprus) kako bi se stvorila tzv. "dobra banka".

Depoziti iznad 100.000 eura, koji po zakonima EU-a nisu zajamčeni, bili bi zamrznuti i koristili se za rješavanje dugova, a banka Laiki bila bi praktično ugašena, uz gubitak tisuća radnih mjesta. Ključni problemi u sporu su bili kako će Cipar prikupiti 5.8 milijardi eura iz svog bankarskog sektora za vlastito financijsko spašavanje, te kako restrukturirati i riješiti njegove prevelike banke.

AMAN

Sirijski oporbeni aktivisti izjavili su u ponedjeljak da su sirijske snage navodno ispalile kemijsko oružje iz višecijevnih raketnih bacača na pobunjenike koji u okruženju drže vojnu bazu u gradu Adri na prilazu Damasku, pri čemu su dva borca ubijena a 23 su ranjena. "Liječnici opisuju kemijsko oružje koje je uporabljeno kao fosfor koji pogađa živčani sustav i uzrokuje gubitak ravnoteže i svijesti. Dvojica boraca su bila vrlo blizu mjesta na kojem su rakete eksplodirale i umrli su brzo. Ostali su tretirani s atropinom", rekao je Mohamad al-Dumani, aktivist u obližnjem gradu Duma, gdje su ranjenici prevezeni. Ne postoji neovisna potvrda o napadu, koji je uslijedio nakon prošlotjedne pogibije 26 ljudi u raketnom napadu kraj grada Alepa. Vlasti i pobunjenici optuživali su jedni druge za ispaljivanje rakete s kemijskom bojevom glavom u tom napadu.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u nedjelju izrazile "snažnu zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosnog stanja" u Srednjoafričkoj Republici i pozvale su pobunjenike iz koalicije Seleka da poštuju ugovor iz Librevillea o izlasku iz krize. "Pozivamo čelništvo Seleke koja je preuzela nadzor nad (prijestolnicom) Banguijem da što prije uspostavi zakon i red u gradu te da ponovo osigura opskrbu vodom i električnom energijom", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland u priopćenju. Washington je usto "veoma zabrinut" zbog pogoršanja humanitarnog stanja i zbog "vjerodostojnih i brojnih informacija o povredama ljudskih prava, za koje su odgovorni i sigurnosne snage i borci Seleke". "Pozivamo čelništvo Seleke da prizna legitimnost ugovora iz Librevillea, da osigura njegovu provedbu i pruži svu moguću potporu premijeru (Nicolasu) Tianagayeu i njegovoj vladi" nacionalnog jedinstva, dodala je Nuland. Predsjednik Francois Bozize i oporba potpisali su 11. siječnja u Librevilleu ugovor o trenutačnom primirju i o jednogodišnjoj tranziciji koju bi provela vlada nacionalnog jedinstva.

KABUL

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai uskoro će otputovati u Katar gdje će se susresti s predstavnicima talibana s kojima će razgovarati o mogućem pokretanju mirovnog procesa, objavilo je u nedjelju afganistansko ministarstvo vanjskih poslova. "Predsjednik Karzai će razgovarati o mirovnom procesu i otvaranju ureda sa svrhom pregovora s Afganistanom", rekao je u Kabulu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Džanan Mosazai. Jedan viši dužnosnik afganistanske vlade Reutersu je potvrdio da bi Karzai mogao otputovati u Katar idućeg tjedna. Sjedinjene Države ranije su objavile da podržavaju otvaranje ureda u jednoj od zemalja Perzijskog zaljeva u kojem bi se mogli odvijati mirovni pregovori talibana i afganistanskih vlasti. "Pozdravljamo i u potpunosti podupiremo posjet predsjednika Karzaija Kataru", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Caitlin Hayden. "Predsjednik (Barack Obama) i ostali svjetski čelnici pozivaju i druge oružane oporbene skupine da se pridruže političkom procesu", dodala je ona.

SKOPLJE

Lokalni izbori u Makedoniji na kojima su u nedjelju građani glasovali za gradonačelnike, gradska i općinska vijeća, protekli su mirno, ocijenila je nakon zatvaranja birališta makedonska ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankuloska. "Imalo smo vjerojatno najbolje i najkorektnije izbore dosad. Svi bismo trebali biti ponosni jer je Makedonija pokazala da joj je mjesto u Europskoj uniji", rekla je ona novinarima u Skoplju.

Po podacima državnog izbornog povjerenstva, do 17 sati na izbore se odazvalo 57,5 posto birača od oko 1,7 makedonskih državljana s pravom glasa. Povjerenstvo je reklo da će rezultate objavljivati na svojoj internetskoj stranici kako budu stizali s terena.

Za dužnost gradonačelnika u 80 općina i glavnom gradu Skoplju natjecalo se 350 kandidata, a za gradska i općinska vijeća prijavljeno je 480 lista s 8.528 kandidata. Izbore je nadgledalo oko 8.300 makedonskih i 410 inozemnih promatrača, od čega 244 promatrača OESS-a.

TIVAT

Crnogorska policija je objavila u nedjelju da je podigla prekršajnu prijavu protiv N.R. (18) iz Tivta, zbog osnovane sumnje da je prije nekoliko dana pisao uvredljive poruke ispred prostorija političke stranke Hrvatske građanske inicijativa (HGI) u Tivtu.

Na ulazu u stranačke prostorije Hrvatske građanske inicijative (HGI) u Tivtu u četvrtak ujutro osvanule su neprimjerene poruke mržnje na nacionalnoj osnovi, a na ulaznim vratima zakvačen je dio zastave sa grbom Republike Srbije. Izgred je prijavljen policiji koja je pronašla počinitelja. Hrvatska građanska inicijativa, jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori, osnovana je 2003 godine. Stranka je na posljednjim parlamentarnim izborima ostvarila povijesni rezultat osvajanjem jednog zastupničkog mandata te je postala dio koalicijske vlasti, a predsjednica HGI-a Marija Vučinović postala je ministrica u crnogorskoj vladi.

BAGDAD - Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u nedjelju u Bagdadu iračkog premijera Nourija al-Malikija da zrakoplovi nakrcani oružjem koji povezuju Iran i Siriju leteći kroz irački zračni prostor omogućuju ostanak Bashara al-Assada na vlasti. "Jasno sam rekao premijeru da letovi zrakoplova iz Irana sudjeluju u potpori predsjedniku Assadu i njegovu režimu", rekao je Kerry novinarima nakon susreta s Malikijem u iračkoj prijestolnici. Sjedinjene Države su više puta zatražile od Iraka da pregledava teret unajmljenih zrakoplova koji dolaze iz Irana i lete u Siriju a prolaze kroz njegov zračni prostor, sumnjajući da bi mogli prevoziti vojnu opremu za režim u Damasku.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙