FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 10. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

DAMASK - Broj sirijskih izbjeglica mogao bi se do konca godine udvostručiti ili čak utrostručiti ako se ne pronađe rješenje za krizu u toj zemlji, upozorio je u nedjelju Antonio Gueterrres, UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice. Ako se eskalacija nastavi i ništa se ne učini na rješavanju problema, koncem godine ćemo imati puno veći broj izbjeglica, dva do tri puta više nego sada", kazao je Guterres na tiskovnoj konferenciji u Ankari. U Jordanu je u petak zabilježen milijunti izbjeglica iz Sirije. Sirijci su počeli napuštati zemlju prije dvije godine kada su snage predsjednika Bašara al-Asada pucale u prodemokratske prosvjednike potaknute pobunama u drugim arapskim zemljama. U prosincu je Siriju u prosjeku napuštalo 3.000 ljudi na dan, u siječnju 5.000 a u veljači čak 8.000. Većina izbjeglica bježi u Libanon, Jordan, Tursku, Irak i Egipat a neki idu u sjevernu Afriku i u Europu. UNHCR usto navodi da je u zemlji s 22 milijuna stanovnika više od dva milijuna prognanika.

LA VALLETTA - Malteška Laburistička stranka pobijedila je na općim izborima i vratila se na vlast nakon 15 godina provedenih u oporbi, pokazuju rezultati objavljeni u nedjelju. Pobjeda laburista osobni je trijumf njihova čelnika Josepha Muscata (39) koji je na čelo stranke došao prije pet godina, modernizirao je i približio centru. Paul Borg Olivier, tajnik vladajuće nacionalističke stranke rekao je da je premijer Lawrence Gonzi priznao izborni poraz. Muscat je bio zastupnik u Europskom parlamentu prije nego je postao predsjednik laburista 2008. Ta je stranka posljednji put vodila vladu između 1996. i 1998. S 400.000 stanovnika, Malta je jedno od najmanjih i najuspješnijih gospodarstava eurozone. Zahvaljujući snažnom turizmu i financijskom sektoru, ta otočna država ima razmjerno malu stopu nezaposlenosti, umjeren gospodarski rast i nizak državni dug. Glavno Muscatovo predizborno obećanje bilo je smanjenje cijene električne energije, jedne od najvećih na svijetu, za 25 posto.

SOFIJA - Treći Bugarin koji se nedavno bio zapalio u znak prosvjeda podlegao je u nedjelju ozljedama, priopćila je bolnica u Plovdivu. Vencislav Vasiljev (53), nezaposlen, otac petero djece koji je živio u bijedi, zapalio se 26. veljače ispred gradske vijećice u Radnevu, na jugu zemlje. "Sedamdeset pet posto tijela bilo mu je opečeno i udisao je otrovan plin", rekla je bolnica. Vasiljev je pošao za primjerom Plamena Goranova (36) koji se 20. veljače zapalio ispred gradske vijećnice u Varni, na istoku zemlje, tražeći ostavku gradonačelnika i gradske skupštine. Istog dana je konzervativni premijer Bojko Borisov dao ostavku. Plamen Goranov koji je 3. ožujka umro u bolnici postao je simbol prosvjeda protiv korupcije u Bugarskoj. Njegov očajnički čin završio se ostavkom konzervativnog gradonačelnika Varne Kirila Jordanova kojeg prosvjednici optužuju da je marioneta u rukama moćne poduzetničke skupine.

STUTTGART - Sedam osoba, među kojima šestoro djece, poginulo je u nedjelju u požaru u stambenoj zgradi na jugu Njemačke, objavila je policija. Vatra je izbila u ranim satima u bivšoj kožari koja je pretvorena u stambeni prostor u gradu Backnangu blizu Stuttgarta. U prizemlju zgrade je ured njemačko-turskog kulturnog centra, no policija ističe kako nema dokaza da je požar podmetnut ili da se radi o "ksenofobnom" napadu. Još nije otkriven identitet žrtava u zgradi u kojoj je živjelo 13 osoba, ali se zasad ne zna se koliko ih je u njoj bilo u vrijeme požara.

STANLEY - Stanovnici Falklandskog otočja glasuju u nedjelju na referendumu o suverenosti kojemu je cilj suprotstaviti se sve snažnijim posezanjima Argentine nad tim teritorijem pod upravom Velike Britanije. Falklandski otoci, britansko otočje u južnom Atlantiku, ispred argentinske Patagonije, ima oko 2.500 stanovnika. Ondje je 1982. izbio munjeviti rat između Velike Britanije i Argentine a 30. obljetnica sukoba potaknula je lani porast napetosti između dviju zemalja. U atmosferi naglašenih patriotskih osjećaja, otočani će na dvodnevnom referendumu odgovoriti na pitanje žele li ostati britanski prekomorski teritorij. Rezultati glasovanja očekuju se u ponedjeljak oko 24 sata po srednjeeuropskom vremenu. Očekuje se gotovo stopostotni odgovor "da", što je Argentinu navelo da referendum odbaci kao besmislen. Također se očekuje i velika izlaznost, jer ga otočani vide kao priliku da se snažnije čuje njihov glas.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙