FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak eura prema dolaru; u fokusu Cipar i Fed

Autor: vmom
LONDON, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu oporavio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, poduprt kupovinama kojima su se ulagači okrenuli, uvjereni da će dogovor s Ciprom ipak biti postignut.

Euro je ojačao prema dolaru 0,6 posto i njime se trgovalo po 1,2961 dolar. Time je odskočio s najniže razine u četiri mjeseca od 1,28435 dolara, na koju se spustio u utorak.

U sličnom postotku dolar je bio na dobitku prema jenu, ojačavši za 0,5 posto, na 95,59 jena.

Ciparski parlament odbacio je u utorak predloženi porez na depozite u bankama koji je bio preduvjet za međunarodnu pomoć prezaduženoj članici eurozone. Takva odluka zastupnika potaknula je val rasprodaja eura, srušivši nakratko njegov tečaj prema dolaru na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca.

Na tržištima ipak prevladava mišljenje da će političari postići sporazum s Ciprom kako bi ga zadržali u zoni primjene jedinstvene valute, premda analitičari i trgovci kažu da euro ostaje ranjiv.

Pritiske na euro mogla bi po ocjeni pojedinih analitičara izazvati odluka američke središnje banke Fed o programu kupnje imovine, koja se očekuje po završetku dvodnevnog zasjedanja, jer bi se ponovno u fokusu mogle naći razlike između poboljšanog stanja u američkom gospodarstvu i krhkog gospodarstva eurozone.

"Stanje na Cipru kratkoročni je problem koji samo pridonosi slabljenju eura", kazala je Asmara Jamaleh, valutna analitičarka u banci Intesa Sanpaulo.

"Postoje važniji razlozi koji bi trebali pritiskati euro u kratkoročnoj perspektivi, ponajprije usporedba poboljšanog stanja američkog gospodarstva sa slabim stanjem gospodarstva eurozone", dodala je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙