FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige zbog uvjeta za pomoć Cipru pritisnule euro prema drugim vodećim valutama

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u ponedjeljak prema vodećim svjetskim valutama na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen zabrinutostima ulagača zbog paketa pomoći za Cipar koji predviđa jednokratno oporezivanje depozita u bankama, što je potpirilo strahove od moguće navale na šaltere banaka i u drugim zemljama eurozone.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio za 0,2 posto, na 1,2931 dolar. U azijskoj trgovini nakratko se bio spustio na najnižu razinu u tri mjeseca od 1,2880 dolara.

Na gubitku od 1,2 posto euro je bio i prema jenu i njime se trgovalo po 121,68 jena. Nakratko se spustio i do 121,55 jena, što je najniža razina od 6. ožujka.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,4 posto prema švicarskom franku, na 1,2228 franka. Na gubitku od jedan posto bila je i prema britanskoj funti te se njome trgovalo po 85,55 penija. I franak i funta se pojačano kupuju u vrijeme eskalacije krize u eurozoni.

Dolar je prema jenu poskočio za gotovo jedan posto, na 95,01 jen.

Pomutnju na tržištima izazvala je odluka ministara financija eurozone, donesena preko vikenda, prema kojoj se u zamjenu za 10 milijardi eura pomoći od Ciprana zahtijeva da plate jednokratni porez na bankovne pologe u visini do čak 9,9 posto.

To je u suprotnosti s dosadašnjim EU protokolom da je štednja građana 'svetinja', a izazvalo je navalu Ciprana u banke i na bankomate.

Predsjednik ciparskog parlamenta danas je kazao da se glasovanje o tome paketu odgađa za sutra, dok vlada nastoji osmisliti plan kojim bi se ublažio udarac na manje štediše.

Analitičari kažu da bi svaka izmjena u smjeru olakšavanja udarca za manje štediše mogla ograničiti gubitke eura, ali da će uglavnom jedinstvena valuta ostati ranjiva.

"Ako nametnu taj porez, to će biti presedan. Nameće se nužno pitanje hoće li biti sigurni depoziti i u drugim zemljama eurozone", tumači Jane Foley, viša valutna analitičarka u Rabobanku.

"Političari eurozone bit će danas na mukama dok budu pokušavali umanjiti opasnost od širenja zaraze na ostala tržišta u rubnom dijelu eurozone. Euro će crpiti blagu podršku od toga, no tržišta će i dalje biti uznemirena", dodala je.

S druge strane, dolaru posljednjih tjedna podršku za jačanje pružaju američki gospodarski pokazatelji koji svjedoče o poboljšanju situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu. Najnoviji od njih, objavljeni u petak, svjedoče o jačanju industrijske aktivnosti, ali pokazuju i da je povjerenje potrošača najslabije u posljednjih više od godinu dana te da je inflacija ojačala.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙