FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Britanska rock ikona David Bowie vratio se u nedjelju nakon 20 godina na prvo mjesto britanske top ljestvice sa svojim novim albumom "The Next Day". Bowie je u siječnju iznenadio glazbeni svijet nakon desetogodišnje stvaralačke stanke objavom singla "Where Are We Now?". Objavljen na njegov 66. rođendan, taj singl bio je njegov prvi diskografski uradak od albuma "Reality" 2003. Singl je skinut s albuma "The Next Day", snimanog u tajnosti dvije godine, koji je objavljen prošli tjedan. Već je prodan u 94.000 primjeraka u Britaniji i time je najbrže prodavaniji album u toj zemlji u ovoj godini. Britanski "The Independent" proglasio ga je najboljim povratničkim albumom u povijesti rocka, a pozitivne kritike, čak i hvalospjevi, stižu i s drugih strana. Bowie je na albumu radio sa svojim dugogodišnjim suradnikom Tonyjem Viscontijem, koji producentski potpisuje 12 od njegova 24 albuma. Legendarni glazbenik posljednji je put na broju jedan ljestvice albuma bio 1993. s pločom "Black Tie White Noise."

VATIKAN - Manje od 48 sati od izbora, lice pape Franje smiješi se s privjesaka i sličica pakiranih zajedno s krunicama na štandovima sa suvenirima u blizini Trga sv. Petra. Plastične vrećice s Papinom slikom i krunicom prodaju se za sedam eura na štandu Antonija Cardonea, a razglednice s novim poglavarom katoličke crkve za pola eura idu kao lude. "Idućih dana stići će nam još nove robe", najavio je Cardone. "Posebno u utorak, nakon ustoličenja". Drugi prodavač na štandu, Stefano di Segni, kaže da njegovi opskrbljivači muku muče kako da udovolje potražnji sad kad je riješeno pitanje nasljednika Benedikta XVI. U blizini, ispred vatikanske knjižare, turisti se okupljaju oko plakata s likom novoga pape s jedne i s izvacima iz njegova prvog obraćanja s druge strane. Unutra u knjižari, kupuju privjeske s papom Franjom i svete kartice. Di Segni kaže da je na njegovu štandu i dalje najpopularnija krunica s likom pape Ivana Pavla II., koji je umro 2005. No, tvrdi prodavač na štandu, novi papa Franjo ima potencijal da postane jednako voljen kao i njegov poljski prethodnik koji je vladao 27 godina.

SEUL - Južnokorejski reper Psy u nedjelju se vratio kući i najavio da je spreman za objavu dugoočekivanog nastavka hita Gangnam Style. "Završio sam pripreme za novu pjesmu i sad sam rastrgan između dviju pjesama", rekao je Psy novinarima kad je sletio na aerodrom Gimpo u Seulu. "Jedna ostavlja dojam sličan Gangnam Styleu, a druga sasvim drukčiji dojam. Sad razmišljam o tome koja je bolja: veoma slična ili sasvim različita", rekao je Psy i dodao da je za obje već pripremio plesne korake. Psy je bio najavio da će nastavak objaviti 13. travnja i to će isti dan pratiti i golem koncert na nogometnom stadionu u Seulu. Ali lokalni mediji kažu kako sad razmišlja o tome da u Južnoj Koreji pjesmu objavi dan prije, u znak zahvalnosti svojim korejskim obožavateljima.

DUBLIN - Zelena boja vlada ovog vikenda od Dublina do New Yorka povodom blagdana svetog Patricka, a irski čelnici računaju na to da će njihov svetac zaštitnik imati blagotvorne učinke na posrnulo irsko gospodarstvo. "To je vjerojatno jedan od najpoznatijih dana u svijetu, trenutak kad irski narod ističe svoje naslijeđe", kaže direktor Irske turističke zajednice Niall Gibbons. "Ako ste predsjednik tvrtke i gledate svjetske metropole i čelnike kako organiziraju događaje slaveći vaše proizvode, to je neprocjenjivo", rekao je on. Kao i prošle godine u povodu svetog Patrika, irski premijer Enda Kenny i 19 članova vlade otputovalo je u inozemstvo prodavati "irski brend" na nizu susreta namijenjenih promicanju trgovinske razmjene, ulaganja i turizma. U okviru proslave blagdana, sedamdesetak spomenika ili svjetski poznatih zgrada poput egipatskih piramida, kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru ili pak nogometnog stadiona poput Allianz Arene u Muenchenu, osvijetljeno je ovog tjedna zelenom bojom - simbolom Irske. Irska trgovačka komora nadala se da će ovaj vikend ostvariti približno 50 milijuna eura prihoda.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙