FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 3. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

SEFFNER - Ekipe za spašavanje na Floridi obustavile su pokušaje da dođu do tijela Jeffa Busha koji je poginuo u Tampi kad se u podu njegove sobe otvorila rupa u koju je propao zajedno s krevetom. Vjeruje se da je Jeff Bush (36) mrtav. Pet članova njegove obitelji spremalo se za spavanje kad su čuli glasan prasak i Jeffov krik. Kad su došli do sobe vidjeli su da je cijeli pod propao u rupu dublju od 10 metara a vatrogasci i ekipe za spašavanje morali su obitelj evakuirati iz kuće zbog straha od daljnjeg urušavanja. "Nikako ne možemo doći do tijela a da ne ugrozimo živote nekoga iz ekipe za spašavanje", rekla je glasnogovornica vatrogasne službe Hillsborougha Jessica Damico koja je objavila da prekidaju potragu.

RIM - Talijanski glazbenik i kompozitor Armando Trovajoli, autor glazbe za oko 300 filmova, umro je u 96. godini života, izvijestio je BBC. Trovajoli je umro prije nekoliko dana no njegova udovica Mariapaola objavila je njegovu smrt u subotu. Njegova najpoznatija pjesma je romantična serenada posvećena Rimu koja se smatra i pjesmom toga grada. Gradonačelnik Rima Gianni Alemanno odao je počast Trovajoliju rekavši da je on bio "glas Rima". Među mnogim filmovima za koje je napisao glazbu su klasici poput filmova "La Ciociara" sa Sophijom Loren, "Miris žene", "Ružni, prljavi, zli" i "Gorka riža". Najveću popularnost doživjela je njegova pjesma "Roma non fa' la stupida stasera". Tijekom svoje karijere surađivao je s nekim od najvećih jazz glazbenika svijeta, uključujući Dukea Ellingtona, Loiusa Armstronga i Milesa Davisa.

CIUDAD DE MEXICO - Kreator i proizvođač cipela u središtu Meksika Armando Martin još ne može doći k sebi nakon vijesti da će Joseph Ratzinger od svoje nekadašnje papinske odore zadržati samo par cipela koje je on izradio prošle godine, te je najavio da će umirovljenom Papi darovati još dva para cipela. "Bili smo tako ganuti viješću da će Papa i dalje nositi cipele koje smo s puno ljubavi napravili za njega da smo mu odlučili darovati još dva para", rekao je Martin koji je svoj pogon u gradu Leonu otvorio prije dvanaest godina. Cipele od teleće kože, jedinstven model koji je Papa u miru odlučio zadržati, rezultat su više skica i glasovanja među radnicima tvrtke Ackerman u vlasništvu Armanda Martina, četrdesetšestogodišnjaka koji je rođen u obitelji proizvođača cipela. Martin je Ratzingeru osobno predao cipele uoči početka svečane mise koju je Benedikt XVI. slavio u prigodi svog pohoda Meksiku o ožujku 2012. U vezi s darom koji je namijenio Ratzingeru, meksički proizvođač cipela dodaje: "Upravo radimo s puno ljubavi na izradi druga dva para, crne i plave boje, ali ne želimo otkriti sve pojedinosti. Bit će to veliko iznenađenje za njega i to je sve".

LOS ANGELES - Glumac Richard Burton konačno je, skoro 30 godina nakon smrti, dobio zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih odmah uz Elizabeth Taylor, svoju suprugu u dva navrata. Velškom glumcu, preminulom 1984., ta je čast dodijeljena povodom 50. godišnjice filma "Kleopatra" na kojem su on i Taylor započeli svoju burnu ljubavnu vezu. Posvojena kći tog proslavljenog para, Maria Burton, izrazila je zadovoljstvo zbog kultne zvijezde uzduž Holivudskog bulevara u povijesnom središtu američke filmske industrije. Burton je bio nominiran za Oscara sedam puta između 1953. i 1978., ali nikada nije dobio tu prestižni nagradu. Burton, čija je zvijezda 1941. po redu, glumio je u 11 filmova s Elizabeth Taylor, uključujući "Tko se boji Virginije Woolf?", i "Ukroćenu goropadnicu".

LOS ANGELES - Britanski pjevač Peter Gabriel predstavio je u petak na uglednoj konferenciji TED u Kaliforniji projekt razvoja novih sučelja koji bi omogućili životinjama da se priključe na internet. "Najnevjerojatnije pomagalo koje je čovjek ikada izumio je nesumnjivo internet", ocijenio je Peter Gabriel. "Što bi se dogodilo kad bismo mogli razviti nova sučelja - audio, video - koja bi nam omogućila komunikaciju s posebnim vrstama s kojima dijelimo planet?" Incijativu nekadašnjeg pjevača skupine Genesis podržava Vint Cerf, jedan od pionira interneta, Diana Reiss, psihologinja poznata po radu o inteligenciji dupina, te Neil Gershenfeld, profesor na uglednom Tehnološkom institutu Massachusetts (MIT). Početni kapital namijenjen projektu trebao bi omogućiti izradu taktilnog ekrana putem kojeg bi se dupini povezali s internetom, smatra Diana Reiss.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙