FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pod pritiskom pesimističnih prognoza o potražnji

Autor: mkuz
LONDON, 13. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 109 dolara, pritisnute prognozama o slabijem rastu potrošnje u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 109,78 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 92,86 dolara.

Naftna je tržišta pritisnulo blago pesimistično izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u kojem se procjenjuje da će proizvodnja u Sjedinjenim Državama biti dovoljna zaštita od većine mogućih šokova u opskrbi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) potvrdila je u redovnom mjesečnom izvješću prognozu rasta globalne potrošnje i još uvijek očekuje rast potrošnje za 840.000 barela dnevno u ovoj godini. Upozorili su ipak da bi rast potražnje mogao biti slabiji no što su prognozirali zbog gospodarske slabosti i najviše razine opskrbe iz SAD-a u protekla tri desetljeća.

U OPEC-u pritom očekuju da će američko gospodarstvo porasti za 1,7 posto u 2013. godini, u odnosu na ranije procijenjenih 1,8 posto. Eurozona bi po novim prognozama trebala zabilježiti pad gospodarskih aktivnosti za 0,2 posto, u odnosu na ranije očekivani blagi rast.

Neizvjesne prognoze za europski gospodarski rast, zabrinutost da bi središnje banke mogla ukinuti mjere ublažavanja monetarne politike i bojazni povezane s neujednačenim kineskim oporavkom spustile su cijene nafte na londonskom tržištu za oko 10 dolara u odnosu na njihovu razinu u veljači.

"Za azijska tržišta u razvoju prognoze su nešto manje pozitivne, uz vodeće indikatore koji ukazuju na slabiji rast u Kini i Indiji", navodi se u izvješću JBC Energyja.

"Čini se ipak da su rizici za cijene nafte vrlo ograničeni", konstatirao je Tetsu Emori iz Astmax Investmentsa, ocjenjujući da su cijene dodirnule dno i da slijedi njihov oporavak.

OPEC je na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 106,51 dolara, što znači da je bila 45 centi niža nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙