FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze rastu uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: neba
LONDON, 8. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer se ulagači nadaju dobrim podacima o zapošljavanju u SAD-u, koji bi mogli dodatno potaknuti tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.189 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,5 posto.

Premda je jučer Europska središnja banka smanjila procjene za gospodarstvo eurozone, što znači da bi recesija mogla potrajati i dulje nego što se prije mislilo, to nije obeshrabrilo ulagače jer vjeruju da će središnje banke u svijetu nastaviti voditi labavu monetarnu politiku.

„S tolikom podrškom središnjih banaka, teško je pronaći nešto što bi moglo srušiti tržište. Stoga nema razloga suprotstavljati se trendu uspona cijena dionica“, kaže Jawaid Afsar, analitičar u tvrtki SecurEquity.

Pozitivno na tržišta utječu i jučer objavljeni podaci o padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna, što je ojačalo nadu da će danas službeno izvješće vlade potvrditi da se situacija na tržištu rada poboljšava.

U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih porastao za 160.000, nešto više nego u siječnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,9 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,6 posto, na 12.283 boda, novu najvišu razinu u četiri i pol godine. U cijelom ovom tjednu Nikkei je ojačao 5,8 posto, što je njegov najveći tjedni skok od prosinca 2011. godine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙