FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 10. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, a slovenska vlada odmah u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, u ponedjeljak će u Mokricama potpisati hrvatski i slovenski premijer, Zoran Milanović i Janez Janša. Tako bi nakon dvadeset godina problem prenesene štednje Ljubljanske banke trebao, ako ne u potpunosti biti raspleten, a ono barem stavljen u okvir u kojem će se pokušati pronaći njegovo rješenje. Radi se o kompromisu kojim su obje strane izrazile zadovoljstvo, Slovenija jer je vratila pitanje Ljubljanske banke u okvir sukcesijskih pregovora, za što se cijelo vrijeme zalagala, a Hrvatska je dobila otvoren put prema EU-u, pri čemu tužbe hrvatskih banaka o prenesenoj štednji nije povukla već ih stavila, kako je rekao premijer Milanović, "u zastoj". Stoga su oba premijera u četvrtak, nakon što su memorandum u Zagrebu parafirali prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u kabinetu slovenskog premijera Tone Kajzer, izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom. Za Hrvatsku nema nikakve štete od potpisivanja memoranduma na temelju kojeg će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji dok će hrvatska osigurati zastoj sporova vezanih uz prenesenu štednju, rekao je tada Milanović. Janša je rekao da je Slovenija sporazumom postigla ono što je bio njezin interes a to je da se pitanje vrati u okvir sukcesijskih pregovora.

SEUL - Korejski poluotok će se od ponedjeljka virtualno pretvoriti u bojišnicu kada će dvije Koreje početi odvojene vojne vježbe velikih razmjera, nakon najnovijih napetosti što potiču bojazan od visokorizičnog sukoba. "U idućim tjednima očekujemo sjevernokorejsku provokaciju", upozorava Victor Cha, predstojnik katedre za korejska istraživanja u Institutu za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu. Prijetnje, provokacije i demonstracija sile uobičajeni su s ove i s one strane korejske crte razgraničenja od završetka rata 1953., ali neki promatrači ocjenjuju da je stanje toliko napeto da bi i najmanji izgred mogao imati teške posljedice. Uzrok takvim prilikama na poluotoku bili su uspješno ispaljivanje rakete, koju Seul i njegovi saveznici smatraju balističkom raketom, u prosincu, zatim treći nuklearni pokus u veljači i nove sankcije koje je ovog tjedna donijelo UN-ovo Vijeće sigurnosti. Pyongyang je rekao da će već u ponedjeljak raskinuti ugovor o primirju kojim je 1953. završen korejski rat, prijeteći "termonuklearnim ratom" i upozoravajući Sjedinjene Države da bi mogle biti meta "preventivnog nuklearnog udara". U petak, nekoliko sati nakon glasovanja u Vijeću sigurnosti, režim je objavio da "sve ugovore o nenapadanju između Sjevera i Juga" ubuduće smatra ništetnim. Južna Koreja je obećala da će uzvratiti prvom prilikom.

KABUL - Afganistanski talibani i Sjedinjene Države pregovaraju u zaljevskoj arapskoj državi Kataru, izjavio je u nedjelju predsjednik Hamid Karzai. Talibani su privremeno prekinuli pregovore prije godinu dana rekavši kako Washington šalje zbunjujuće signale o procesu pomirbe u Afganistanu. "Visoki dužnosnici talibana i Amerikanaca svakodnevno održavaju razgovore u ovoj zaljevskoj državi", rekao je Karzai na skupu kojim se obilježavao Dan žena. Ali talibanski glasnogovornik u Afganistanu Zabihullah Mujahid je rekao kako nije postignut nikakav napredak otkako su pregovori suspendirani. "Talibani oštro odbacuju Karzaijeve riječi", rekao je. Vlada u Kabulu ulaže velike napore kako bi dovela talibane za pregovarački stol prije nego što se većina borbenih snaga NATO-a koje predvodi SAD povuče iz Afganistana do kraja 2014.

KABUL - Prijenos uprave u zatvoru u Bagramu na afganistanske vlasti planiran u subotu otkazan je jer Sjedinjene Države žele biti sigurne kako zatvorenici "koji moraju biti u zatvoru" ne bi bili oslobođeni, rekao je zapovjednik ISAF-a, američki general Joseph Dunford. "Ako postoje osobe koje moraju biti u zatvoru, onda ćemo osigurati da one ondje ostanu", rekao je zapovjednik međunarodne koalicije u razgovoru s američkim televizijskim mrežama u Kabulu. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji je taj prijenos odgodio za "sljedeći tjedan", rekao je da među zatvorenicima pod američkom kontrolom ima "nedužnih" i da će se njih pustiti na slobodu kada zatvor prijeđe pod afganistansku upravu. "Mislim da vjerojatno postoji razlika u procjeni", kazao je general Dunford.

PEKING - Kina je u nedjelju objavila plan restrukturiranja vlade prema kojem smanjuje broj ministarstava za dva i smješta moćno ministarstvo željeznica u okvire drugoga dok novi čelnici nastoje ojačati učinkovitost i suzbiti korupciju u zemlji. Ova reforma označava najveće smanjenje broja ministarstava od 1998. kada je tadašnji premijer Zhu Rongji izvršio preustroj Državnog vijeća, a podudara se sa sve većom javnom zabrinutošću zbog transparentnosti i birokratskog dupliranja. Vlada će Povjerenstvo za planiranje obitelji, agenciju koja nadzire spornu politiku jednog djeteta, spojiti s ministarstvom zdravstva te ojačati ovlasti tijela za kontrolu hrane i lijekova, stoji u vladinu izvješću objavljenom tijekom godišnjeg zasjedanja parlamenta. "Brojni operativni, organizacijski i problemi podjele rada postoje sada u ministarstvima Državnog vijeća", rekao je glavni tajnik vijeća Ma Kai u govoru o planu reformi Nacionalnom narodnom kongresu. Dodao je kako "kršenje dužnosti, korištenje položaja za vlastiti probitak i korupcija" nisu učinkovito suzbijeni. Budući kineski predsjednik Xi Jinping i budući premijer Li Keqiang preuzimaju svoje nove funkcije po okončanju godišnjeg kongresa sljedećeg tjedna. Željeznica će biti uklopljena u ministarstvo transporta, a vlada je obećala otvoriti je privatnim investitorima.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙