FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenska agencija za sigurnost hrane potvrdila je u nedjelju da je DNK analizom otkrila drugi slučaj lažnog deklariranja proizvoda od govedine u kojem je otkrivena konjetina. Riječ je o tortelinima "Spar gourment tortelini" koje proizvodi jedna tvrtka iz Lihtenštajna. Uzorak za analizu uzet je u Murskoj Soboti u prodavaonici Interspara, a tom trgovačkom lancu naređeno da proizvod povuče s prodajnih polica u Sloveniji. U ostalih 28 artikala s deklariranim goveđim mesom koje je analizirao nacionalni veterinarski institut u Ljubljani tragovi nisu otkriveni tragovi konjetine. Riječ je o drugom slučaju otkrića konjetine u proizvodima koji moraju sadržavati samo goveđe meso u slovenskim trgovinama. Prije tjedan dana konjetina je otkrivena u lazanjama u pakiranju od 450 grama koje je Ledo distribuirao trgovinama Interspara u Sloveniji, a proizvod su tvrtke Comigel-Tavola iz Luksemburga. Proizvod je u međuvremenu povučen iz prodaje. Ledo je priopćio da je konjetina u lazanje s govedinom stavljena bez njegova znanja.

BANJA LUKA - Obustavljena je isporuka mlijeka sa 16 farmi u Republici Srpskoj nakon što je potvrđena sumnja o prisustvu aflatoksina i mikotoksina (plijesni) u hrani za životinje, izvijestili su u nedjelju mediji u RS-u. Nakon pojave aflatoksina u zemljama regije, vlasti u Republici Srpskoj provele su pojačani nadzor na farmama i u mljekarama. Po riječima direktora entitetskog Veterinarskog instituta Drage Nedića, na šesnaest farmi utvrđeno je prisustvo aflatoksina. "Prvi put smo izvršili masovni nadzor. No, mlijeko koje je u sebi imalo sadržaj aflatoksina nije ušlo u sustav proizvodnje", rekao je Nedić za Alternativnu televiziju iz Banja Luke. Direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske kazao je i da će uzorci spornoga mlijeka sa 16 farmi biti upućeni u referentni laboratorij u Europskoj uniji na daljnje provjere.

LOS ANGELES - Rimokatolički aktivisti poslali su peticiju američkom kardinalu Rogeru Mahonyju (78) da se izuzme iz sudjelovanja u odabiru novoga Pape kako ne bi uvrijedio žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika koje je počinjeno dok je on bio nadbiskup Los Angelesa. Aktivisti su poslali peticiju s gotovo 10.000 potpisa u crkvu župe North Hollywood u kojoj Mahony sada prebiva. Američka udruga "Catholics United", kojoj se pridružila i udruga žrtava pedofilskih skandala svećenika, pokrenula je potpisivanje peticije kojom želi spriječiti sudjelovanje 76-godišnjeg Mahonya u izboru novog Pape. Mahonyja, koji je bio nadbiskup Los Angelesya od 1985. do 2011., njegov je nasljednik Jose Horacio Gomez u potezu bez presedana maknuo sa svih "javnih i administrativnih dužnosti" i javno ga kritizirao jer je prikrivao zlostavljanja što su ih 80-ih godina počinili deseci svećenika pedofila u njegovoj dijecezi. Mahonyju, kardinalu od 1991. godine, nitko ne može zabraniti sudjelovanje na konklavama. Suprotno, to se smatra obavezom svih kardinala ako im zdravlje dopušta.

RAMALAH - Oko 3000 palestinskih zatvorenika u Izraelu odlučilo se na jednodnevni štrajk glađu u znak prosvjeda zbog smrti u zatvoru jednog Palestinca u subotu. "Približno 3000 zatvorenika najavilo je da će odbiti hranu", kazao je glasnogovornik uprave izraelskih kaznionica Sivan Weizman, istaknuvši da se "radi isključivo o tri obroka u nedjelju". "Pozor, moguća pobuna", piše dnevnik Izrael Hayom, koji se smatra bliskim vlasti premijera Benjamina Netanyahua, spominjući "tenzije unutar vodstva sigurnosnih službi koje strahuje od nemira i sukoba nakon smrti palestinskog zatvorenika". "Cijeli sigurnosni aparat, zatvorske službe posebno, u nedjelju su u stanju pojačane pripravnosti", piše dnevnik Maariv u nedjeljnom broju. Mladi Palestinac Arafat Džadarat (30) umro je u subotu u zatvoru zbog "slabosti", prema izraelskim tajnim službama koje su ga ispitivale. Palestinski premijer Salam Fajad izrazio je svoju zaprepaštenost tim slučajem i zatražio je hitnu istragu i utvrđivanje "pravih razloga" smrti.

WASHINGTON - John Kerry kreće u nedjelju na svoje prvo međunarodno putovanje otkako je preuzeo dužnost američkog državnog tajnika i po riječima glasnogovornice State Departmenta bit će to "turneja slušanja" što mu reći državnici s kojima će se sastati i prilika za razgovor o bilateralnim i globalnim pitanjima s ključnim američkim saveznicima. Kerry putuje u nedjelju u London na početku svoje 11-dnevne turneje tijekom koje će također posjetiti Berlin, Pariz, Rim, Ankaru, Kairo, Rijad, Abu Dabi i Dohu. U SAD se vraća 6. ožujka. Nakon razgovora sa saveznicima u Londonu, Berlinu i Parizu, Kerry putuje u Rim gdje će se sastati sa sirijskom oporbom kao i širom skupinom predstavnika zemalja koje ju podržavaju u njezinom gotovo dvogodišnjem traženju da se sirijski predsjednik Bašar al Asad makne s vlasti. Kerry će se na ovom putovanju, u Berlinu, po prvi put sastati i s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Razgovarat će o nizu bilateralnih i međunarodnih pitanja, ali s naglaskom na Sjevernu Koreju, Siriju i Iran.

ZAGREB - Potpredsjednica HNS-a, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u ponedjeljak u Amsterdamu na sastanku premijera, ministara i europskih povjerenika iz redova Europske liberalne stranke (ALDE), priopćeno je iz HNS-a. Sastanak pod pokroviteljstvom nizozemskog premijera Marka Ruttea okupit će 28 vodećih političara Europske liberalne stranke, među kojima zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, zamjenika njemačke kancelarke Philippa Roeslera, glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, predsjednika Europske investicijske banke Wernera Hoyera, potpredsjednika Europske komisije Ollija Rehna, predsjednika ALDE-a Grahama Watsona, predsjednika ALDE grupe u Europskom parlamentu Guya Verhofstadta i ostale. Pusić će otvoriti raspravu u prvom panelu sastanka na temu Europski izbori 2014., u kojoj će iznijeti svoju viziju daljnjeg razvoja liberalne ideje u Europi i predstaviti ključne prioritete liberala na predstojećim europskim izborima.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙