FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PJONGJANG - Sjeverna Koreja objavila je u petak da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja, nekoliko sati pošto Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nove sankcije protiv Pjongjanga. Sjeverna Koreja "poništava sve sporazume o nenapadanju između Sjeverne i Južne Koreje", objavila je službena novinska agencija KCNA. Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. Obvezivao je dvije zemlje da mirno riješe razmirice i izbjegavaju nasumične vojne sukobe. Pjongjang je također objavio da zatvara glavni pogranični prolaz Panmunjom u demilitariziranoj zoni i prekida vezu crvenim telefonom između Sjevera i Juga koja je uvedena još 1971, kako bi se olakšala komunikacija pripadnika vlasti u vrijeme izrazitih napetosti između dviju zemalja. Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je u četvrtak oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela. Rezolucija, koju je predložio SAD, a jednoglasno je prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.

CARACAS - Najmanje dvadesetak šefova država nazočit će danas državnom ispraćaju pokojnog venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, čije je tijelo izloženo u vojnoj akademiji u Caracasu od srijede obišlo dva milijuna ljudi. Upravo su zato venezuelanske vlasti Chaveza odlučile balzamirati "poput Lenjina ili Mao Zedonga", kako je to u četvrtak izjavio potpredsjednik države Nicolas Maduro, i nakon državnog ispraćaja izložiti njegovo tijelo još barem sedam dana "kako bi ga svi mogli vidjeti" i odati mu počast. Chavez je umro u utorak nakon dvogodišnje borbe s rakom. U komu je pao u ponedjeljak, kazao je izvor u vladi u Caracasu, pošto mu se rak proširio na pluća. Na pogreb u petak doći će većina latinoameričkih šefova država, uključujući i kubanskog Fidela Castra. Najavljen je i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a doći će i američko izaslanstvo, ali nije još poznato na kojoj razini. Aktualni potpredsjednik Venezuele Nicolas Maduro položit će u petak navečer prisegu kao privremeni predsjednik i vodit će državu do izbora koji bi se morali održati u roku od 30 dana.

SAN FRANCISCO - Amerikanka (24) koju je u u srijedu usmrtio lav u privatnom rezervatu za divlje životinje u Kaliforniji umrla je gotovo odmah jer joj je velika mačka slomila vrat, objavio je patolog nakon provedene obdukcije, dok američki mediji istovremeno nagađaju da je lav prethodno uspio pobjeći iz svoje nastambe. Cat Haven, privatni rezervat za divlje životinje istočno od Fresna, zatvoren je za javnost nakon što je Dianu Hanson ubio 160 kilograma težak lav zvan Kus Kus. "Diana Hanson nije patila, umrla je gotovo odmah jer joj je životinja slomila vrat", objavio je patolog David Hadden. Obdukcija je pokazala da nesretna žena na svom tijelu imala tragove ugriza i pandži koji pokazuju da se "lav kasnije igrao s njezinim tijelom kao što bi mačka s mišem", dodao je Hadden. Hanson je stradala dok je čistila lavlju nastambu, a životinja je istovremeno bila zatvorena u manjem prostoru unutar nje. Hadden je kazao, ali za to još nema potvrde, da je lav možda pandžom otvorio vrata koja su razdvajala unutarnju od vanjske nastambe. Cat Haven je rezervat na 16 hektara koji vodi grupa Project Survival. Osnovan je kako bi se javnosti izložile razne vrste velikih mačaka i prikupila potpora za njihovo očuvanje u prirodi, navodi se na internetskoj stranici parka.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙