FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 7. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih viejsti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Ministri zemalja Arapske lige u srijedu su odlučili dopustiti državama članicama da naoružavaju sirijske pobunjenike koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada i pozvali oporbenu sirijsku koaliciju da preuzme mjesto koje je ranije zauzimao Damasku. Ranije je Liga isticala da se sirijsku političku oporbu i pobunjenike treba podržavati humanitarno i diplomatskim sredstvima. Konačna izjava objavljena po zaključenju ministarskog sastanka Lige u Kairu, međutim, kaže da su "istaknuli pravo svake države da po svojim željama nudi sve vrste sredstava za samoobranu, uključujući i vojna, kako bi podržale otpor sirijskog naroda i Slobodne sirijske vojske". Inicijativu protiv Damaska predvodio je Katar ali odluka u srijedu nije donesena jednoglasno. Libanon, Irak i Alžir odbili su prihvatiti dijelove konačne izjave o Siriji. Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby na konferenciji za tisak je rekao da su ministri pozvali oporbenu Sirijsku nacionalnu koaliciju da zauzme sirijsko mjesto u Ligi koje je Damask držao do suspenzije prije dvije godine. Izjava poziva koaliciju da izabere predstavnika za skup Lige u katarskoj prijestolnici Dohi 26. i 27, ožujka. Liga bez Sirije ima 21 članicu.

LONDON - Velika Britanija je u srijedu uvelike proširila razmjere pomoći sirijskoj oporbi i obećala pobunjenike protiv vlade opskrbiti, primjerice, oklopnim vozilima i sredstvima za testiranje kemijskog oružja. U svojoj do sada najsnažnijoj izjavi o sukobu u Siriji britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da je međunarodna politika spram Sirije bila neuspješna i ocijenio da su izgledi da se nađe brzo rješenje za dvogodišnju krizu mršavi. "Po našem gledištu ako se političko rješenje za krizu u Siriji ne nađe i sukob se nastavi, mi i ostatak Europske unije morat ćemo biti spremni ići dalje i ne trebamo isključiti niti jednu opciju za spašavanje života", rekao je Hague parlamentu. On je, međutim, umanjio izglede za intervenciju Zapada dodavši da "niti jedna zapadna vlada ne zagovara vojnu intervenciju zapadnih zemalja u sukobu u Siriji". Hagueovo obećanje veće pomoći, koja uključuju i opremu za traženje i spašavanje, komunikacijsku opremu, neprobojne prsluke, savjetovanje i obuku, predstavlja, međutim, osjetnu promjenu bitanske politike koje održava frustraciju Londona brzinom promjena na terenu.

AMMAN - Sirijski vojni zrakoplovi bombardirali su u srijedu grad Raqqu na sjeveroistoku zemlje drugi dan za redom a u napadima je poginulo najmanje 39 osoba, rekli su aktivisti. Aktivistički Lokalni koordinacijski odbor rekao je da je u samo jednom napadu na jedna od gradskih trgova ubijeno 17 osoba. Na video snimkama se vide borci kako stavljaju raskomadana tijela žrtva u vozilo hitne pomoći.

MOSKVA - Visoki diplomati Rusije i SAD-a će u četvrtak na sastanku u Londonu razgovarati o sirijskom sukobu, rekla je Rusija u srijedu u najavi posljednjeg u nizu susreta koji za cilj imaju naći način da se okonča krvoproliće. Ruski posebni izaslanik za Bliski istok, zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov razgovarat će sa zamjenikom državnog tajnika SAD-a Williamom Burnsom na marginama međunarodnog skupa posvećenog Jemenu, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič. Planirani sastnak održat će se nakon što su se u petak ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD-a Barack Obama, kako je priopćila Bijela kuća, složili glede "potrebe promicanja političke tranzicije" kako bi se što prije okončalo nasilje u Siriji. Kremlj je rekao da su Putin i Obama svojim ministrima vanjskih poslova rekli da traže "nove incijative" za okončanje građanskog rata.

PERUGIA - Jedan talijanski poduzetnik ubio je u srijedu dvije službenice u uredu regionalne uprave Umbrije u gradu Perugiji i potom izvršio samoubostvo, rekla je policija u Perugiji. Jedna je službenica ubijena na licu mjesta a druga ubrzo nakon ranjavanja, rekla je policija. Žrtve su bile u dobi od 46 i 61 godine života. Napadač, 43-godišnji mali poduzetnik Andrea Zampi, žrtve je ubio poluatomatskim poružjem. Zampi je za sobom nekolio pisanih poruka, oporuku, vjersku poruku njegovim roditeljima i izjavu da je postupio iz osjećaja frustracije jer su mu regionalne vlasti privremeno oduzele licencu za privatnu modnu školu njegovih roditelja te nije mogao dobiti financijsku potporu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙