FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 9. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEIRUT - Skupina od 21 promatrača UN-a, koje su prije tri dana zarobili sirijski pobunjenici, prebačena je na granicu između Sirije i Jordana i u tijeku je njihova predaja jordanskim vlastima, izjavio je u subotu izvor iz redova pobunjenika i Sirijski opservatorij za ljudska prava. Opservatorij prenosi da su filipinske promatrače, koje su pripadnici brigade Yarmouk od srijede držali u selu Jamli, do granice prebacili pobunjenici. Izvor iz njihovih redova potvrdio je da su stigli na granicu. Zasad nema komentara jordanskih vlasti niti od Međunarodnog odbora Crvenog križa koji je najavio da će biti spreman prihvatiti promatrače kada napuste Jamlu. Promatrači su u sastavu UN-ove misije UNDOF zadužene za nadgledanje prekida vatre između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni od 1974.

PORT SAID - Prosvjednici u egipatskom gradu Port Saidu privezali su u subotu jedan za drugoga glisere koji se rabe za opskrbu brodova u Sueskom kanalu, želeći omesti promet tim važnim pomorskim putom, prenose očevici. Oko 2.000 demonstranata također je blokiralo prolaz trajektima, zbog nezadovoljstva sudskom odlukom kojom je potvrđena smrtna kazna 21 nogometnom navijaču. Vojna policija odvezala je pet glisera i izvukla ih na obalu, no dva su još uvijek u vodi. Nasilje bijesni Port Saidom od siječnja zbog smrtnih kazni na koje je osuđen 21 stanovnik toga grada u vezi s neredima na stadionu u kojima je poginulo više od 70 osoba. U veljači prošle godine došlo je do nereda na kraju utakmice između kairskog nogometnog kluba Al Ahlija i lokalnog al-Masrija i stampeda u kojemu su 74 osobe smrtno stradale.

KAIRO - Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova naložilo je u subotu policiji na Sinajskom poluotoku da poveća stupanj pripravnosti nakon što je dobilo obavještajne informacije da bi džihadisti mogli tamo napasti egipatske snage, izvijestila je agencija MENA. Dužnosnici su izrazili rastuću zabrinutost za sigurnost na području Sinaja koji graniči s Izraelom i na kojem se nalaze ljetovališta. "Ministarstvo unutarnjih poslova povećalo je stupanj pripravnosti na sjeveru i jugu Sinaja nakon što je dobilo informaciju da džihadističke skupine tamo namjeravaju napasti objekte policije", rekao je dužnosnik ministarstva general Osama Ismail, po agenciji MENA. U kolovozu prošle godine islamistički militanti ubili su najmnje 15 egipatskih policajaca u napadu na policijsku postaju na granici Egipta i Izraela, oteli dva vojna vozila i pokušali probiti granicu.

CARACAS - Privremeni venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u petak navečer je u govoru održanom pred parlamentom, nakon imenovanja na privremenu dužnost, od Državnog izbornog povjerenstva zatražio hitno sazivanje novih predsjedničkih izbora. Govor je uživo prenosila državna televizija. "Službeno sam zatražio od predsjednice Državnog izbornog povjerenstva Tibisay Lucene da odmah organizira održavanje predsjedničkih izbora. Oni se, u skladu s ustavom trebaju održati u roku od 30 dana nakon smrti Huga Chaveza", rekao je Maduro. Maduro je u petak pred parlamentom prisegnuo kao privremeni predsjednik. Polaganju zakletve nije prisustvovao velik broj oporbenih zastupnika, koji osporavaju njegovo imenovanje.

MOSTAR - Zakomplicirao se ulazak u vlast ministra iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) u vladu Republike Srpske nakon što je predsjednik toga entiteta i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u subotu osporio da ministar može biti bivši pripadnik Armije BiH. SDA za ministra u vladi RS-a predložila je bivšeg pripadnika Armije BiH Dževada Mahmutovića, koji je i dobitnik najvišeg ratnog priznanja 'zlatnog ljiljana'. Dodik je pak odgovorio kako nitko tko je opterećen ratnim nasljeđem ne može biti u vlasti dodajući da SDA neće biti u vlasti bude li inzistirala na Mahmutovićevu imenovanju. "Ako inzistiraju na nekom imenu za koje mi jasno kažemo ne onda znači da neće biti u vlasti", rekao je Dodik u izjavi za medije. Istodobno iz SDA su u subotu poručili da i dalje stoje iza imenovanja Dževada Mahmutovića za novog ministra trgovine i turizma u vladi RS-a. Pojasnili su kako ne postoji ništa sporno u životu i radu njihova kandidata. Nova Vlada RS-a trebala bi se uspostaviti do 12. ožujka, a dogovoreno je da će u njoj uz vladajući SNSD biti i ministri iz HDZ-a BiH, Socijalističke partije Republike Srpske i Demokratskog narodnog saveza.

LJUBLJANA - Ustanove Katoličke crkve u Sloveniji morat će platiti odštetu od 80.000 eura žrtvi svećenika koji je prije šest godina umro neposredno pred izricanje presude, a sudilo mu se za pedofiliju, odnosno 16 spolnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina kojima je bio vjeroučitelj. Iako je svećenik župe Arče kod Celja Karl Jošt kojemu se za te prijestupe sudilo umro od moždane kapi u kućnom pritvoru, pa je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas 28-godišnja žena, pokrenula je odštetni zahtjev u privatnoj parnici, tražeći 140.000 eura od mariborske nadbiskupije i nadbiskupije Celje, te župnog ureda Arče. Okružni sud u Maribor u drugostupanjskoj presudi koja još nije konačna odredio je odštetu od 80.000 eura koju moraju isplatiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče. Sud je procijenio da je po obligacijskom pravu Crkva objektivno odgovorna za odštetu jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika, te da se njegova aktivnost u ulozi vjerskog službenika vremenski ne može odijeliti od slobodnog vremena kad je navodno napastvovao djevojčice.

LONDON - Radikalni muslimanski klerik Abu Qatada nekolko dana prije no što će britanska vlada započeti prizivni postupak protiv odluke suda koja je spriječila njegovu deportaciju u Jordan uhićen je u Londonu zbog kršenja uvjeta po kojima je mu je dopušteno da nastavak sudskog procesa čeka na uvjetnoj slobodi, rekao je u subotu glasnogovornik britanskog ministarstva unutarnjih poslova. Abu Qatadu su britanske vlasti optužile da predstavlja sigurnosni rizik i da je nadahnuo jednog od sudionika terorističkog napada 11. rujna 2001. na SAD, u Jordanu, gdje je rođen, tražen je zbog optužbi za terorizam. Niz britanskih vlada godinama se pokušava rijeiti klerika koji je od prvog uhićenja 2001. više puta zatvaran i uvjetno puštan te je sada na uvjetnoj slobodi pod strogim uvjetima koji uključuju i 16-satni policijski sat. Klerika koji je Jordanac palestinskog podrijetla jednom je španjolski sudac okarakterizirao kao "desnu ruku Osame bin Ladena u Europi".

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙