FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 6. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski vojnici nisu bili u konvoju UN-ovih promatrača koji su sirijski pobunjenici zarobili u blizini Golanske visoravni, potvrdili su u srijedu Ministarstvo obrane (MORH) i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. UN je objavio da je skupina oko 30 naoružanih boraca u srijedu zarobila dvadesetak pripadnika mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni na granici između Sirije i Izraela te da je poslan tim koji bi trebao riješiti situaciju. "Hrvatski vojnici nisu bili u konvoju", izjavio je Hini glasnogovornik MORH-a Mislav Šimatović. Na snimci objavljenoj u četvrtak na internetskoj stranici YouTube, muškarac koji kaže da pripada brigadi "Mučenici Yarmouka" rekao je da konvoj neće biti pušten dok se snage lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu ne povuku iz sela Al Jamla. "UN-ovi promatrači bili su u redovitoj misiji i zaustavljeni su na promatračkoj postaji 58, koja je pretrpjela štetu i evakuirana prošloga vikenda nakon teških borbi u blizini", objavio je UN u priopćenju u New Yorku. Nije rekao koje su nacionalnosti zarobljeni promatrači, ali je Sirijski opservatorij za ljudska prava koji je u kontaktu s pobunjenicima rekao da su Filipinci.

LJUBLJANA - Veliki su izgledi za sporazum s Hrvatskom o Ljubljanskoj banci na temelju dogovora iz Otočca, ocijenio je u srijedu nakon sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku u Ljubljani bivši glavni slovenski pregovarač za to pitanje Karl Erjavec. "Vrlo sam zadovoljan onim što sam na sastanku čuo. Postoji velika mogućnost da dođe do dogovora i to na osnovi onoga što je bilo pripremljeno na susretu između mene i hrvatske ministrice Vesno Pusić na Otočcu. Mislim da se sve odvija u redu", rekao je Erjavec nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj je bilo riječi o dosadašnjim pregovorima o Ljubljanskoj banci. Riječ je o pitanju čijim rješenjem Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om. Zatvorenom sastanku prisustvovali su i predsjednik vlade Janez Janša, mandatarka za sastav nove vlade Alenka Bratušek, te Tone Kajzer iz kabineta premijera kojega je Janša nakon povlačenja Erjavca iz pregovaračkog procesa imenovao koordinatorom slovenske strane za pregovore o Ljubljanskoj banci. Sastanak je održan na Janšinu inicijativu, zbog okvirno za nedjelju najavljenog susreta s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem.

ZAGREB - Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren bio je u srijedu domaćin sastanka veleposlanika država članica Europske unije akreditiranih u Hrvatskoj s potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem i ravnateljem Agencije za investicije i konkurentnost Damirom Novinićem posvećenog investicijskoj klimi u Hrvatskoj, priopćila je Delegacija EU-a u RH. S obzirom na važnost teme, sastanku su nazočili i šefovi misija država nečlanica EU-a u Hrvatskoj, te predstavnici Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnog programa UN-a (UNDP). Kako je priopćeno, veleposlanik Vandoren izrazio je zadovoljstvo najavama hrvatske vlade da će proučiti prepreke izravnim stranim ulaganjima koje je identificirala Europska unija i nastojati pronaći adekvatna rješenja. U tom je pogledu istaknuo da razmjena ideja i stajališta može uvelike pomoći krajnjem cilju Hrvatske a to je maksimalizacija učinka ulaska u EU i najboljeg korištenja prednosti članstva. "Ulazak Hrvatske bit će dobra vijest ne samo za EU već i za međunarodnu investicijsku zajednicu. Kako bi se postigli željeni rezultati, trebat će ostvariti veći napredak u smislu uklanjanja prepreka investicijama i poboljšanja pravosudnih i administrativnih standarda, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Napredak je ekonomski i politički interes Hrvatske, EU-a i regije", kazao je.

ZAGREB - Britanci se ne boje dolaska hrvatskih radnika u Veliku Britaniju nakon priključenja Hrvatske u EU, jer su obrazovaniji, obučeniji i bolje vladaju engleskim jezikom od radnika iz Bugarske i Rumunjske, izvijestili su u srijedu u Zagrebu britanski parlamentarci. Članovi izaslanstva britanske Međuparlamentarne unije, koji borave u višednevnom posjetu Hrvatskoj, istaknuli su da u britanskoj javnosti postoji zabrinutost zbog priljeva stranih radnika, ali prvenstveno zbog masovnog dolaska Bugara i Rumunja u posljednih desetak godina. "Ne, ne bojimo se. Zapravo bili bi sretni da ljudi iz Hrvatske dođu. Samo ne znam koliko ćete vi biti sretni s drugima", rekao je voditelj izaslanstva lord Dundee, član Doma lordova u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Britanski zastupnici ističu da njihovi građani nemaju problema s dolaskom Hrvata koji su obrazovaniji, vještiji radnici, bolje govore engleski, a gospodarstvo je razvijenije od ekonomija Rumunjske i Bugarske koje su u Uniju ušle 2007.

MOSTAR - Predstavnici Srba u vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, većinskom bošnjačko-hrvatskom entitetu, uspostavili su savez srpskih općina tražeći da u ustavnim promjenama dobiju većinsku srpsku županiju koje bi činile četiri općine, objavili su u srijedu mediji u Hercegovini. Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je ranije da će u ustavnim promjenama u Federaciji BiH, koje je najavila američka administracija, zatražiti određenu vrstu autonomije za srpske općine. Dužnosnici SNSD-a iz Drvara, Grahova i Glamoča, koji sudjeluju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao i strukturama Hercegbosanske županije u Livnu, uspostavili su na sjednici održanoj u utorak savez srpskih općina. Prva sjednica saveza održana je u Grahovu, a najavljeni su i redoviti sastanci. Savezu ovih općina uskoro bi se trebali pridružiti i predstavnici općine Bosanski Petrovac iz Unsko-sanske županije. Šef srpskog kluba u skupštini Hercegbosanske županije Slaviša Mihajlović rekao je za medije da će inzistirati da se u okviru rada povjerenstva što ga je uspostavila američka administracija potakne inicijativa uspostave zasebne srpske županije u Federaciji BiH, koju će činiti četiri općine.

DOHA - Američki državni tajnik John Kerry na neizravan je način potvrdio tijekom posjete Kataru da SAD obučava sirijske pobunjeničke snage te da mnoge druge zemlje pomažu sirijsku oporbu, javlja u četvrtak američka TV mreža Fox News. Kerry je prvi američki dužnosnik koji je službeno priznao obuku sirijskih pobunjenika, no nije ulazio u detalje, opisavši obuku kao "jednim dijelom " napore SAD-a, a potom kao nešto što "puno zemalja" čini. Američki su mediji ranije izvještavali da CIA obučava sirijske pobunjenike u Jordanu, pozivajući se na izjave neimenovanih američkih dužnosnika. "Mnoge zemlje sudjeluju u obučavanju oporbenih boraca", kazao je Kerry u razgovoru za Fox News, pojasnivši da administracija predsjednika Baracka Obame želi poslati signal sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da "smo odlučni pomrsiti mu računicu".

BERLIN - Njemački Savezni ustavni sud odbacio je pokušaj njemačke neonacističke stranke NPD da osigura veću zakonsku zaštitu potvrdom da je njezino djelovanje u skladu s Ustavom. Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) se nadala da će Sud odlučiti da je "lojalna Ustavu" i time potkopati zahtjev gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata da je se zabrani. Objašnjavajući odbacivanje zahtjeva NPD-a, Sud je u utorak kazao da politička stranka ne može tražiti sudsku odluku o svojoj ustavnosti. Sud je također odbacio pritužbe NPD-a da njemački parlament i vlada krše njegova demokratska prava prijetnjama da će zabraniti stranku.

BEČ - Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u srijedu je odlučilo povjeriti drugi četverogodišnji mandat glavnom direktoru te agencije Japancu Yukiji Amanu, doznaje se iz diplomatskih izvora. Za razliku od 2009., vijeće u kojem su predastavnici 35 zemalja članica agencije, nije moralo upriličiti glasovanje, što svjedoči o širokoj potpori koju uživa Amano (65), koji nije ni imao protukandidata. Njegovo imenovanje još u rujnu treba potvrditi Opća skupština IAEA-e u kojoj su predstavnici 159 zemalja. Japanski diplomat svoj će drugi mandat na čelu agencije početi u prosincu.

KABUL - Tabilani su ubili 17 afganistanskih vojnika zarobljenih na sjeveru zemlje, u jednom od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada na lokalne snage sigurnosti u posljednjih nekoliko godina, objavili su dužnosnici u srijedu. Vojnici su oteti u subotu dok su osiguravali konvoj u Badakšanu. Tijela su otkrili lokalni stanovnici u toj razmjerno mirnoj planinskoj pokrajini koja graniči s Tadžikistanom, Kinom i Pakistanom. "U subotu su talibani postavili zasjedu konvoju afganistanske vojske i uhitili 24 vojnika. Neprijatelj ih je pogubio 17 i njiihova su tijela pronađena u noći između utorka i srijede", rekao je zamjenik šefa policije Badakšana. On je dodao da je sedam vojnika oslobođeno u razmjeni za talibanske zatvorenike koje je držala policija. Pronađeno je 17 tijela vojnika afganistanske vojske u okrugu Varduj.

KAIRO - Egipatski sud je u srijedu odredio poništenje predsjedničkog ukaza kojim se za 22. travnja određuje početak parlamentarnih izbora u Egiptu. Sud je objasnio da Šura, gornji dom parlamenta nije poslao na ustavni sud izborni zakon na razmatranje prije usvajanja. Izjašnjavanje u četiri faze, koje je početno bilo predviđeno za 27. travnja bilo je pomaknuto pet dana ranije na traženje koptske manjine, nezadovoljne što se taj datum podudara s Uskrsom.

RIM - Šef talijanske ljevice Pier Luigi Bersani u srijedu je ponovno pristalicama Beppea Grilla ponudio sporazum o osnutku nove talijanske vlade koja bi zemlju izvela iz sadašnje bezizlazne političke situacije, pri čemu je ponovno odbacio potencijalni savez sa Silvijom Berlusconijem. Bersani, koji u zastupničkom domu ima apsolutnu većinu, ali ne i u Senatu, iznio je program u osam točaka kako bi predstavio "vladu promjena". Podsjetio je na niz tema bliskih Pokretu pet zvijezda (M5S) Beppea Grilla koji je na parlamentarnim izborima održanim krajem veljače osvojio 25 posto biračkih glasova. Također želi potaknuti članove pokreta M5S da u parlamentu daju povjerenje potencijalnoj vladi koju bi vodio on te upozorava da će u protivnom Grilla javno proglasiti odgovornim za opasnu i bezizlaznu političku situaciju u kojoj se nalazi Italija, država u teškoj recesiji.

VARŠAVA - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu borave u Varšavi gdje su izvanredni gosti na summitu Višegradske skupine. Još nikada nisu njemački i francuski čelnici bili istodobno gosti Višegradske skupine u kojoj se nalaze Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Na dnevnom redu summita su obrambene mogućnosti Europe. Skupina je osnovana 1991. radi jačanja integracije njezinih članica u Europsku uniju i NATO. Svrha summita u srijedu je priprema za Europsko vijeće koje će u prosincu biti posvećeno jačanju obrambene snage Europe. Ministri obrane šest nazočnih zemlja trebali bi usvojiti zajedničku deklaraciju.

WASHINGTON/ZAGREB - Američka administracija usred je borbe s posljedicama automatskog smanjenja proračuna koje pogađa sva područja, od kontrole leta do obuke borbenih pilota, ali je to nije omelo, kako navodi Washington Post u srijedu, da u novom prijedlogu proračuna upučenom Kongresu spomene i već pomalo zaboravljeno obećanje o donaciji 65 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Vlada je od zakonodavaca zatražila odobrenje trajnog povećanja američkog doprinosa MMF-u - potez koji ta organizacija čeka već tri godine kako bi mogla krenuti dalje s drugim promjenama odobrenim još 2010., a koje je u međuvremenu ratificirala većina zemalja u svijetu, navodi utjecajni američki dnevnik. U sadašnjoj raspodjeli snaga SAD - kao najveći pojedinačni pridonositelj MMF-u, koji ima moć blokiranja bilo kakve njegove značajnije reforme - ostaje jedinom preprekom sveobuhvatnom i pažljivo složenom dogovoru. Jer, osim više novca za MMF, te bi promjene dovele i do promjene glasačkih prava u toj organizaciji te bi velike države u razvoju poput Kine i Brazila dobile veće pravo odlučivanja u MMF-u. Također bi omogućile da zemlje u razvoju općenito zamijene neke tradicionalne europske države u izvršnom odboru MMF-a.

DUBAI - Hans Blix, bivši glavni inspektor UN-a za Irak, pozvao je međunarodnu zajednicu neka ne ponovi u Iranu grešku učinjenu prije 10 godina kada je napao Irak sumnjičeći ga da posjeduje oružje za masovno uništenje. "Svijet ima kratko pamćenje. Neuspjeh i tragične pogreške počinjene u Iraku nisu dovoljno ozbiljno uzete u obzir", rekao je danas 82-godišnji Blix skupini novinara na proputovanju u Dubaiju. "Neke su zemlje pokušavale iskorijeniti oružje za masovno uništenje koje nije postojalo u Iraku. Danas govore o napadu na Iran kako bi spriječili njegove nakane koje možda ne postoje. Nadam se da se to neće dogoditi", rekao je Blix. Bivši švedski ministar vanjskih poslova, Blix je 80-ih bio na čelu Međunarodne agencije za atomsko oružje (IAEA), a od 2000. izvršni direktor Povjerenstva za nadzor, provjeru i inspekcije. UN-ovi inspektori s njime na čelu nisu krajem 2002. i početkom 2003. pronašli oružje te je Blix zagovarao nastavak inspekcija.

MOSKVA - Rusija, koja ovoga mjeseca obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijeća sigurnosti UN-a, priopćila je u srijedu da je spremna razgovarati o mirovnim snagama UN-a za Mali, gdje sada djeluje vojna misija koje predvode afričke snage. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je prošlog tjedna da se što je prije moguće trebaju održati razgovori o razmještanju mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Maliju. Francuska je priopćila prije mjesec dana da želi da afričku misiju u Maliju zamjene mirovne snage UN-a do travnja. "Spremni smo za razgovore u Vijeću sigurnosti UN-a o pitanju razmještanja mirovne misije u Maliju pod okriljem Ujedinujenih naroda", izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič na tjednom brifingu za novinare. On je dao naznake da bi ta odluka mogla biti donesena negdje blizu kraja ožujka kada će Rusija održati razgovore u Vijeću sigurnosti o Maliju koji će uključivati raspravu o "davanju komponente UN-a operaciji u toj zemlji".

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙