FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Zemlje članice EU-a i Europski parlament postigle su u srijedu politički dogovor o dvije uredbe kojima se snažno povećava uloga Europske komisije u nadzoru donošenja nacionalnih proračuna zemalja članica eurozone. Prvom uredbom povećava se uloga Komisije u nadzoru donošenja nacionalnih proračuna, posebice onih zemalja protiv kojih je pokrenut postupak zbog pretjeranog proračunskog deficita. Uredba predviđa da svaka članica eurozone predstavi svoj prijedlog proračuna Vijeću EU-a i Komisiji, koja će o njemu dati svoje mišljenje i po potrebi zatražiti promjene. Druga uredba odnosi se na nadzor nad članicama eurozone, koje se nalaze u financijskim poteškoćama ili onima koje su zatražile financijsku pomoć. U vezi sa zahtjevom parlamenta da se uspostavi fond za otkup duga, postignut je kompromis koji predviđa da Komisija uspostavi stručnu skupina koja će podrobno analizirati sve implikacije takvog poteza i koja će o tome podnijeti izvješće do ožujka sljedeće godine. Nakon političkog dogovora oba zakonska teksta treba odobriti Europski parlament na plenarnoj sjednici, što bi se trebalo održati sljedeći mjesec. To znači da će ove dvije uredbe biti na snazi već za proračunski ciklus 2014. godine.

ZUERICH - Investicijska klima u Švicarskoj u veljači je znatno poboljšana i trenutno je najpovoljnija u posljednja 32 mjeseca. ZEW indeks raspoloženja ulagača, koji istoimeni njemački institut za ekonomska istraživanja izrađuje u suradnji sa švicarskom bankom Credite Suisse, u veljači je tako poskočio za 16,9 bodova, na 10 bodova, što je njegova najviša razina u od lipnja 2010. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, prvi put u 10 mjeseci broj ekonomista koji očekuju poboljšanje u švicarskom gospodarstvu nadmašio je broj onih koji očekuju njegovo slabljenje. Istraživanje je ujedno pokazalo znatno veću zastupljenost onih koji očekuju da će franak nastaviti slabiti u odnosu na euro nakon naglog pada u siječnju, kada je tečaj franka smanjen za više od 1,25 posto prema euru. Dodatno slabljenje franka u idućim mjesecima očekuje sada 48 posto ekonomista. Udio onih koji očekuju jačanje franka smanjen je pak za 3,1 postotni bod, na svega šest posto, pokazalo je najnovije istraživanje. U rujnu 2011. Švicarska narodna banka (SNB) utvrdila je minimalni tečaj od 1,2 franka za euro. Predsjednik SNB-a Thomas Jordan jučer je izjavio kako i dalje namjeravaju kroz dulje vrijeme ostati predani utvrđenom tečaju.

PARIZ - Francuski zaposlenici Goodyearove tvornice u Amiennsu koja ostvaruje gubitke "rade samo tri sata" dnevno, a zastupaju ih "ludi" sindikati, rekao je u srijedu čelnik američke kompanije Titan koja proizvodi automobilske gume, nakon što mu je Francuska predložila preuzimanje proizvodnje. Čelnik Titan Internationala francuskoj je vladi poručio da njegova tvrtka neće preuzeti gubitašku Goodyearovu tvornicu, izvijestio je France24. "Koliko mislite da smo glupi?", upitao je Maurice Taylor ministra industrijske obnove Arnauda Montebourga u pismu koje je objavio dnevni poslovni list Les Echos. Taylor je odgovarao na prijedlog Montebourga da razmotri želi li Titan, koji proizvodi gume za poljoprivredne strojeve, uložiti u tvornicu u Amiensu na sjeveru Francuske. Montebourgov prijedlog Tayloru bio je posljednji pokušaj da se Titan privuče natrag i spasi tvornica i njeni zaposlenici nakon što je Goodyear krajem siječnja objavio da definitivno zatvara tvornicu u kojoj radi 1173 radnika.

WASHINGTON/LONDON - Američki Federalni istražni ured (FBI) pridružio se istrazi sumnjive trgovine dionicama dan prije prošlotjednog zaključenja ugovora o preuzimanju prehrambenog diva HJ Heinz Co., prenosi u srijedu BBC. Američki financijski regulator, Komisija za vrijednosnice i burze (SEC), već tuži neimenovane osobe zbog trgovanja dionicama na temelju povlaštenih informacija. Prošloga su četvrtka fond Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway i 3G Capital brazilsko-švicarskog biznismena i filantropa Jorgea Paula Lemanna, kupili Heinz za 23 milijarde američkih dolara. Neuobičajena trgovina dionicama primijećena je dan ranije. Trgovci koji su pod istragom radili su riskantne oklade da će cijena dionice Heinza rasti, koristeći financijski instrument opcija. "Neregularno i vrlo sumnjivo trgovanje opcijama neposredo prije objave udruživanja ili preuzimanja ozbiljno je upozorenje da su trgovci možda neprimjereno postupali na temelju informacija nedostupnih javnosti", rekao je šef Odjela za tržišne zlouporabe SEC-a Daniel Hawke. Nema naznaka da su Heinz ili novi vlasnici počinili neki prekršaj.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice stabilizirale su se u srijedu jer su entuzijazam ulagača prigušila slaba poslovna izvješća kompanija a očekuju se i novi važni makrogospodarski pokazatelji iz Europe. Londonski FTSE porastao je 0,41 posto na 6.404 boda, frankfurtski DAX za 0,11 posto na 7.761 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,18 posto, kliznuvši na 3.728 bodova. Ulagači su danas predahnuli nakon jučerašnjeg rasta koji je potaknulo snažno poboljšanje povjerenja njemačkih ulagača. Tako je odgovarajući indeks koji izrađuje institut ZEW poskočio u veljači čak 16,7 bodova, na 48,2 boda. U fokusu su danas bila i poslovna izvješća kompanija pa je najveći britanski poslovni osiguravatelj RSA bio među najvećim gubitnicima, izgubivši na vrijednosti više od 14 posto, nakon što je snizio dividendu za 2012. za petinu i najavio dodatno smanjenje u ovoj godini. Poslovno izvješće utjecalo je i na dionice njemačke Lufthanse, čija je cijena pala za 4,5 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙