FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mpuk
ZAGREB, 3. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO

Egipćani moraju zajedničkim snagama vratiti poslovno povjerenje i provesti reforme kako bi se kvalificirali za kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i oslabljeno gospodarstvo "vratili na noge", izjavio je u subotu američki državni tajnik John Kerry tijekom posjeta Kairu. Posvađana egipatska vlada i oporba moraju stvoriti "osjećaj političke i ekonomske održivosti", ulijevajući tvrtkama povjerenje i stvarajući uvjete za vitalnu međunarodnu pomoć, rekao je Kerry u obraćanju egipatskim poslovnim ljudima. Naglasio je važnost da Egipćani postignu jednistvo oko pitanja ljudskih prava, slobode govora i vjerske tolerancije.

Od velike važnosti je sposobnost Egipta da poduzme potrebne reforme kako bi se kvalificirao za zajam MMF-a od 4,8 milijardi dolara. Koraci bi mogli uključivati povećanje prikupljanja poreza i smanjivanje subvencija za energiju. Sporazum s MMF-om, za koji je uvjet okončanje političkog kaosa koji traje od izbora predsjednika Muhameda Morsija, omogućio bi i značajnu američku pomoć, uključujući i dijelove paketa od milijardu dolara koji je predsjednik Barack Obama obećao Egiptu prošlog travnja.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama imenovao je novog koordinatora za Bliski istok, sjevernu Afriku i regiju Perzijskog zaljeva, objavila je Bijela kuća u subotu. Novi dužnosnik je Philip Gordon, stručnjak za vanjsku politiku, koji će dužnost preuzeti 11. ožujka. Gordon je bio pomoćnik državne tajnice za europske i euroazijske poslove od svibnja 2009. godine i bio je nadležan za politiku SAD-a spram 50 zemalja, NATO i Europsku uniju, rekla je Bijela kuća u izjavi. Prije toga je Gordon bio Obamin savjetnik za vanjsku politku tijekom predsjedničke kampanje 2008. godine.

N'DJAMENA

Čadski vojnici u Maliju ubili su Mokhtara Belmokhtara, Al Kaidinog zapovjednika na području Sahela koji stoji iza otmice talaca na alžirskom plinskom polju ranije ove godine, objavila je u subotu čadska vojska. Njegova je pogibija snažan udarac islamističkim pobunjenicima na sjeveru Malija koje su u njihova planinska uporišta potisnule francuske i afričke snage. Francuska vojska, koja vodi ofenzivu protiv pobunjenika na sjeveru Malija, rekla je da ne može potvrditi informaciju o Belmokhtarovoj smrti, kao ni dan ranije iznesenu informaciju da su čadski vojnici ubili drugog vodećeg zapovjednika Al Kaide u regiji, Aboua Zeida.

UJEDINJENI NARODI

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi u subotu su izrazili svoju frustriranost neuspjehom u zaustavljanju sukoba u Sirjii i rekli da je UN spreman pomoći u mirovnim pregovorima. Ban i Brahimi su se sastali u Mt. Pelerinu u Švicarskoj kako bi razgovarali o dvije godine dugom ratu u Siriji u kojem je poginulo više od 70.000 ljudi. U zajedničkoj izjavi su rekli da "žale što vlada i snage oružane oporbe postaju sve bezobzirnije spram ljudskog života" i istaknuli "važnost snošenja odgovornosti za zločine protiv čovječnosti".

(Hina) xmpv ympv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙