FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 25. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

SEOUL - Novoizbrana predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye pozvala je Sjevernu Koreju da odmah napusti svoje nuklearne ambicije i prestane trošiti oskudne resurse na razvoj oružja. "Pozivam Sjevernu Koreju da bez odgađanja odustane od svojih nuklearnih ambicija i vrati se na put mira i razvoja", rekla je Park u inauguralnom govoru kao prva predsjednica Južne Koreje. Park je preuzela dužnost 13 dana nakon što je čelnik Sjeverne Koreje izveo treći i dosad najsnažniji nuklearni pokus.

HAVANA - Raul Castro ponovo je izabran za predsjednika Kube, na dužnost na kojoj je naslijedio bolesnog i onemoćalog brata Fidela. Raul Castro (81) privremeni šef države postao je 2006. kada se razbolio njegov brat Fidel, vođa Kubanske revolucije, a parlament ga je službeno potvrdio 2008. Potpredsednik vlade postao je Miguel Diaz-Canel, po struci elektroinženjer, bivši ministar obrazovanja i vjerojatno Castrov politički nasljednik. Novi mandat Raulu Castru dao je novi saziv Kubanske narodne skupštine izabran 3. veljače, u kojem komunisti nemaju oporbu.

NIKOZIJA - Kandidat ciparske desnice Nicos Anastasiades izabran je za predsjednika te otočne države s 57,5 posto glasova i uskoro će imati tešku zadaću provedbe plana o hitnom financijskom spašavanju države koja se nalazi pred bankrotom. 66-godišnji odvjetnik po zanimanju, proeuropski orijentiran, veteran ciparskoga političkog života Anastasiades je uvjerljivo porazio svojeg protukandidata Stavrosa Malasa, neovisnog kandidata kojega su podupirali komunisti. Izborima se odazvalo više od 81 posto ciparskih birača. "Cipar je na prekretnici puteva. Anastasiades želi brzi dogovor o financijskoj pomoći sa zajmodavcima Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi se izbjegao bankrot Cipra koji prijeti. Cipar je zapao u najtežu gospodarsku krizu u posljednja četiri desetljeća s nezaposlenošću koja se popela na rekordnih 15 posto.

LJUBLJANA - Svoju vladu 84 posto Slovenaca smatra neuspješnom, dok je 14 posto zadovoljno njenim djelovanjem, pokazala je anketa televizijske postaje POP-TV i ljubljanskog "Dnevnika", a riječ je o najlošijem rejtingu vlade premijera Janeza Janše do sada u redovitim mjesečnim anketama. Ideju nove vlade koja bi zamijenila Janšinu podržava 44 posto ispitanika, a 36 posto ih vidi izlaz iz sadašnje političke krize u što skorijim prijevremenim izborima. Ako bi došlo do prijevremenih izbora, na njima bi najviše glasova, 12,4 posto, dobili Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča, na drugom bi mjestu sa 10,3 posto bila Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, stranka Pozitivna Slovenija (PS) dobila bi 6,2 posto, a Slovenska pučka stranka (SLS) 6 posto glasova. Slovenski parlament ovog će tjedna glasovati o Alenki Bratušek kao mandatarki za sastav nove slovenske vlade.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙