FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje i politička neizvjesnost pogodili euro pred sastanak ECB-a

Autor: vmom
LONDON, 4. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u ponedjeljak prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima zbog dobitonosnih prodaja i političke neizvjesnosti koju stvaraju izvješća o korupcionaškom skandalu u Španjolskoj i skorašnji parlamentarni izbori u Italiji.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,6 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3558 dolara. Time je osjetno oslabio u odnosu na krajem prošlog tjedna dosegnutu najvišu razinu od kraja 2011. od 1,3710 dolara.

Jedinstvena europska valuta bila je na istom postotnom gubitku i prema jenu i njome se trgovlo po 125,98 jena. Drži se tako ispod najviše razine u 33 mjeseca od 126,97 jena, na koju se popeo prošli tjedan.

Dolar je pak prema jenu oslabio oko 0,3 posto, na 92,57 jena.

Od ključnih nepovoljnih vijesti koje su danas utjecale na jedinstvenu europsku valutu izdvajaju se novi podaci o daljnjem rastu broja nezaposlenih u Španjolskoj u siječnju i političke neivjesnosti vezane uz Italiju i Španjolsku.

Ulagači su se posebno fokusirali na najnoviju političku situaciju u te dvije zemlje. Tako su prinosi na španjolske obveznice oštro ojačali zbog vijesti da je španjolski premijer Mariano Rajoy izložen sve učestalijim pozivima da odstupi s dužnosti zbog korupcijskog skandala u vladajućoj stranci.

"Mogućnost Rajoyeve ostavke prodrmala je tržišta jer bi nova politička nestabilnost u najvažnijem rubnom gospodarstvu eurozone mogla potkopati povjerenje ulagača i podići prinose na španjolske obveznice, što bi vladi bitno otežalo provedbu mjera štednje", tumači Boris Schlossberg iz njujorškog BK Asset Managementa.

Ulagačima brige zadaju i najnoviji rezultati istraživanja javnog mijenja u Italiji koji pokazuju da s približavanjem tamošnjih izbora raste popularnost bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Slabljenje eura vjerojatno će biti privremenog karaktera, ocjenjuju stratezi, te napominju da bi jedinstvena europska valuta trebala ponovo ojačati ako ECB na zasjedanju u četvrtak ne izrazi zabrinutost u vezi njezina nedavnog uzleta.

"Svjedočili smo snažnom uzletu, te smo i dalje optimistični glede eura u idućih nekoliko tjedana, no ovaj tjedan bi mogao biti tjedan određene konsolidacije", sažima raspoloženje Kiran Kowshik, valutni strateg u banci BNP Paribas.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙