FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi gospodarski podaci poduprli daljnji uzlet eura

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 1. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u 14 mjeseci prema dolaru i novu najvišu razinu u 33 mjeseca prema jenu, zahvaljujući dobrim vijestima iz sektora industrije u eurozoni.

Tečaj eura u takvim je okolnostima poskočio na 1,3675 dolara, što je njegova najviša razina od studenoga 2011. Potom se eurom trgovalo po 1,3623 dolara, što znači da je ojačao 0,35 posto u odnosu na zatvaranje prethodnog dana trgovanja.

Jedinstvena europska valuta ojačala je ujedno više od jedan posto prema jenu, na 126,17 jena, što je njezina najviša razina od travnja 2010. Potom se stabilizirala na 125,74 jena.

Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 91,86 jena.

Indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor eurozone, koji izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit, u siječnju je zabilježio najvišu razinu u gotovo godinu dana, čemu je pripomogao snažan podatak o industrijskoj proizvodnji u Njemačkoj.

"Indeks PMI nastavio je održavati prilično snažnu potražnju za eurima. Po svemu sudeći, euro je na dobrom putu da dodatno ojača", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtci CIBC World Markets.

Uzlet eura donekle je prigušila vijest iz Europske središnja banke (ECB) da još 27 banaka eurozone, povrh 278 koje su to učinile ovoga tjedna, namjerava idući tjedan prije roka otplatiti ukupno 3,48 milijardi eura kriznih zajmova.

Najavljena brojka, niža od očekivane, blago je prigušila potražnju za eurima, potaknuvši pojedine ulagače na manje prodaje jedinstvene valute. Njezine veće gubitke spriječio je i dalje prisutan optimizam da je najgore u krizi eurozone ipak prošlo.

Jen je, s druge strane, ostao pod snažnim pritiskom prodaja zbog očekivanja agresivnog popuštanja monetarne politike u trećem najvećem svjetskom gospodarstvu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙