FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšani izgledi za eurozonu podupiru tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 29. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao prema dolaru u utorak na međunarodnim deviznim tržištima, dosegnuvši nakratko najvišu razinu prema dolaru u zadnjih 14 mjeseci zbog poboljšanih izgleda za gospodarstva eurozone i očekivanja nastavka vrlo popustljive monetarne politike u SAD-u.

Euro je u takvim okolnostima dosegnuo 1,3493 dolara, što je njegova najviša razina od početka prosinca 2011. Potom se stabilizirao na 1,3482 dolara, što znači da je na dobitku 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je oslabila 0,6 posto i njome se trgovalo po 121,49 jena. Drži se ispod najviše razine prema japanskoj valuti od travnja 2011. od 122,91 jena, na koju se popeo jučer.

Dolar je prema jenu oslabio 0,2 posto, na 90,66 jena, što je ispod najviše razine od lipnja 2010. od 91,26 jena, dosegnute jučer.

Dodatni vjetar u leđa euru je stigao iz SAD-a nakon što je objavljeno da je u siječnju povjerenje potrošača palo na najnižu razinu u proteklih više od godinu dana.

Ulagači su općenito skloniji kupovinama eura nakon smirivanja strahova u vezi krize u eurozoni, a nešto niže razine nakon dobitonosnih prodaja iskoristili su kao dobru priliku za kupovine, kažu analitičari.

Dobitonosne prodaje i povlačenje eura bilo je kratkog vijeka, tumače trgovci, dodajući da je po svemu sudeći euro na putu da idućih dana dosegne 1,35 dolara.

"I dalje svjedočimo uglavnom uzlaznom trendu tečaja eura prema dolaru. Svjedočimo značajnom smanjenju rizika vezanih uz eurozonu pa euro dobiva zamah", kazao je Daragh Maher, valutni strateg u banci HSBC.

Euro je ojačao približno 1,8 posto prema dolaru i više od četiri posto prema jenu od početka ove godine, zahvaljujući optimizmu da je najgore u krizi eurozone prošlo.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙