FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sprema se uložiti do 38 milijuna eura u francusku poljoprivredno-industrijsku grupu Axereal kako bi poduprla njeno širenje poslovanja sa žitom u jugoistočnoj Europi, uključujući Hrvatsku, objavila je ta banka. EBRD planira odobriti zajam grupi Axereal u iznosu 28 milijuna eura za povećanje obrtnog kapitala potrebnog u Srbiji, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. Dodatnih 10 milijuna eura EBRD će uložiti u kupovinu dionica a francuska grupa iskoristit će taj novac za kupovinu žitnih silosa u tim zemljama. Također će ponuditi dodatno financiranje poljoprivrednicima za kvalitetno sjeme i gnojiva, stoji u priopćenju EBRD-a objavljenom u ponedjeljak na njihovoj internetskoj stranici. Cilj je projekta povećanje silosnih kapaciteta i olakšani pristup financiranju za poljoprivrednike. Njegovi su troškovi procijenjeni na 102 milijuna eura. Projekt je prošao zaključnu provjeru i odbor EBRD-a razmatrat će ga 26. ožujka. Axereal je vodeći otkupljivač pšenice u Francuskoj i treći najveći proizvođač slada u Europi. Grupa je prisutna u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi od 2001. i želi proširiti poslovanje u dunavskoj regiji. U Hrvatskoj vlasnik je Poljoprivredno prehrambenog kompleksa sa sjedištem u Novoj Gradiški.

TOKIO - Središnje banke trebale bi voditi monetarnu politiku usklađenu s domaćim potrebama i budu li se tog pravila pridržavale globalni će gospodarski rast ubrzati, poručio je u utorak guverner britanske središnje banke Bank of England (BOE). "Domaću monetarnu politiku treba voditi prema domaćim potrebama. Budemo li se toga pridržavali, globalno će gospodarstvo ubrzati", naglasio je Mervyn Kong u govoru na jednom skupu u Tokiju. "Provodi li neka zemlja mjere za poboljšanje domaćeg gospodarstva, to može blago pritisnuti njezinu valutu ali ujedno rezultirati i povećanjem potrošnje u toj zemlji", kazao je King. Zemlje članice G7 slažu se oko toga da nijedna zemlja ne bi smjela intervenirati na valutnim tržištima niti ciljati određen tečaj, kazao je King. Napominje i da su članice suglasne da bi mjere koje neka zemlja provodi s ciljem poticanja gospodarskog rasta mogle izazvati pad tečaja njihovih valuta. Neke zemlje izrazile su zabrinutost da bi agresivne kupovine obveznica koje provode pojedine središnje banke mogle spustiti vrijednosti valuta tih zemalja i pokrenuti val konkurentskih devalvacija koje bi mogle naštetiti globalnoj trgovini.

BRUXELLES - Europska komisija otvorena je prema uvođenju oznaka podrijetla mesa u industrijski prerađenoj hrani, što podržava sve veći broj država članica EU-a, uključujući Francusku i Njemačku, rekao je europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg nakon sastanka europskih ministara poljoprivrede u ponedjeljak u Bruxellesu na kojem je raspravljano o problemu konjskog mesa u hrani od govedine. Borg je kazao da je "otvoren" prema novim propisima o označavanju hrane, ali i istaknuo da takvi zakoni ne bi spriječili aktualnu krizu, u kojoj je riječ o pogrešnom označavanju vrste mesa a ne države podrijetla. "Nema ništa loše u tome da se, po nekim državama članicama, a ja sam otvoren prema tome, iskoristi prigoda ovog udarca povjerenju potrošača u prehrambeni lanac za uvođenje strogih propisa i o (zemljopisnom) podrijetlu", rekao je. Francuski ministar poljoprivrede Stephane Le Foll rekao je da Francuska i Njemačka pripremaju prijedlog zakona o tome.

AMSTERDAM - Očekuje se da će nizozemska grupa Rabobank biti kažnjena novčanom kaznom većom od 440 milijuna dolara zbog manipuliranja kamatnom stopom libor, izvijestila je u utorak novinska agencija Bloomberg. Rabobank je druga financijska grupacija u Nizozemskoj po vrijednosti bilance a Bloomberg je izvijestio, pozivajući se na četiri izvora bliska istrazi, da bi mogla postići nagodbu s američkim i britanskim regulatorima vezano za optužbe da je pokušala manipulirati liborom. Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa libor i europska kamatna stopa Euribor ključni su europski pokazatelji cijena zaduživanja za banke. Rabobank će vjerojatno platiti između 290 milijuna funti (438 milijuna dolara) koliko je britanski Barclays platio u lipnju i 612 milijuna dolara koliko je Royal Bank of Scotland platio ovog mjeseca, objavio je Bloomberg. Kazna bi mogla biti naplaćena već u svibnju. Nizozemska banka u korporativnom vlasništvu odbila je komentirati tu informaciju. U kolovozu je objavila da je primila nekoliko sudskih poziva i zahtjeva za informacijama o procesu utvrđivanja referentne kamatne stope u različitim zemljama, uključujući Britaniju, SAD, Švicarsku, Japan i Singapur.

DEN HAAG - Nizozemski industrijski div Philips najavio je da će iz imena izbaciti riječ "Electronics" budući da se postupno preusmjerava s potrošačke elektronike na proizvode za njegu zdravlja, male kućanske aparate i štedljivu rasvjetu. Krajem siječnja kompanija sa sjedištem u Eindhovenu prodala je za 150 milijuna eura japanskoj tvrtki Funai jedinicu za zabavu koja je proizvodila audio, video i multimedijske proizvode. Prijedlog da se izbaci riječ "Electronics" i tvrtka preimenuje u "Royal Philips" bit će podastrt dioničarima na godišnjoj skupštini 3. svibnja, priopćio je Philips. "Philips je tehnološka kompanija širokog spektra proizvoda, usmjerena na kreiranje inovativnih proizvoda u segmentu medicinske opreme, energetski štedljive rasvjete i zdravlja i bolje kvalitete života potrošača", izjavio je izvršni direktor Frans van Houten. Tvrtka će ipak nastaviti proizvoditi male uređaje poput brijaćih aparata, elektroničkih četkica za zube i aparata za kavu. Kompanija je s kupcima odjela za proizvodnju televizora i ostale potrošačke elektronike potpisala ugovore koji im omogućuju da još nekoliko godina koriste Philipsov brend.

LONDON Cijene barela nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 114 dolara budući da je neriješen ishod talijanski parlamentarnih izbora potpirio zabrinutost ulagača za nestabilnost eurozone i slabiju potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,1 dolar, na 113,34 dolara, nakratko potonuvši na samo 113,03 dolara, najnižu razinu od 28. siječnja. Pale su i cijene na američkom tržištu, za 78 centa, na 92,33 dolara, a nakratko su dotaknule i najnižu razinu od 4. siječnja, od 91,92 dolara. "Glavni je pokretač tržišta pat-pozicija nakon talijanskih izbora, što je na financijskim tržištima prigušilo apetit za rizičnu imovinu", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Izborni rezultat potvrdio je strahovanja da talijanski političari neće moći formirati vladu dovoljno jaku da provodi učinkovite reforme i oživio uspomene na financijsku krizu koja je 2011. dovela 17-članu eurozonu na rub kolapsa. Ulagači strahuju i da bi američka središnja banka mogla ukinuti stimulativne mjere za gospodarstvo prije no što se očekivalo. Predsjednik Feda Ben Bernanke mogao bi dati takve naznake tijekom današnjeg izlaganja pred Kongresom.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska su tržišta snažno su oslabila u utorak zbog postizborne pat-pozicije u Italiji koja je među ulagačima potpirila strah da bi politička blokada mogla odgoditi gospodarske reforme. Londonski FTSE pao je 1,38 posto na 6.267 bodova, frankfurtski DAX za 1,87 posto na 7.627 bodova, a pariški CAC za 2,44 posto na 3.630 bodova. Najveći je pad zabilježio talijanski FTSE MIB, koji se spustio čak 4,7 posto. Prebrojeni svi domaći glasovi na talijanskim parlamentarnim izborima, blok lijevog centra osvojio je donji dom ali nije osigurao većinu u Senatu. Strahuje se da će podijeljeni parlament otežati usvajanje planova za oživljavanje gospodarstva, što pak može blokirati proces rezanja javnog duga. Neriješen izborni rezultat podrazumijeva da će Italija možda morati održati nove izbore, ukoliko ne bude formirana koalicija. Više od godinu dana upravo je sposobnost Italije i Španjolske da reformiraju svoja gospodarstva, potaknu rast i smanje dug bila u epicentru nevolja u eurozoni. Ta je bojazan danas snažno pogodila dionice bankovnog sektora, koji je u prosjeku oslabio 2,7 posto. Snažan pad zabilježile su u prvom redu dionice talijanskih banaka, pa su Intesa i UniCredit oslabili 10 odnosno osam posto.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale po najvećoj dnevnoj stopi u posljednja tri mjeseca jer bi ishod talijanskih parlamentarnih izbora mogao usporiti reforme u toj članici eurozone. Dow Jones potonuo je 1,55 posto, na 13.784 boda, dok je S&P 500 pao 1,83 posto, na 1.487 bodova, a Nasdaq indeks 1,44 posto, na 3.116 bodova. Za S&P 500 indeks to je najveći dnevni pad od početka studenoga prošle godine, pri čemu je, po prvi puta od početka veljače, zaronio ispod psihološki važne razine od 1.500 bodova. Defenziva ulagača posljedica je ishoda talijanskih izbora. Prema dosad prebrojanim glasovima, koalicija lijevog centra Pier Luigija Bersanija ima mršavo vodstvo ispred bloka desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija u utrci za donji dom parlamenta. No, nijedna stranka ili koalicija neće uspjeti sastaviti većinu u Senatu. To će parlament dovesti u slijepu ulicu i neće dati stabilan rezultat koji je Italiji potreban da bi se borila sa sve dubljom recesijom, nezaposlenošću i velikim javnim dugom. Takav ishod obnovio je strahovanja od produbljivanja dužničke krize u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, kao i jučer na Wall Streetu, dok je euro pod pritiskom jer se ulagači plaše da bi politička nesigurnost nakon parlamentarnih izbora u Italiji mogla produbiti dužničku krizu te članice eurozone. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji pale između 0,2 i 1 posto. Koalicija lijevog centra osvojila je većinu u donjem domu talijanskog parlamenta, dok je u Senatu omjer snaga gotovo izjednačen, poručilo je rano jutros tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova, nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi. Nijedna stranka ili koalicija nije dobila većinu u Senatu, što će otežati prihvaćanje zakona. Podijeljenost parlamenta mogla bi paralizirati sve napore nove vlade u provođenju reformi, a to bi moglo produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone. "Ulagači ne vole nesigurnost, kao što je ovaj ishod izbora u Italiji, koji bi ubrzo mogao dovesti do novih izbora", kaže Ben Le Brun, analitičar iz OptionsXpressa. Zato su i jučer na Wall Streetu cijene dionica potonule po najvećoj dnevnoj stopi u zadnja tri mjeseca.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙