FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja kojim Vlada namjerava neke odredbe u zakonu, koji je donesen lani u listopadu, prilagoditi zahtjevima poduzetnika. Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal uvodno je rekla kako u tom smislu Vlada predlaže pojašnjenja vezana uz pojam početne investicije. Taj se investicijski projekt definira kao ulaganje u dugotrajnu imovinu unesenu u vlasništvo nositelja poticajnih mjera, i to u minimalnom iznosu od 50 tisuća eura za mikro poduzetnike. Uz navedene uvjete morat će biti zadovoljen i onaj o otvaranju najmanje pet novih radnih mjesta koji su povezani s investicijom (u slučaju mikro poduzetnika tri radna mjesta). Predlaže se i promijeniti definiciju izračuna opravdanih troškova otvaranja novih radnih mjesta koji su povezani s investicijom, tako da se izračunavaju kao bruto plaća u dvogodišnjem razdoblju, a ne kao postotak bruto plaće.

ZAGREB - Plan nabave Ministarstva obrane Republike Hrvatske za 2013. predstavljen je danas na radnom sastanku u Hrvatskome vojnom učilištu (HVU) "Petar Zrinski" u nazočnosti ministra obrane Ante Kotormanovića, članova Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i članova Nacionalnoga vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskoga sabora. Ministar Kotromanović istaknuo je kako plan nabave treba biti što transparentniji jer Ministarstvo obrane nema što skrivati. Stručni dio plana nabave izrađen je u Glavnom stožeru Hrvatske vojske, rekao je i dodao da će se on i dalje svake godine zaključivati do 15. listopada. Najavio je i sastanak s časnicima u logističkom sektoru, gdje će se, kako je rekao, pokušati pozitivno djelovati. Plan nabave MORH-a za 2013. predstavio je načelnik sektora za javnu nabavu Branko Pribolšan, koji je naveo da se on sastoji od računa, aktivnosti i programa. Ocijenio je da se takvim planom uvodi fiskalna odgovornost jer se neće potrošiti više od odobrenih financijskih sredstava.

ZAGREB - Vlada ne zna kako ostvariti gospodarski rast, ocijenio je danas HDZ pozivajući vladajuće da izrade trogodišnji plan gospodarskog rasta s preciznim mjerama za stabilizaciju proračuna i zaustavljanje pada gospodarstva. "Najava smanjivanja plaća u državnoj službi, dva mjeseca nakon što je počela fiskalna godina, pokazuje kako postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna", rekla je HDZ-ova zastupnica Martina Dalić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru komentirajući odluku o smanjenju bruto plaće za tri posto. Mišljenja je kako način na koji se takva odluka donosi pokazuje da postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna i u stabilnosti javnih finacija. "Takvi potezi Vlade jasno pokazuju kako Vlada baš ne vlada situacijom", poručila je. Najavljeni rebalans, ocijenila je, neće stabilizirati javne financije ako ne bude praćen trogodišnjim jasnim programom gospodarskog rasta s preciziranim mjerama za stabilizaciju proračuna i zaustavljanje pada gospodarstva.

ZAGREB - Hrvatski laburisti optužili su danas Vladu da najavom smanjenja plaća u javnom sektoru ruši zadnju liniju obrane koju je sama obećala braniti, prikrivajući tako, rekao je čelnik te stranke Dragutin Lesar, svoju nesposobnost u pokretanju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. "Na Svjetski dan socijalne pravde Vlada ruši, kako je to sama nazvala, posljednju liniju obrane smanjenjem plaća u javnom sektoru, što će se odmah preliti i u privatni sektor", izjavio je Lesar novinarima u Hrvatskom saboru. Upitan misli li da će premijeru Zoranu Milanoviću biti dovoljno tih najavljenih 3 posto smanjenja bruto plaća za zaposlenike koji plaću dobivaju iz državnog proračuna, odgovorio je kako nije dobro razumio premijera, jer govori o smanjenju mase bruto plaća. "Na koji način do toga misli doći nije rekao, jer to se može napraviti i otpuštanjem, kada se govori o masi plaća. Ako idu linearnim smanjenjem bruto plaća, odnosno koeficijenata, to će zasigurno iskoristiti realni i privatni sektor koji će isti model primijeniti za plaće svojih radnika", poručio je Lesar.

RIJEKA - Koalicijski sporazum za izlazak na izbore na razini Primorsko-goranske županije i grada Rijeke između Primorsko-goranskog saveza (PGS), Akcije mladih i Liburnijske stranke potpisan je danas u Rijeci. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ustvrdio je da je ta koalicija "čvrsto na neutralnoj poziciji centra koja i pripada regionalnoj opciji". Koaliranje s Akcijom mladih donijet će dinamiku i programsko osvježenje, rekao je Vasilić. Ocijenio je da su programi triju stranaka kompatibilni te da se Akcija mladih uvijek zauzimala za punu zaposlenost, a PGS za što manje poreze kako bi se oživjelo gospodarstvo. Liburnijska stranka pak snažno iskazuje regionalnu opredijeljenost, dodao je. Vasilić je rekao kako PGS očekuje najbolje izborne rezultate na županijskoj razini u povijesti. Godine 2001. imali smo sedam županijskih vijećnika, a sad očekujemo 10 mjesta u Županijskoj skupštini za predstavnike koalicije, istaknuo je.

SPLIT - Splitsko-dalmatinski HSP izvijestio je danas kako je nekoliko desetaka bivših članova HSP-a dr. Ante Starčevića pristupilo "matičnome" HSP-u te da u Splitsko-dalmatinskoj županiji očekuje još nekoliko stotina bivših članova te stranke. Povjerenik splitsko-dalmatinskoga vijeća HSP-a Mirko Čondić rekao je kako su bivši predsjednik splitske podružnice HSP-a dr. Ante Starčevića Mario Popović, pet članova Izvršnog odbora i predsjednik Nadzornog odbora te 14 predsjednika ogranaka splitskih gradskih kotareva danas pristupili HSP-u. HSP-u su pristupili i dužnosnici i članovi podružnica HSP-a dr. Ante Starčevića u Dugome Ratu, Vrlici i Imotskome te nekoliko županijskih dužnosnika te stranke, rekao je Čondić. Mario Popović rekao je kako se do lokalnih izbora u svibnju može očekivati da će "matičnome" HSP-u pristupiti još nekoliko stotina bivših članova HSP-a dr. Ante Starčevića.

OSIJEK - Osječki HSS poslao je danas pismo premijeru Zoranu Milanoviću sa zahtjevom da zaustavi "šikaniranje zbog političke nepodobnosti" članova te stranke koji su zaposleni u ministarstvima, državnim agencijama i institucijama, a predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića zamolio je da im svojim autoritetom u tome pomogne. U priopćenju za javnost predsjednik osječkoga HSS-a Damir Lukač novodi kako je u pismima naveo da je riječ o mnogim pritiscima kojima su izloženi članovi HSS-a zaposleni u državnim tijelima, i to samo zato što nemaju 'pravu' člansku iskaznicu - iskaznicu SDP-a."Našim se članovima onemogućava da rade poslove za koje imaju ugovore, a što je najgore, prijeti im se otkazima", ističe Lukač i dodaje kako zapanjuje to što se "smjenjuju i međunarodno priznati stručnjaci" koji su kvalitetno radili u mnogim međunarodnim institucijama, čime su zapanjeni i njihove kolege iz Europe, a od nekih se traži i da sami daju ostavke na vodećim radnim mjestima.

DUBROVNIK - U 15 dana prikupljeno je 10.980 potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf resorta na Srđu održao je tiskovnu konferenciju povodom predavanja prikupljenigolfskog parka na Srđu, izvijestili su danas na konferenciji za novinare ispred Gradske vijećnice u Dubrovniku članovi organizacijskog odbora za prikupljanje potpisa. Kako je istaknula jedna od njegovih članica Mariela Marković, to je gotovo 30 posto biračkog tijela. Tom je prigodom zahvalila svim građanima Dubrovnika koji su prepoznali važnost sudjelovanja u planiranju budućnosti grada i razvoju demokracije u Hrvatskoj. Također je rekla da je u akciji koja je trajala od 1. do 15. veljače sudjelovalo više od 200 volontera. Kad je riječ o datumu održavanja referenduma, Enes Ćerimagić iz Zelene akcije rekao je kako je s obzirom na zakonski okvir realno očekivati da će dubrovačko Gradsko vijeće "u ovome sazivu donijeti odluku o raspisivanju referenduma" te kako bi bilo razumno da se referendum održi isti dan kad i lokalni izbori.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je danas Plakete i Medalje Grada Zagreba zaslužnim građanima i institucijama i istaknuo kako njihova postignuća i blistavi rezultati služe na čast i ponos Gradu Zagrebu. Plakete su dobili glazbenik Drago Diklić za cjelokupni stvaralački rad, radijski urednik i voditelj Zlatko Madžar za cjelokupno djelovanje, za unapređivanje glazbenog i kulturnog života grada Zagreba, filmski redatelj Tomislav Radić za režiju dugometražnoga igranog filma "Kotlovina". Plakete su dobili i inženjer elektrotehnike Josip Ušaj za izniman doprinos na području isticanja i unapređenju ambijentalnih i kulturoloških vrijednosti unutar šireg područja grada Zagreba te zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi za zalaganje za romsku nacionalnu manjinu i romski jezik.

VARAŽDIN - Varaždinska policija osumnjičila je 18-godišnjaka za pokušaj ubojstva jer je u jednom kafiću razbijenom staklenom bocom porezao po vratu 19-godišnjaka čiji su ga prijatelji nakon toga pretukli. Dvojica mladića sukobila su se prijepodne u kafiću i u jednom trenutku 18-godišnjak je staklom porezao po vratu godinu dana starijeg mladića, čijih je nekoliko prijatelja skočilo na njega i izudaralo ga rukama i nogama. Obojici je liječnička pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici, gdje je utvrđeno da je 19-godišnjak teško ozlijeđen, a njegov napadač lakše. Policija je napadača uhitila, kazneno prijavila za pokušaj ubojstva i privela na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo. Zasad su otkrivena trojica koji su ga pretukli, a nakon ispitivanja u Općinskome državnom odvjetništvu pušteni su na slobodu.

RIJEKA - U riječkoj četvrti Drenovi jučer je uhvaćen 31-godišnji bjegunac iz Viškova za kojim se tragalo od polovice 2011., doznaje se u policiji. Glasnogovornica primorsko-goranske Policijske uprave Ankica Kolić nije željela otkriti njegov identitet, no rekla je da je riječ o bjeguncu za kojim je riječki Županijski sud raspisao nekoliko tjeralica jer nije otišao na izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog imovinskih delikata. U bijegu je bio od polovice 2011., a neko je vrijeme boravio i u jednoj od zemalja Europske unije iz koje je također pobjegao, utvrdila je policija, koja nije htjela otkriti kako je pronašla odbjegloga 31-godišnjaka kojeg je na području Drenove uhvatila interventna policija. Nad njim se još provodi kriminalistička istraga nakon koje će biti odveden u riječki zatvor.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙