FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović rekao je danas da će se bruto plaće za zaposlene u javnom sektoru smanjiti tri posto kako bi se postigla ušteda u proračunu od milijardu kuna, no od toga će, kazao je, biti izuzeti učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama kojima će se povećati koeficijent. "To je, nažalost, u ovom trenutku jedino moguće i odgovorno ponašanje", kazao je Milanović za Dnevnik RTL-a i najavio da će to biti za nekoliko tjedana, a najvjerojatnije na plaćama od 1. travnja. Iako je to ocijenio kao vijest koja nije dobra za većinu zaposlenih u javnom sektoru, rekao je da je pogriješio što to nisu napravili prvoga dana jer su alternativa - otkazi. "Možda bi bilo najbolje da smo na samom početku smanjili plaće u javnom sektoru, ali nismo. To radimo sada. Korekcije su male i u cilju očuvanja proračunske stabilnosti", kazao je Milanović. Na pitanje novinara što se promijenilo od nedavne tvrdnje ministra financija Slavka Linića da nema 'rezanja' plaća i mirovina i je li stanje u državi doista tako dramatično, Milanović je odgovorio da situacija nije dramatična, ali da projekcije i planovi nisu onakvi kakvi su se očekivali i da se s tim treba uskladiti.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras kako u Ministarstvu financija smatraju da je Zakon o privatizaciji Ine u skladu s pravilima EU i pravilima o tržišnoj utakmici te kako ga nije potrebno bitno mijenjati. Linić je potvrdio da je Ministarstvo financija dobilo prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine. Prema najavama nekih medija, tim bi se izmjenama u sklopu usklađivanja s pravilima EU, iz Zakona izbrisao članak 10. o zaštiti interesa Republike Hrvatske. "U Ministarstvu financija smatramo da je Zakon u skladu s europskom regulativom i da ga nije potrebno bitno mijenjati", kazao je Linić u Temi dana HTV-a. Najavio je da će resor financija pripremiti elaborat oko tog dijela. Ne mislim da ćemo se složiti, ali u ovom slučaju mogu reći svoje mišljenje, rekao je Linić ponavljajući kako u njegovu ministarstvu smatraju da je Zakon u skladu s pravilima EU, u skladu s pravilima o tržišnoj utakmici, te da ga ne treba mijenjati.

ZAGREB - Prijedlog migracijske politike Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2015. dobio je danas potporu vladajuće većine u Hrvatskom saboru, ali ne i dijela oporbe, koja je upozorila na nedostatak strategije useljeničke politike za hrvatsko iseljeništvo te izostanak odgovora Vlade na depopulaciju Hrvatske i emigraciju mladog obrazovanog stanovništva. Definiranje migracijske politike dio je monitoringa EU i jedna od 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti prije pristupanja Uniji. Kako je uvodno obrazložio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, njome se, uz ostalo, određuje statusno pitanje stranaca bez hrvatskog državljanstva, pitanje azilanata, viznog režima, ali i olakšavanja povratka svim zainteresiranim hrvatskim iseljenicima. Neregularne migracije pojačano će se sankcionirati nakon pristupanja EU, za što se uvode četiri vrste prekršaja - za nezakoniti prelazak granice, nazakoniti boravak, nezakoniti rad i neposjedovanje putne isprave. Kao promjene u viznom režimu, koji se potpuno usklađuje s onim EU, Ostojić je najavio uvođenje viza za državljane Turske i Ruske Federacije. Cilj je da migracijska kretanja budu u korist gospodarskog i socijalnog razvitka hrvatske države, poručio je ministar.

ZAGREB - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je otvorio novi Laboratorij za intervencijsku kardiologiju s dva najmodernija radiološka sustava za kateterizaciju srca. Riječ je o kapitalnoj investiciji koju je Ministarstvo zdravlja financiralo sa 16 milijuna kuna, a u planu je nabava još dva uređaja. Ministar Ostojić upozorio je kako svaki drugi građanin Hrvatske poboljeva ili umire od kardiovaskularnih bolesti. "Nakon godina i godina napokon je ostvaren i taj san, tu su dva nova laboratorija, a natječaji za sljedeća dva su već otvorena i do konca ljeta očekujem da će biti četiri laboratorija na jednom mjestu. Ne samo za Zagrepčanke i Zagrepčane, ne samo za građane Velike Gorice nego već sada praktični za cijelu sjevernu Hrvatsku, a očekujem da će 'Rebro' (KBC Zagreb) pružati svoje usluge i dijelu zapadne Slavonije i južno od Zagreba", rekao je.

MAKARSKA - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je danas kako je Hrvatska ugrožena te da će ako HDZ ne dođe na vlast Hrvatska biti svakojaka, samo ne onakva za kakvu su se branitelji borili 90-ih godina. "Domovina nam je ugrožena, pa ako HDZ kao jedina ozbiljna respektabilna politička stranka koja može voditi Hrvatsku ne dođe na vlast, imat ćemo svakojaku Hrvatsku, samo ne onu koju smo htjeli, stvorili 90-ih godina i za koju smo se borili. Naša Hrvatska je Hrvatska dr. Franje Tuđmana, naših branitelja i naše djece sutra u EU", kazao je Karamarko na stranačkom skupu u Makarskoj u povodu 23. obljetnice stranke. Ocijenio je da u Hrvatskoj nije samo kreditni rejting smeće nago je tome slična i politika koju provodi aktualna vlast koja je dva puta pobjeđivala na izborima i želi sve relativizirati. "Dovoljno je pogledati kako se kopa po kantama za smeće, vrijeđaju naši osjećaji, guraju neke nove vrijednosti što su ih skupljali 45 godina predvođeni Titom, kako bi se utvrdilo kuda ide Hrvatska i u koje vrijeme smo se vratili", rekao je.

ZAGREB - Ministarstvo branitelja najoštrije je danas osudilo vandalizam na Spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas koje je nepoznati počinitelj išarao ćiriličnim grafitima. "Oskvrnavljenje ovog spomenika predstavlja najnižu uvredu svim žrtvama ratnih zločina u Domovinskom ratu, članovima njihovih obitelji, ali i građanima Republike Hrvatske. Ministarstvo čvrsto vjeruje da će počinitelj ovog vandalizma, kojim se na najgnusniji mogući način pokušalo omalovažiti nevine žrtve ratnih zločina, biti uskoro pronađen i izveden pred lice pravde", navodi u priopćenju Ministarstvo branitelja. PU Osječko-baranjska potvrdila je da su na Spomen obilježju masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u blizini farme Lovas između Borova i Dalja, jutros osvanuli neprimjereni grafiti pisani ćirilicom, da su nakon očevida uklonjeni, a protiv nepoznatog počinitelja policija je podnijela kaznenu prijavu.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je danas predstavnicima sindikata zaposlenih u zatvorskom sustavu da se u ovom trenutku ne razmišlja o izmjeni uvjeta za odlazak u mirovinu osoba s beneficiranim radnim stažom, odnosno dodataka za posebne uvjete rada koje ostvaruju zaposleni u Upravi za zatvorski sustav, priopćio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). Sindikat navodi da je Uprava za zatvorski sustav u posljednjih godinu dana primila velik broj zahtjeva za odlazak u mirovinu od službenika koji ispunjavaju uvjete po posebnim propisima, a razlog tome su, kako je izjavio ravnatelj zatvorskog sustava Ivica Šimac, neprovjerene glasine o tome da će se s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju promijeniti uvjeti odlaska u mirovinu osoba koje ostvaruju pravo na beneficirani radni staž. Taj 'trač' je, smatra Šimac, sustavu i zaposlenicima nanio veliku štetu jer se zaposlenici, kojima je u interesu raditi što duže, odlučuju na odlazak u mirovinu zbog obične dezinformacije.

OSIJEK - Na Spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas između Borova i Dalja, jutros su osvanuli neprimjereni grafiti pisani ćirilicom, potvrdila je PU Osječko-baranjska.O tom incidentu na jutrošnjoj je konferenciji za novinare izvijestio Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara.Na konferenciji sazvanoj uz najavu za eventualno postavljanje ćirilićnih oznaka u Vukovaru Josić je između ostalog istaknuo kako će članovi Stožera od sutra dežurati na ulazu u Vukovar. Kao što nećemo pokušati spriječiti postavljanje tabli s ćirilicom nećemo ni sprječavati njihovo uklanjanje, rekao je Josić.Inače, glasnogovornik PU Osječko-baranjske Dario Premec izvijestio je da su nakon policijskog očevida neprimjerene grafite na spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas uklonili djelatnici Općine Erdut na čijem je spomen obilježje području.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas pismo svećenicima Zagrebačke nadbiskupije u povodu odluke pape Benedikta XVI. o odreknuću od papinske službe u kojoj napominje kako je Sveti Otac jasno istaknuo da je odluku donio u slobodi, svjestan težine toga čina i suvremenih okolnosti u kojima živi Crkva, te ističe da i tom odlukom, koju je donio osluškujući svoju savjest pred Bogom i tražeći dobro Crkve, Sveti otac nastavlja jačati vjeru. Kardinal ističe kako je taj događaj pobudio snažne osjećaje koji otkrivaju dublju stvarnost otajstva vjere te poziva da se njegovoj znakovitoj odluci pristupa s dubokim poštovanjem. "U bremenitoj gesti Svetoga Oca, kojom svjedoči o zahtjevnosti papinske službe, očituje se i stav poniznosti u služenju Crkvi i čovjeku", navodi Bozanić te dodaje kako Sveti Otac i u svojoj odluci o odreknuću, koju je donio osluškujući svoju savjest pred Bogom i tražeći dobro Crkve, "nastavlja jačati našu vjeru".

ZAGREB - Zbog brutalnog ubojstva supruge koju je, nakon godina zlostavljanja, u siječnju prošle godine do smrti zatukao nogom od kuhinjskog stola danas je na 37 godina zatvora nepravomoćno osuđen 47-godišnji Zagrepčanin Fejzo Hodić. Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Mira Tecilazić Bašić osuđenom je poručila da se prema supruzi, ali i malodobnom sinu s posebnim potrebama, odnosio kako se većina ljudi ne bi odnosila niti prema životinjama. "Suprugu ste kljukali tabletama i alkoholom i odnosili se prema njoj kao prema predmetu. Ubojstvo ste počinili na vrlo okrutan način koji se ne viđa niti u filmovima", kazala je sutkinja obrazlažući dosuđenu kaznu dugotrajnog zatvora. Sud za Hodićev zločin nije pronašao niti jednu olakotnu okolnost, dok je otegotnom ocijenio višegodišnje zlostavljanje žene i sina te činjenicu što je suprugu usmrtio pred svojim 14-godišnjim djetetom.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙