FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Izložba posvećena hrvatskom majstoru stripa, karikature i crtanoga filma Walteru Neugebaueru, otvorena sinoć u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, prva je velika retrospektiva iznimno bogata opusa crtačkog virtuoza i prvog najboljeg "pravog" hrvatskog strip crtača koji je dosad, po mišljenju mnogih, bio nedovoljno istražen te pomalo zanemaren. "Kad se govori o Walteru Neugebaueru teško je reći tko je on zapravo, jer bio je i strip-crtač, koji je uz karikaturalni crtao i realistični strip; bio je urednik, režiser i grafički dizajner - on je bio umjetnik u najširem smislu riječi", kazala je povjesničarka umjetnosti i koautorica izložbe Branka Hlevnjak. Izložba je nastala s namjerom da se podsjeti na ime Waltera Neugebauera te kroz revalorizaciju njegova djela mlađim generacijama predstavi opus našeg zasigurno prvog najboljeg strip crtača, nakon njegova starijega kolege Andrije Maurovića koji je u strip unio slikarski pristup, kazala je Hlevnjak. "Walter Neugebauer – retrospektiva" donosi izbor eksponata grupiranih u 132 cjeline raspoređene u pet tematskih jedinica – ilustraciju, karikaturu, strip, film i reklame, koje prate razdoblje od kasnih tridesetih do osamdesetih godina prošloga stoljeća.

ZAGREB - Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić ispričao se jučer zbog nedavne izjave koja je protumačena da je jedini motiv skupine koja je prije tjedan dana na Trgu bana Jelačića podmetnula eksploziv bila obijest. "Točno je da sam izjavio kako se radilo o obijesti počinitelja, a što je u javnosti dovelo do zaključka kako je to bio jedini motiv za počinjenje ovog djela", napisao je načelnik u izjavi objavljenoj na MUP-ovim internetskim stranicama, ispričavši se javnosti zbog te nedorečenosti. Objasnio je da u trenutku davanja izjave nije želio ni smio prejudicirati postojanje i nekih drugih motiva koji su još predmet istraživanja, a što je dao naslutiti kad je govorio da je to jedan suludi čin. Ta okolnost, kazao je Burušić, ne utječe na postojanje kaznenih djela za koja se tereti pripadnike skupine. Šestoricu "bombaša" osumnjičenih za podmetanje eksplozivne naprave na Trgu bana Jelačića određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

ZAGREB - Knjiga eseja o Hvaru "Žal - Posvećeno svima koji odlaze" predstavljena je sinoć u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. O knjizi i Hvaru su govorili akademik Tonko Maroević, Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te autorica knjige Dora Kinert Bučan. Maroević je istaknuo kako je ova knjiga eseja svojevrsni nastavak autoričine romaneskne proze "Kuća Raffaelli" kojom se zaokružuje obiteljska kronika. Ocijenio je kako u esejima o Hvaru do posebnoga izražaja dolazi isticanje svjetla i zraka kao aure samoga mjesta. Autorica se ne kiti erudicijom, a snaga djela je u evokaciji i sjećanju, napomenuo je dodavši kako knjiga pruža svojevrsnu gorčinu te svijest za izgubljenim vrijednostima. Istaknuo je kako se kroz eseje doživljava udar novoga vremena i gubitak vrijednosti te u njima naglasio značenje vremeplovnih evociranja koja završavaju parodijom.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙