FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja počelo je danas s uklanjanjem bespravno izgrađenih građevina na otoku Viru, gdje je za rušenje predviđeno 10 građevina u tjedan dana. Na terenu su uz građevinske inspektore i policijski službenici te ugovorni izvođač Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Građevinska inspekcija započet će s pregledom terena kako bi saznala je li vlasnik ili investitor nekog od predviđenih objekata za uklanjanje započeo sa rušenjem ili ga je već uklonio, priopćeno je danas iz Ministarstva. "Danas se nastavlja akcija uklanjanja bespravno izgrađenih građevina, a trenutno se uklanjanje vrši na području Zadarske županije, točnije otoka Vira, i predviđa se da će trajati tjedan dana. Na navedenom području u planu je uklanjanje 10 građevina. U ovoj se fazi uklanjaju građevine koje nemaju uvjeta za legalizaciju prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, bilo da vlasnici nisu u roku podnijeli zahtjev, bilo da su građevine građene nakon orto foto snimke tj. 21. lipnja 2011. godine, bilo da su izgrađeni samo temelji, a uvjet je propisan Zakonom da građevina bude izgrađena najmanje do jedne etaže, bilo da se nalaze na lokacijama na kojima legalizacija nije moguća tj. isključena je člankom 6 Zakona itd.

ZAGREB

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, po kojemu bi se ti izbori održali prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Ministar uprave Arsen Bauk uvodno je kazao kako važeći zakon iz srpnja 2010. godine propisuje da se 'ad hoc' neposredni izbori za hrvatske članove Europskog parlamenta imaju održati nakon pristupanja Hrvatske Uniji. No, nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju u EU Hrvatska se obvezala da će u slučaju pristupanja više od šest mjeseci prije redovnih izbora za Europski parlament održati te izbore za svoje članove. Vlada stoga predlaže da Zakon stupa na snagu 1. ožujka, a ne, kako je bilo do sada, danom pristupanje Hrvatske Uniji. U tom su smislu, dodao je, promijenjene odredbe koje definiraju status i mandat 12 sadašnjih hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu te njihove obveze kada Hrvatske uđe u EU, "sve na način da se izbori mogu raspisati prije pristupanja Hrvatske u EU". Bauk je naglasio kako Vlada u zakonu nije mijenjala sama izborna pravila - Hrvatska ostaje jedna izborna jedinica i njezini će građani prvi put na europskim izborima imati priliku osim za stranku glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke. Tako će, rekao je, građani dobiti priliku da osim stranačkih struktura i vodstava odrede hrvatski sastav u Europskom parlamentu.

ZAGREB

HNS se danas u Hrvatskom saboru zauzeo za to da se lokalni i izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu održe odvojeno, oporba se izjasnila za istodobno održavanje tih izbora, dok su iz SDP-a poručili kako o datumu europskih izbora ne žele licitirati. "Bez obzira na svoje koštanje ti bi izbori trebali biti odvojeni zato što su prvi", rekla je Nada Turina Đurić u ime Kluba HNS-a, u raspravi o izmjenama Zakona o izborima zastupnika iz RH u Europski parlament. U prilog stavu HNS-a istaknula je da članice EU koje su europske izbore provodile s domaćima u tome imaju puno dulju demokratsku tradiciju i kvalitetniju praksu. Ako izbori budu održani istovremeno, kazala je, "kakofoniju se neće moći izbjeći", a "miješanjem te dvije priče izgubit će se kvaliteta". Izreku 'Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino' Turina Đurić je usporedila s zajedničkim izlaskom na europske i lokalne izbore. "Ako to što dobijemo bude jeftino i ako to bude probni rok za zastupnike na godinu dana, u sadržaju nismo napravili dobar posao", poručila je. U HDZ-u su stava kako lokalne i europske izbore treba održati istodobno. "Održimo europske izbore istovremeno kada i prvi krug lokalnih izbora i pokažimo da nam je stalo do izlaznosti i legitimiteta ovih prvih europskih izbora", poručio je Andrej Plenković (HDZ). Istaknuo je kako hrvatski birači ne zaslužuju da ih se podcjenjuje tvrdnjama da će izborna kampanja biti konfuzna, te ustvrdio da oko provedbe izbora treba voditi računa i o racionalnosti troškova.

VUKOVAR

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara od sutra će dežurati na ulazima u Grad Vukovar kako bi iskazali nezadovoljstvo namjerom postavljanja dvojezičnih tabli s imenom Vukovara na ulazima i izlazima iz grada, najavljeno je na konferenciji za novinare Stožera. "Bit ćemo na svim ulazima u Grad Vukovar. Nećemo nikoga pokušati sprječavati ili napadati pri postavljanju tabli, kao što ćemo ostati pasivni i ako netko od ratnih stradalnika pokuša table skinuti ili ih prebojati", kazao je predsjednik Stožera Tomislav Josić, napomenuvši kako je Novi list objavio, pozivajući se na neslužbenu potvrdu državnih tijela, da će dvojezične table na ulazima i izlazima iz Vukovara biti postavljene sutra. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako država neće u tajnosti postavljati u Vukovaru dvojezične natpise, a poziv za "tu svečanost za sada je dobila jedino interventna policija", rekao je Josić. Također je kazao kako je nepoznati počinitelj noćas išarao spomen obilježje masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja. "Vladi kao da je stalo da izazove nemire u Vukovaru. O tome što bi se u tom slučaju moglo dogoditi upoznali smo predsjednika i Republike i Hrvatskog sabora", naveo je Josić. Također je najavio osnivanje podružnica Stožera za obranu hrvatskog Vukovara diljem Hrvatske s ciljem ukazivanja na sve nepravilnosti u hrvatskom društvu, bez obzira koja politička opcija bila na vlasti.

ZAGREB

Potpredsjednik HDZ-a i bivši ministar Božidar Kalmeta posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da predsjedništvo te stranke u vrijeme Ive Sanadera nikada nije raspravljalo o financijskom poslovanju. Na sjednicama predsjedništva HDZ-a tadašnji glavni tajnik Ivan Jarnjak znao je ukratko izvijestiti o financijama, no poslovanje stranke nikada nije bilo točka dnevnog reda, kazao je Kalmeta. Dodao je da predsjedništvo zbog toga nije u potpunosti obavljalo svoju dužnost, no, tome se nitko nije protivio ili predložio da se raspravlja o poslovanju, iako su članovi predsjedništva, po Kalmetinim riječima, to mogli učiniti. "Ja sam smatrao da to nije u djelokrugu mog interesa", ustvrdio je bivši ministar mora, prometa i infrastrukture na zagrebačkom Županijskom sudu. Dodao je da se o poslovanju prvi puta raspravljalo 2010., dakle nakon Sanaderovog odlaska s čela stranke. Na pitanje kakav je bio odnos tadašnjeg glavnog tajnika Jarnjaka i Sanadera kazao je da je odnos bio korektan te da su blisko operativno surađivali. "Predsjednik je ipak bio najveći autoritet u stranci, a koliko znam bio je prisutan na svim sjednicama predsjedništva", posvjedočio je Kalmeta.

ZAGREB

Velikom dvoranom zagrebačkog Županijskog suda u ožujku bi zbog suđenja nekada najmoćnijem hrvatskom političaru Ivi Sanaderu i HDZ-u trebale proći neke od najvećih hrvatskih pjevačkih zvijezda, ali i bivši ministri te čelnici javnih tvrtki, čiji su se milijuni, po USKOK-ovim tvrdnjama, slijevali u HDZ-ov crni fond. Najveće zanimanje javnosti mogli bi izazvati "legenda" Mate Mišo Kovač te ikona hrvatske domoljubne glazbe Marko Perković Thompson. Obojica su, tvrdi tužiteljstvo, prema Sanaderovoj ideji dobivali novac iz crnog stranačkog fonda – Mišo za nastupe na predizbornim skupovima, a Thompson da se u to vrijeme suzdrži od nastupa. HDZ je, po nagađanjima koja su se ranijih godina provlačili u medijima, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela. Na ročištima prije i poslije na klupi za svjedoke trebali bi se pojaviti Sanaderovi bivši suradnici iz vlade Branko Vukelić, Gordan Jandroković, Damir Polančec, Ivan Šuker te čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i Mario Crnjak, bivši šef Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo i direktor Končara Darinko Bago.

ZAGREB

HSS drži da nema smisla kvotom ograničavati proizvodnju energije iz fotonaponskih sustava dok Hrvatska uvozi električnu energiju, pa traži da se male sustave snage do 30 kilovati izdvoji iz kvote i zainteresiranima za takve sustave omogući priključak na elektroenergetsku mrežu. HSS u današnjem priopćenju podsjeća da je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) obavijestio sve zainteresirane nositelje projekata da je temeljem zaprimljenih zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu struje iz integriranih sunčanih elektrana s 31. prosinca 2012. dosegnuta kvota ograničenja od 15 MW za 2013. "U bilo kojem području hrvatskog gospodarstva, osobito novije hrvatske povijesti, ako želite i počnete nešto raditi istodobno se destruktivna manjina nameće kao legitimna te uvodi većini građana razna ograničenja i kvote, kao u ovom slučaju u proizvodnji energije", upozoravaju u HSS-u. Pitaju se zašto kvota nije ograničena za nezaposlenost koja može rasti u nedogled. Ocjenjuju da je riječ o nevjerojatnom hrvatskom sindromu koji se pojavljuje u više različitih područja hrvatskog gospodarstva i koji već duže vrijeme zahvaća i područje energetike, koja se temelji na obnovljivim izvorima energije, osobito na energiji sunčeva zračenja.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙