FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: lagani pad potražnje ali i ponude

Autor: zpop
ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo lagano smanjenje ukupno prijavljene potražnje ali i ponude. Pritom je ostvareni promet, slično danu ranije, bio vrlo skroman.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 108,02 milijuna kuna ili za oko 24,5 posto manje no u petak.

Istodobno se na strani ponude našlo 158,02 milijuna kuna, ili za oko 13,5 posto manje no na kraju proteklog tjedna.

Najviše je danas, u iznosu od svega 5 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 3 posto. Također je plasirano i svega 1,51 milijun kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 4,49 posto.

Prekonoćnih je pak pozajmica plasirano u iznosu od tek 1,51 milijun kuna a pritom je kamatna stopa ostala nepromijenjena na 3,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas svega 8,02 milijuna kuna, a pritom je 100 milijuna kuna potražnje, zbog neusuglašenih uvjeta kreditniranja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa porasla je sa 2,54 na 3,37 posto.

„Bez obzira na ranu fazu razdoblja održavanja obvezne pričuve, visoka likvidnost sustava ogleda se u dobroj ponudi kratkoročnih sredstava na Tržištu novca. S druge strane, potražnja je niža nego u proteklom tjednu i većim dijelom nepodmirena zbog niske kamatne stope po kojoj su korisnici zaduživali. Trgovalo se uglavnom ročnim pozajmicama uz prosječnu kamatnu stopu od 3,37%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙