FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: nastavljen pad potražnje ali i ponude

Autor: zpop
ZAGREB, 8. veljače 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo nastavak jučer započetog smanjivianja ukupno prijavljene potražnje ali i ponude. Stoga se njihov međusobni odnos nije značajnije mijenjao.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 203,41 milijun kuna ili za oko 41 posto manje no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo 333,41 milijun kuna, ili za oko 32,5 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 131 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa snižena sa 0,42 na 0,3 posto.

Također je plasirano i 1,51 milijun kuna ročnih depozita uz kamatnu stopu od 3,5 posto te 900 tisuća kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 3,3 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 133,41 milijun kuna, a pritom je 70 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa snižena je, uz jeftinije prekonoćno zaduživanje i zbog izostanka večeg udijela ročnih plasmana, sa 0,92 na 0,36 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 900 tisuća eura uz kamatnu stopu od 1,75 posto.

„Današnji promet u trgovanju na Tržištu novca, koji je nešto manji nego prethodnog dana, čine i ročne i prekonoćne pozajmice. Iako je u ponudi ostalo neplasiranih kuna potražnja nije u cijelosti namirena zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙