FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: snažan skok potražnje ali i ponude te prometa

Autor: zpop
ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo snažan skok ukupno prijavljene potražnje za više od 5 puta. No, kako je istodobno i ponuda značajnije porasla, gotovo 2 puta, zadržala se iznad prijavljenih potreba korisnika. U takvim okolnostima bilježimo i značajan rast ostvarenog prometa.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila čak 586,11 milijuna kuna ili za oko 438,5 posto više no u utorak.

Istodobno se na strani ponude našlo 736,11 milijuna kuna, ili za oko 184,5 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od čak 300 milijuna kuna, plasirano putem ročnih plasmana i to na rok od 3 mjeseca uz kamatnu stopu od 0,45 posto. Također je plasirano i 141 milijun kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 0,65 posto te 14 milijuna kuna plasmana na rok od tjedan dana po cijeni od 0,65 posto.

Prekonoćnih je pak pozajmica plasirano u iznosu od 81,11 milijuna kuna a pritom je kamatna stopa snižena 0,37 na 0,27 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas čak 536,11 milijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničena sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa lagano je porasla 0,41 na 0,48 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od 2 tjedna plasirano 3 milijuna eura uz kamatnu stopu od 3 posto.

„Današnje trgovanje na Tržištu novca obilježila je povećana potražnja za ročnim pozajmicama iako su sudionici i dalje zainteresirani i za prekonoćne. U ponudi je ostalo neplasiranih sredstava iako potražnja nije u cijelosti namirena a zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Uz kune se danas trgovalo i devizama i to 3,00 mio EUR po kamatnoj stopi od 3%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙