FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: i dalje uobičajeno

Autor: zpop
ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Ni u današnjem trgovanju na Tržištu novca ne bilježimo značajnije promijene u odnosu na poslijednje vrijeme. Naime, zabilježen je tek lagani pad ukupno prijavljene potražnje dok je istodobno ponuda lagano porasla.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 108,81 milijun kuna ili za oko 6 posto manje no u ponedjeljak.

Istodobno se na strani ponude našlo 258,81 milijun kuna, ili za oko 5,5 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 51,81 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa snižena 0,75 na 0,37 posto.

Također je plasirano i 7 milijuna kuna ročnih plasmana i to na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 0,7 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 58,81 milijun kuna, a pritom je 50 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničena sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa pala je sa 2,68 na 0,41 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 1,3 milijuna eura uz kamatnu stopu od 1 posto, dok je na rok od 2 tjedna plasirano pola milijuna eura uz istovijetnu kamatu od 1 posto.

„Visoka likvidnost sustava odražava se i kroz ponudu kratkoročnih sredstava na Tržištu novaca. Unatoč prevagi na strani ponude, dio potražnje i dalje ostaje nepodmiren zbog iskorištenosti limita kreditora prema korisnicima koji su prijavili svoju potražnju. Glavnina ugovorenog prometa odnosi se na prekonoćne pozajmice, a trgovalo se i na rok od tjedan dana uz prosječnu kamatnu stopu od 0,41%. Uz kunske pozajmice, trgovalo se i devizama u iznosu od 1,5 mil. eura na rok od tjedan dana i kamatnu stopu od 1%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙