FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: smanjena potražnja ali i ponuda, promet skroman

Autor: zpop
ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo pad kako ukupno prijavljene potražnje tako i ponude. Stoga se njihov međusobni odnos nije značajnije mijenjao.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 142,89 milijuna kuna ili za oko 32 posto manje no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo 182,89 milijuna kuna, ili za oko 26,5 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od svega 1,51 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa ostala nepromijenjena na 3,5 posto.

Također je plasirano i svega 1,38 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od 2 tjedna uz kamatnu stopu od 1,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas svega 2,89 milijuna kuna, a pritom je čak 140 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa porasla je sa 2,38 na 2,54 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 900 tisuća eura uz kamatnu stopu od 1,75 posto.

„Posljednjeg radnog dana u ovome tjednu, u trgovanju na Tržištu novca bilježimo nižu potražnju za kratkoročnim pozajmicama u odnosu na prethodni dan. Iako je u ponudi ostalo neplasiranih kuna, potražnja nije u cijelosti podmirena zbog iskorištenih limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Uz kune se danas trgovalo i devizama i to 0,9 mio EUR po kamatnoj stopi od 1,75%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙