FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim tržištima dionica, u fokusu poslovna izvješća

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Među ulagačima na europskim tržištima dionica prevladao je u ponedjeljak oprez uoči važnih parlamentarnih izbora u Italiji a u fokusu su bila i mješovita poslovna izvješća kompanija.

Londonski FTSE pao je 0,1 posto na 6.321 bod, a pariški CAC za 0,04 posto na 3.658 bodova. Jedino je frankfurtski DAX porastao i to za 0,29 posto, na 7.615 bodova.

Američka su tržišta danas zatvorena zbog državnog praznika a na europskim je tržištima prevladao oprez, uz fokus na mješovita poslovna izvješća kompanija.

Tako je četvrti po veličini proizvođač piva u svijetu Carslberg oslabio 6,8 posto, nakon što je uznemirio ulagače razočaravajućim rezultatima i izgledima.

Francuska banka Natixis dobila je pak na vrijednosti čitavih 26,5 posto, nakon što je predstavila planove za pojednostavljivanje lanca kontrole, što je utrlo put isplati veće dividende.

Oko 38 posto europskih kompanija koje su dosad objavile poslovne rezultate nisu ispunile očekivanja, što je navelo analitičare da u proteklih 30 dana snize procjene dobiti u 2013. za 2,2 posto, pokazali su podaci Starminea.

Stratezi ističu da oprez na tržištu dodatno pojačavaju predstojeći parlamentarni izbori u Italiji jer se ulagači pitaju hoće li nova vlada nastaviti sa započetim reformama. Izbori će biti održani 24. i 25. veljače.

Ulagači će također pratiti znakove iz Europske središnje banke (ECB) vezano tečaj eura, pa će posebno pozorno pratiti govor bančina predsjednika Marija Draghija danas poslijepodne u Europskom parlamentu (EP).

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,09 posto, na 11.407 bodova.

(Hina) xmpuk ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙