FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta neujednačena u sumornom makrogospodarskom okruženju

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi balansirali su u petak između pozitivnog i negativnog teritorija, pri čemu je gubitnike predvodio komunalni sektor a dobitnike proizvođač luksuznih roba PPR, i to u prigušenom raspoloženju na tržištima zbog slabih makrogospodarskih pokazatelja iz eurozone.

Londonski FTSE porastao je 0,04 posto na 6.329 bodova, frankfurtski DAX pao 0,16 posto na 7.618 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,14 posto i iznosio 3.674 boda.

Najvei je gubitnik danas bio komunalni sektor koji je u prosjeku oslabio 0,7 posto, pogođen padom cijena dionica španjolske energetske kompanije Iberdrola za 2,3 posto zbog špekulacija da bi banka Bankia mogla prodati udio u toj kompaniji.

Među dobitnicima izdvajao se pak francuski proizvođač luksuznih roba PPR, vlasnik branda Gucci, ojačavši 6,7 posto nakon što je izvijestio o neočekivano dobrim poslovnim rezultatima.

Pozornost tržišta ponovo su privukli znakovi da europski gospodarski problemi još nisu riješeni nakon što je europski statistički ured u četvrtak izvijestio da se aktivnost gospodarstva eurozone smanjila u posljednjem tromjesečju 2012.

Richard Edwards, čelnik tvrtke HED Capital, smatra da bi trebalo iskoristiti svaku slabost tržišta za kupovinu dionica njemačkih poduzeća, budući da njemačko gospodarstvo usprkos padu u četvrtom tromjesečju pokazuje otpornost na krizu. Dionice španjolskih, talijanskih i francuskih poduzeća trebalo bi pak prodavati, smatra Edwards, budući da posebno Španjolsku i Italiju i dalje teško pogađaju dužničke nevolje.

Pozornost investitora sada se okreće sastanku skupine dvadeset najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Moskvi u čijem će fokusu biti tečajna politika. Francuska je nedavno predložila da Europska središnja banka (ECB) cilja na određeni tečaj eura, čemu su se u ECB-u oštro usprotivili.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,18 posto na 11.173 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙