FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem siječnja ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 372.003 nezaposlene osobe, što je u odnosu na prosinac prošle godine povećanje za 3,8 posto ili 13.789 osoba, a u odnosu na lanjski siječanj porast za 11,3 posto, ili 37.652 osobe, objavio je danas HZZ. Po podacima iz redovitog mjesečnog izvještaja, u siječnju je priljev u evidenciju nezaposlenih bio veći od odljeva. U siječnju su u evidenciju HZZ-a novoprijavljene ukupno 36.394 osobe, što je 0,9 posto manje nego u siječnju prošle godine, dok je iz evidencije izašlo 22.605 osoba, što je 26,9 posto više nego u prošlogodišnjem siječnju. U evidenciju je najviše osoba došlo izravno iz radnog osoba, 25.529 osoba, ili oko 70 posto ukupno novoprijavljenih. Po podacima HZZ-a, najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (50.127 osoba, ili 13,5 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj) te gradu Zagrebu (47.168 osoba ili 12,7 posto).

ZAGREB - Hrvatsku je prošle godine posjetilo više od 11,8 milijuna turista koji su ostvarili 62,7 milijuna noćenja, što su porasti od 3,3 posto u turističkim dolascima i 4 posto u noćenjima u odnosu na godinu prije, objavio je Državni zavoda za statistiku. Po podacima Zavoda koji se odnose na fizički turistički promet u svim komercijalnim smještajnim objektima, prošle je godine u Hrvatskoj boravilo 10,4 milijuna stranih turista ili 4,5 posto više nego 2011., dok su još veći porast, od 5,1 posto, stranci ostvarili s 57,5 milijuna noćenja. Domaćih je turista bilo 1,46 milijuna ili 4,1 posto manje, a ostvarili su 6,8 posto manje noćenja ili 5,2 milijuna. U strukturi noćenja stranih turista prednjače Nijemci, a slijede turisti iz Slovenije i Austrije.

ZAGREB - Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) predstavio je danas osam projekata javno-privatnog partnerstva ukupne vrijednosti 320 milijuna eura, za koje bi se ugovori s privatnim partnerima trebali potpisati ove godine. Najveća po vrijednosti je gradnja Trga pravde u prostoru bivše vojarne na zagrebačkom Črnomercu, vrijedna 1,3 milijarde kuna, gdje bi se trebale izgraditi zgrade općinskog, županijskog, trgovačkog i prekršajnog suda te općinskog državnog odvjetništva i pravosudne akademije. Potpisivanje ugovora s privatnim partnerom očekuje se u prosincu ove godine. U rujnu bi trebao biti potpisan ugovor za obnovu i dogradnju Opće bolnice Varaždin, vrijedan 300 milijuna kuna, kao i ugovori za obnovu devet škola u Varaždinskoj županiji, vrijednih 173 milijuna kuna. Ove se godine očekuje i sklapanje ugovora o JPP-u za gradnju nove zgrade Hrvatskog državnog arhiva, obnovu Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, obnova zgrade Tvornice duhana Zagreb i prenamjenu u Hrvatski povijesni muzej, itd. Predsjednik Upravnog odbora CEI-a Dragan Marčinko kazao je kako je investicijski potencijal strateških razvojnih projekata u energetici i infrastrukturi pod okriljem CEI-a 15 milijardi eura, a najavio je registar tih investicija. Predstavljen je i pregled JPP projekata u najavi za ovu i iduću godinu, ukupne vrijednosti 5,24 milijarde kuna, u kojima financijski najveći udio imaju zdravstvo s 2,25 milijardi kuna te školstvo s 1,25 milijardi kuna.

OMIŠ/ZAGREB - U hidroelektrani (HE) Zakučac kod Omiša danas je puštanjem u rad prvog agregata obilježen završetak prve etape rekonstrukcije te hidroelektrane, a iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) najavljuju drugu etapu, odnosno zamjenu druge od ukupno četiri proizvodne jedinice. Ukupna vrijednost investicije je približno milijardu kuna, a u 2012. je utrošeno oko 120 milijuna kuna, ističu iz HEP-a. Radovi na revitalizaciji, modernizaciji i povećanju kapaciteta HE Zakučac počeli su 2012., a završetak se očekuje 2015. HE Zakučac izgrađena je u donjem toku rijeke Cetine, najveća je elektrana u Hrvatskoj instalirane snage 486 megavata (MW) i prosječne godišnje proizvodnje 1.458 gigavatsati (GWh). Rekonstrukcijom će se instalirana snaga povećati za 52 MW, što će omogućiti povećanje godišnje proizvodnje za 58 GWh. Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević je kazao da je HEP spreman pokrenuti i još neke velike projekte, kao što su HE Ombla i TE Plomin C, no na to bi osim struke trebala pristati cjelokupna javnost, a toga još nema. Napominjući kako treba utvrditi što je gospodarski interes, Koračević je kazao kako je HEP, ukoliko se donese odluka za bilo koji od projekata da je od gospodarskog interesa za Hrvatsku, spreman preuzeti odgovornost za vođenje tih projekata. Na poslovima modernizacije HE Zakučac radi 20-ak tvrtki, a nositelj projekta je Končar-Elektroindustrija.

RIJEKA - Sindikat Istre i Kvarnera najavio je danas pokretanje štrajka u tvornici TIBO, koja djeluje u sklopu riječkog 3. maja, zbog neiplaćenih plaća za protekla dva mjeseca. Predsjednik sindikata Bruno Bulić upozorio je kako je ugrožena egzistencija stotinjak radnika TIBO-a i poručio Upravi 3. maja da odstupi ako radnicima ne može isplatiti plaće. Situacija je teška i u drugoj tvornici u sklopu 3. maja, Tvornici motora i dizalica, ali tamo se isplaćuju plaće, a Bulić se upitao tko je dao ovlasti Upravi 3. maja da u programu preustroja poslanom u Bruxelles izostavi TIBO i Tvornicu motora i dizalica, odnosno da program izradi samo za brodogradilište. Predsjednik uprave 3. maja Edi Kučan rekao je na novinarski upit da štrajk u ovom trenutku ne bi bio pametno rješenje jer TIBO treba proizvesti opremu za četiri broda za Brodosplit i Uljanik, te za jedno američko brodogradilište. Kučan očekuje da će se pronaći logično rješenje za TIBO u okviru nadležnih ministarstava ili drugih državnih tijela, možda kroz proces predstečajne nagodbe te da će se nastaviti proizvodnja.

RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj danas je porinut tanker za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija za švedskog naručitelja Wisby Tankers. Brod nazvan "Palanca Singapore" nosivosti je 15.000 tona, duljine 133 i širine 23 metra. To je posljednji u nizu od četiri tankera za tog švedskog naručitelja. Iako je uobičajeno da se nakon porinuća svečano polaže kobilica za gradnju sljedećeg broda, toga danas u 3. maju nije bilo jer nema narudžbi za nove brodove. Najavljeno je sutrašnje potpisivanje ugovora s Wisby Tankersom za gradnju 10 barži, uz mogućnost nastavka gradnje nakon toga još njih 20. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan kazao je da je je u tijeku gradnja četiriju barži za ovog naručitelja. Kučan je kazao da se intenzivno pokušavaju ugovoriti nove gradnje brodova, ali da je stanje na tržištu vrlo teško. Otežano je financiranje gradnji jer su se poslovne banke povukle, kaže Kunač dodajući da je 3. maj sam zatvorio financijsku konstrukciju za gradnju barži koja je u tijeku.

ZAGREB - Perutnina Ptuj je u svrhu racionalizacije i optimizacije poslovanja sklopila sporazum o suradnji kojim će djelatnost distribucije proizvoda Perutnine Ptuj-Pipo na hrvatskom tržištu obavljati poduzeće iz sustava Agrokor, a koji će se početi primjenjivati od 1. travnja ove godine, izvijestili su iz Perutnine. Pojašnjavajući detalje sporazuma, direktor Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec Predrag Šegović naglasio je da ustupaju na uporabu manji dio distributivnih kapaciteta specijaliziranoj tvrtki za ovu vrstu djelatnosti, a veći dio skladišta, uključujući i vozni park, prodat će na slobodnom tržištu po povoljnim uvjetima. "U svrhu zbrinjavanja sačinit ćemo program prema kojem će svim radnicima koji su tehnološki višak biti osigurana sva prava iz Zakona, Pravilnika o radu i ugovora o radu. Dakle niti jedan radnik neće biti ostati bez svojih zajamčenih prava", kazao je.

ZAGREB - Kandidatura Zagreba za međunarodnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2013. potvrđena je na glavnoj skupštini Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz (AEFP), izvijestili su danas iz hrvatskog ogranaka te asocijacije. Zagreb je za tu nagradu (Entente Florale Europe-EFE) kandidiran zajedno sa još 11 europskih gradova, koji su odabrani u konkurenciji više od 2.400 prijavljenih gradova i mjesta. Osim Zagreba iz Hrvatske su se za tu nagradu kandidirali još Đakovo i Slavonski Brod, ali je stručni žiri nakon predstavljanja kandidata za kandidaturu izdvojio Zagreb. Međunarodni žiri EFE sastavljen od predstavnika 12 zemalja članica asocijacije AEFP/EFE boravit će u Hrvatskoj i Zagrebu od 25. do 27. lipnja te tom prilikom ocjenjivati Zagreb za tu nagradu.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je porasla za 1,10 posto, na 1.982,63 boda, što je njegova najviša razina još od sredine rujna 2011. godine. Specijalizirani indeks Crobex10 bilježi snažniji rast, za 1,64 posto, te trgovanje završava na 1.104,13 bodova, što je njegova najviša razina od početka kolovoza 2011. godine. Redovni promet na Burzi premašio je 28,7 milijuna kuna, a na listi milijunaša našlo se 11 dionica. Najtrgovanija je bila dionica Valamar Adria Holdinga s prometom od 3,6 milijuna kuna i rastom cijene od 4,69 posto, na 162,80 kuna. Dionica Vupika prodano je za 1,9 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 5,16 posto, na 145,12 kuna. Solidan promet i rast cijene danas bilježe i ostale dionice kompanija iz sastava koncerna Agrokor, što analitičari ponajprije tumače utjecajem vijesti o mogućem interesu Agrokora za kupnju slovenskog Mercatora. Tako je dionica Leda protrgovano za 1,6 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,61 posto, na 8.250 kuna, dok je dionici Tiska cijena porasla za 4,79 posto, na 230,53 kune, uz promet od 1,4 milijuna kuna. Intenzivnije se danas trgovalo i dionicama turističkog sektora, a cijena im se različito kretala. Tako je dionicama Jadranke ostvareno 1,7 milijuna kuna, uz pad cijene za 4,98 posto, dok je uz promet od 766,7 tisuća kuna dionici Maistre cijena porasla za 8,98 posto. Rast cijene za 6,45 posto bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga koja je imala 1,5 milijun kuna prometa. Dionica HT-a protrgovano je za 1,4 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,76 posto. Više od milijun kuna prometa danas su imale i dionice Petrokemije, Atlantic grupe, redovne dionice Adris grupe i AD Plastika, a sve su zabilježile i rast cijene.

(Hina) xggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙