FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohrabrujući gospodarski pokazatelji iz eurozone poduprli euro

Autor: vmom
LONDON, 24. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, nakon što su najnoviji gospodarski pokazatelji iz Njemačke i drugih članica eurozone naveli ulagače na zaključak da je najgore u dužničkoj krizi možda prošlo.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,3 posto prema dolaru, na 1,3352 dolara. Dodatno se time primaknuo najvišoj razini u 11 mjeseci od 1,3404 dolara, na koju se popeo prije deset dana.

Jedinstvena europska valuta poskočila je čak 1,2 posto prema jenu, na 119,39 jena, što je nedaleko njezine najviše razine u 20 mjeseci od 120,73 jena, koju je zabilježila prije gotovo tjedan dana.

I dolar je poskočio prema jenu, za 1,3 posto, te se njime trgovalo po 89,74 jena.

U fokusu tržišta bio je budno praćeni pokazatelj londonske istraživačke tvrtke Markit o aktivnostima u privatnom sektoru eurozone koji svjedoči o velikim razlikama među zemljama članicama, poglavito njezinih najvećih gospodarstava.

Posebno su neugodno iznenadili vrlo slabi podaci francuskih kompanija, dok je Njemačka iznenadila najbržim rastom aktivnosti u posljednjih godinu dana. Stoga je trgovina eurima bila promjenjiva.

"Tečaj eura je skliznuo zbog slabih francuskih podataka a ojačao nakon objave njemačkih podataka. Općenito vlada pozitivno raspoloženje prema euru", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

S druge strane, pritisci na jen nastavili su se, poglavito nakon što je novi japanski premijer izjavio da očekuje od središnje banke da što je prije moguće postigne ciljanu inflaciju od dva posto.

Tržište će za nove smjernice budno pratiti objavu utjecajnog njemačkog Ifo indeksa poslovne klime koja se očekuje u petak.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙