FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje pritisnule tečaj eura prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 28. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima spustio s najviših razina prema dolaru u posljednjih 11 mjeseci uslijed dobitonosnih prodaja na koje su odlučili pojedini ulagači nakon prošlotjednog uzleta jedinstvene valute.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,04 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3457 dolara. Time se spustio s najviše razine u 11 mjeseci od 1,3480 dolara, na koju se popeo u petak.

Jedinstvena valuta istodobno se nakratko popela na najvišu razinu u zadnji 21 mjesec prema japanskoj valuti, od 122,91 jena, da bi se potom stabilizirala na 122,02 jena, što znači da je na gubitku 0,3 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Dolar je nakratko prema jenu dosegnuo najvišu razinu od lipnja 2010., od 91,25 jena, no potom se stabilizirao na 90,97 jena, što znači da je u plusu svega 0,08 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Iako je prošlotjedni uzlet pojedine ulagače naveo na prodaje eura s ciljem ostvarivanja dobiti, mnogi se već pripremaju na nove kupovine na povoljnijim razinama zbog rastućeg optimizma u vezi oporavka u eurozoni.

"Nakon tako snažnog uzleta tečaja eura prema dolaru, na tržištima je prilično uobičajeno, makar u kratkom roku, da ne bude previše dodatnih kupovina i da se bilježe sporadične dobitonosne prodaje", kazao je Ulrich Leuchtmann, čelnik odjela valutnih istraživanja u Commerbanci.

"Ima određenog prostora za daljnje jačanje eura, no taj će put obilježiti prepreke, kratki prekidi pa čak i korekcije", dodao je.

Euru je vjetar u leđa u petak pružila vijest iz Europske središnje banke (ECB) o ranijoj otplati neočekivano visokog iznosa kredita koje je ECB dodijelio bankama eurozone prije godinu dana, uz vrlo nisku kamatnu stopu i s rokom otplate do tri godine.

Veliki interes banaka da kredite vrati u prvoj mogućoj prilici, odnosno već nakon godinu dana, dokaz je jačanja povjerenja u 17-članoj eurozoni. Novi niz gospodarskih pokazatelja iz Njemačke također je ohrabrujuć, ukazujući na jačanje zamaha u najvećem europskom gospodarstvu nakon pada u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Jen će pak po ocjeni analitičara vjerojatno nastaviti slabiti zbog očekivanja nastavljenih pritisaka nove japanske vlade na tamošnju središnju banku da agresivnije olabavi monetarnu politiku.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙