FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan prema dolaru uz podršku poboljšanog indeksa ZEW-a

Autor: vmom
LONDON, 22. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima unatoč promjenjivoj trgovini ostao stabilan prema dolaru, crpeći podršku iz novog podatka iz Njemačke o naglo poboljšanom povjerenju ulagača.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3312 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno trgovanje. Drži se tako i dalje ispod najviše razine u 10 mjeseci od 1,3404 dolara, dosegnute prije tjedan dana.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,7 posto prema jenu, na 118,47 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, i to za gotovo 0,8 posto, na 88,88 jena.

Pozitivno je danas odjeknula vijest iz Njemačke. Tamošnji ugledni ekonomski institut ZEW objavio je da je njegov pokazatelj gospodarskog raspoloženja porastao u siječnju za 24,6 bodova u odnosu na mjesec prije, na ukupno 31,5 bodova, što je njegova najviša razina od svibnja 2010.

Takva vijest nadmašila je sva očekivanja, a znak je da kriza eurozone više ne pogađa najveće europsko gospodarstvo snažno kao krajem prošle godine.

Euro je stoga u kratkom roku umanjio gubitke prema jenu, a nakratko je dosegnuo i razinu od 1,3350 dolara.

Iako od početka prošlog tjedna ne uspijeva ponovno probiti granicu od 1,34 dolara, vjerojatno će ostati snažan, kažu valutni stratezi, ukazujući na popuštanje zabrinutosti u vezi krize u eurozoni.

"Euro bi mogao probiti razinu od 1,34 dolara pa i dosegnuti 1,35 dolara već krajem ovog tjedna nastavi li se niz dobrih pokazatelja iz Njemačke", kazao je Joerg Angele, valutni strateg u banci Raiffeisen Bank International.

Nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi povoljnim ocjenama stanja u eurozoni na nedavnoj tiskovnoj konferenciji pružio poticaj tečaju eura, dodatni vjetar u leđa stigao mu je iz njemačke središnje banke Bundesbanke koja je u ponedjeljak ustvrdila da je kriza u njemačkom gospodarstvu vjerojatno već dosegnula dno.

U fokusu je bilo i zasjedanje japanske središnje banke (BOJ). Po završetku dvodnevnog zasjedanja BOJ očekivano je objavio da je podigao ciljanu inflaciju na dva posto, a najavio je i program kupovine imovine s kojim namjerava započeti tek od iduće godine. To je razočaralo one koji su očekivali agresivnije popuštanje monetarne politike pa je jen ojačao prema dolaru i euru.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙