FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan prema dolaru i jenu pred nove pokazatelje

Autor: vmom
LONDON, 23. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima ostao stabilan prema dolaru i jenu, budući da mu i dalje na ruku ide poboljšano raspoloženje spram gospodarstva eurozone.

Euro je tako ojačao 0,11 posto prema dolaru, na 1,3334 dolara, što je nedaleko najviše razine u 11 mjeseci od 1,3404 dolara, na koju se popeo početkom prošloga tjedna.

Jedinstvena europska valuta stabilizirala se i prema jenu, te se njome trgovalo po 118,25 jena.

Dolar je pak prema jenu oslabio 0,2 posto, na 88,50 jena.

Euro i dalje crpi podršku iz smirivanja strahova vezanih uz dužničku krizu, a poglavito mu idu na ruku najnovija izjava predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija koji je jučer kazao da eurozona može započeti 2013. s više povjerenja.

Blagi vjetar u leđa stiže mu je još iz nedavno objavljenih snažnih pokazatelja iz njemačkog gospodarstva, konstatiraju valutni stratezi. Ujedno napominju da bi se čak mogao vratiti iznad 1,34 dolara ako ključni gospodarski pokazatelj iz eurozone, a riječ je o indeksu menadžera nabave PMI, nadmaši očekivanja tržišta.

Ulagačima će nove smjernice pružiti i podatak o prvoj tranši vraćenih kredita koje su banke eurozone dobile od Europske središnje banke (ECB) prije godinu dana. Pojedini valutni stratezi kažu da bi euro mogao ojačati pred njegovu objavu koja se očekuje krajem tjedna.

"Bude li otplaćeni iznos bio značajan, to bi moglo potvrditi da su sistemski rizici u eurozoni nastavljaju slabiti. To bi moglo biti pozitivno za euro", kazala je Audrey Childe-Freeman, čelnica odjela valutne analize u tvrtki BMO Capital Marketsu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙