FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabljenje strahova u vezi dužničke krize u eurozoni podupire tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 18. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima blago oslabio prema dolaru i jenu, dok je ojačao u odnosu na švicarski franak, s obzirom da mu podršku i dalje pružaju prigušeni strahovi u vezi dužničke krize u eurozoni.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,36 posto i njime se trgovalo po 1,3326 dolara. Ranije se nakratko popeo i do 1,3399 dolara, nadomak najviše razine u 11 mjeseci od 1,3404 dolara, na koju se popeo u ponedjeljak.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,3 posto prema jenu, na 119,92 jena, što je nadomak ranije dosegnutih 120,73 jena, najviše razine od svibnja 2011.

Prema švicarskom franku dosegnula je pak novu najvišu razinu u posljednjih 20 mjeseci, od 1,2568 franaka.

Dolarom se trgovalo po 89,91 jen, što znači da je u plusu 0,07 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Valutni stratezi drže da će euro vjerojatno ostati snažan u bliskoj budućnosti. Popuštanje zabrinutosti u vezi krize u eurozoni i optimistične ocjene čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija povećali su sklonost ulagača rizičnijim ulaganjima.

Takve okolnosti poduprle su jačanje eura, dok su pritisnule tečaj švicarske valute, koju ulagači preferiraju kada traže utočište za svoj kapital u nestabilnim vremenima.

"Draghijeve izjave da očekuje oporavak u eurozoni tijekom ove godine ugodno su iznenadile ulagače i pomogle su poduprijeti tečaj eura prema dolaru, a poglavito prema švicarskom franku", kazao je valutni analitičar u Credite Suisseu Bernd Berg. On očekuje da će euro u idućim tjednima dosegnuti 1,35 dolara, nakon čega bi se trebao konsolidirati oko tih razina.

Što se tiče švicarske valute, analitičari očekuju da će ostati slabom.

Dolar se danas spustio s najviše razine prema jenu u 31 mjesec, pod pritiskom dobitonosnih prodaja koje su ulagači odlučili poduzeti nakon njegova uzleta u očekivanju agresivnog ublažavanja monetarne politike u Japanu. Stratezi procjenjuju da će pad dolara biti kratkog daha a da će japanska valuta ostati ranjiva na daljnje gubitke ako japanska središnja banka poduzme agresivnije mjere nego što su tržišta očekivala kako bi suzbila deflaciju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙