FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Rješenje pitanja Ljubljanske banke treba biti takvo da se ne može reći da je netko nekoga prevario i da ga se može politički prezentirati javnosti u Hrvatskoj i u Sloveniji, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i eurposkih poslova Vesna Pusić. "Moram reći da cijenim napore slovenskog kolege Erjavca da pomogne i pridonese tom rješenju s obzirom na situaciju u Sloveniji, gdje se vladajuća koalicija postupno osipa, i koji pokazuje dozu odgovornosti da se to to pitanje riješi prije izbora ili nekog drugog preslagivanja u Sloveniji", izjavila je ministrica Pusić nakon završetka sastanka vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Uoči toga sastanka, u srijedu navečer, ministrica je sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem razgovarala o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. Oboje ministara su nakon toga sastanka izjavili da je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

BRUXELLES - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da arbitraža nije put za rješavanje pitanja Ljubljanske banke i naznačio mogućnost da se rješenje traži u poravnanju bilance te banke. Na pitanje da objasni što misli pod poravnanjem, Erjavec je odgovorio: "Mi govorimo o bilanci Ljubljanske banke i ta bilanca mora biti poravnana. Ne možemo govoriti samo o pasivi, nego moramo govoriti i o aktivi i pogledati kakav je izračun. Ja sam političar i pobrinut ću se da rješenje bude politički prihvatljivo, a stručnjaci moraju reći kakve su pravne činjenice i činjenice u vezi s bilancom Ljubljanske banke". U slovenskoj javnosti se govori da su potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim poduzećima u koja je plasirala kredite veća od štednje hrvatskih građana. "Mislim da nema vremena za arbitražu, jer ako idemo na arbitražu onda to znači da to moraju potvrditi obje vlade, zatim ratificirati u parlamentima. Bolje je da umjesto arbitraže ratificiramo pristupni ugovor", izjavio je novinarima ministar Erjavec nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Erjavec je istaknuo da se traži konkretno rješenje problema, a ne način rješavanja.

NEW YORK - Pripadnici mirovnih snaga u demilitariziranoj zoni između Izraela i Sirije nisu mogli potvrditi sirijske pritužbe da su izraelski zrakoplovi letjeli iznad Golanske visoravni, izjavio je u četvrtak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. "UNDOF nije zamijetio nikakve zrakoplove kako lete iznad zone razdvajanja i nije mogao potvrditi incident.", rekao je glasnogovornik UN-a Eduardo del Buey novinarima napominjući da promatrači UN-a javljaju da su vremenske prilike na terenu bile nepovoljne za promatranje. U izraelskim zračnim udarima u srijedu gađan je vojni istraživački centar nedaleko od Damaska, priopćila je ranije sirijska vojska. Ban Ki-moon je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" izvješćima o izraelskim zračnim napadima na ciljeve u Siriji i zatražio poštovanje državnog suvereniteta. Izrael nije komentirao informacije o napadu.

BRUXELLES - Srbija i Bosna i Hercegovina potpisale su u četvrtak protokol o suradnji na području ratnih zločina, objavila je Europska komisija. Protokol o suradnji radi progona počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisali su glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Goran Salihović i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, objavila je Komisija. Protokol će omogućiti razmjenu informacija i suradnju u istragama. Otvorit će također put suđenjima osumnjičenicima za ta kaznena djela koji su pokušavali izbjeći pravdi skrivajući se iza nemogućnosti svojih zemalja da izruče svoje državljane progonjene u susjednoj zemlji.

WASHINGTON - Bivši senator Chuck Hagel, kojega je američki predsjednik Barack Obama nominirao za novog ministra obrane, obećao je u četvrtak na saslušanju u Senatu da neće oklijevati pribjegavanju sili kako bi zemlji zajamčio sigurnost. Rasprava u senatskom odboru za vojna pitanja na trenutke je bila usijana, javlja Reuters. Nekoliko republikanskih senatora zamjerilo je svom stranačkom kolegi, bivšem senatoru iz Nebraske i odlikovanom vijetnamskom veteranu, da je "premekan" prema Iranu i da ima protuizraelska stajališta. Iako će, kako tvrde analitičari, Hagel ipak biti potvrđen, najmanje trojica republikanskih članova odbora najavila su da će glasovati protiv. Hagel se u Senatu svojedobno usprotivio američkoj invaziji na Irak i glasovao je protiv pooštravanja sankcija protiv Irana. Hagel bi na čelu Pentagona trebao zamijeniti Leona Panettu.

TRIPOLI - Britanski premijer David Cameron poručio je u četvrtak Libijcima da britanski narod želi biti uz njih, tijekom nenajavljena posjeta toj zemlji u sklopu afričke turneje. Premijera su građani Tripolija svečano dočekali na Trgu mučenika, bivšem Zelenom trgu, pošto je ranije govorio novacima na policijskoj akademiji koju financijski pomaže britanska vlada. Cameron će se također sastati s libijskim premijerom Ali Zidanom i predsjednikom Mohamedom Magariefom. Foreign Office upozorio je ranije ovoga tjedna na "potencijalnu prijetnju" britanskom veleposlanstvu u Tripoliju. To je upozorenje uslijedilo tjedan dana nakon što su Britanci pozvani da napuste drugi po veličini libijski grad Tripoli zbog "specifične i neposredne prijetnje zapadnjacima".

PARIZ - Deseci tisuća djelatnika u francuskom javnom sektoru u prosvjednim su povorkama ulicama Pariza i drugih gradova tražili više plaće, prvi put se suprotstavivši mjerama predsjednika Francoisa Holandea za smanjenje proračunskog manjka otkako je preuzeo položaj u svibnju. Pod pritiskom da sreže potrošnju i smanji dug koji je narastao zbog gospodarske krize, vlada Hollandeovih socijalista odbila je odmrznuti plaće u javnom sektoru koje je 2010. zamrznula vlada konzervativaca na čelu s njegovim prethodnikom Nicolasom Sarkozyjem. Sindikat CGT objavio je da je širom zemlje na ulice izašlo 150 tisuća ljudi, među kojima su neki zbog toga i obustavili rad. Oko deset posto učitelja u državnim školama nije došlo na posao, ali sve su škole radile, objavilo je francusko ministarstvo obrazovanja. Nisu napravljene procjene glede broja osoba koje nisu radile u drugim dijelovima javnog sektora.

MOSKVA - Rusija je u četvrtak pozdravila imenovanje Johna Kerrya na dužnost državnog tajnika Sjedinjenih Država. "Nadamo se konstruktivnoj suradnji s njim", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksadner Lukaševič. "John Kerry je poznat političar s bogatim iskustvom u međunarodnoj politici i poznavanjem međudržavnih odnosa", dodao je on. "Iz tog smo razloga uvjereni da če (njegovo imenovanje) omogućiti dobru potporu razvoju međusobnih odnosa i pomoći da bilateralna suradnja dobije pozitivnu dinamiku", naglasio je on. Američki Senat u utorak je velikom većinom glasova odobrio imenovanje Johna Kerryja (69) za državnog tajnika, odnosno šefa diplomacije SAD-a. Za Kerryjevo imenovanje glasovala su 94 senatora, a tri su bila protiv. Kerry će na dužnosti državnog tajnika naslijediti Hillary Clinton.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙