FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih dohađaja do 9,30 sati.

SANTIAGO

Visoki dužnosnici zemalja Latinske Amerike koji su u nedjelju zatvorili summit s Europskom unijom u Santiagu de Chileu, otvorili su drugi sastanak na vrhu njihove regionalne organizacije Zajednice latinoameričkih država i Kariba (CELAC). Na sastanku su četiri zemlje koje čini Pacifički savez (Peru, Čile, Meksiko i Kolumbija) objavile zaključivanje sporazuma o osnivanju zone slobodne trgovine koji će stupiti na snagu do 31. ožujka. "Najmanje 90 posto proizvoda bit će oslobođeno bilo kakvih carinskih nameta u trgovini između naših zemalja", objasnio je tisku čileanski predsjednik Sebastian Pinera. Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, koji će 24. svibnja preuzeti predsjedanje Pacifičkim savezom, osnovanim u lipnju 2012., ocijenio je da taj sporazum predstavlja "najvažniji i najdublji proces integracije u povijesti Latinske Amerike".

SEUL

Nove satelitske snimke ukazuju na aktivnost u tijeku u postrojenju koji Sjeverna Koreja koristi za nuklearne pokuse, objavio je Američki institut za istraživanje te zemlje koja je prošlog tjedna najavila namjeru da izvede nuklearni pokus. Snimke od 23. siječnja daju naslutiti da bi se u postrojenju mogao pripremati nuklearni pokus "za nekoliko tjedana ili čak i prije", kad se da zapovjed, objavio je Američko-korejski institut pri Sveučilištu John Hopkins. Pjongjang je u četvrtak objavio namjeru da neodređenog datuma pristupi novom nuklearnom pokusu prkoseći SAD-u, "zakletom neprijatelju", te kao odgovor na proširene sankcije UN-a izglasane neposredno prije. Novi sjevernokorejski pokus bio bi treći, nakon onih 2006. i 2009. koji su bili odgovori na sankcije koje je UN izglasao nakon ispaljivanja raketa.

BRISBANE

Olujne kiše na sjeveroistoku Australije uzrokovale su smrt triju osoba a poplavljene su tisuće kuća čiji su se pojedini stanovnici morali skloniti na krovove kako bi izbjegli bujicu, objavile su u ponedjeljak vlasti. Tijela dviju nestalih osoba pronađena su u ponedjeljak dok je jedan muškarac poginuo dan ranije želeći provjeriti svoj brod blizu grada Bundaberga, nekoliko stotina kilometara sjeverno od Brisbanea, na istočnoj obali. Po riječima premijera države Queensland Campbella Newmana, četiri grada pod prijetnjom su bujica nakon prolaza uragana Oswald. U Bundabergu 1200 kuća već je poplavljeno, dodao je on. Ondje je 18 stanovnika koji su se sklonili na krovove prebačeno helikopterom a desetak će ih biti prebačeno tijekom sljedećih sati, kazao je gradonačelnik tog grada od 50.000 stanovnika Mal Forman. Tri se osobe smatra nestalima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙