FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TOKIO

Američke, japanske i indijske vlasti odlučile su u četvrtak privremeno zabraniti letove Boeinga 787 Dreamlinera nakon više incidenata, što predstavlja težak udarac za američku tvrtku koja tvrdi da je uvjerena u sigurnost svoje letjelice. Boeing 787, koji je zadnjih tjedana imao nekoliko kvarova, mora ostati na tlu do nove odluke, izjavio je japanski pomoćnik ministra prometa, spominjući potrebu da se zajamči prije svega sigurnost baterija i druge opreme. Američka savezna zrakoplovna uprava (FAA) ranije je zatražila da svi Dreamlineri registrirani u SAD-u ne lete dok se čeka potvrda njihove sigurnosti. Ta se naredba odnosi na United Airlines, jedinu kompaniju koja trenutno ima 787 u svojoj floti, i to šest primjeraka. "Slijedeći odluku FAA, Boeing 787 neće smjeti uzletjeti dok se ne zajamči sigurnost baterija", kazao je japanski pomoćnik ministra Hiroshi Kajiyama. U Indiji su zrakoplovne vlasti učinile isto u četvrtak.

CARACAS

Venezuelanski oporbeni vođa Henrique Capriles zatražio je u srijedu dokaz da je živ oboljeli predsjednik Venecuele Hugo Chavez, kojeg javnost nije vidjela ni čula od operacije karcinoma na Kubi prije pet tjedana. Chavezov potpis viđen je u srijedu u odluci o imenovanju novog ministra vanjskih poslova, objavljenoj u vladinim službenim novinama. "Ako predsjednik Republike može potpisivati odluke, pozivam ga da se pokaže", rekao je Capriles na svojoj inauguraciji za novi mandat guvernera države Miranda. "On bi trebao reći što nam se sve događa u vladi jer ono što imamo u Venezueli je loša vlada", poručio je Capriles. Dužnosnici kažu da je zdravlje 58-godišnjeg Chaveza poboljšano unatoč teškom stanju nakon četvrte operacije 11. prosinca u Havani.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primit će u četvrtak ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića s kojim će razgovarati o provedbi regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica i interno raseljenih osoba, priopćio je u srijedu ured predsjednika. Tim se programom želi zaključiti pitanje izbjeglica u regiji pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74 tisuće osoba ili 27 tisuća domaćinstava u sve četiri države regije. Posebnu vrijednost programa predstavlja činjenica da je izbjeglim i raseljenim osobama ponuđena mogućnost da se opredijele za reintegraciju ili za povratak. Na donatorskoj konferenciji koja je održana u travnju 2012. u Sarajevu registrirano je više od 260 milijuna eura donacija za provedbu ovog programa, navodi se u priopćenju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙