FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

KAIRO

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi u nedjelju je proglasio 30-dnevno izvanredno stanje u tri pokrajine Sueskog kanala, među kojima i u Port Saidu gdje je od petka u nasilju smrtno stradalo više desetaka ljudi. U obraćanju naciji koje je izravno prenosila televizija, Mursi je uz ostalo pozvao čelnike oporbe na nacionalni dijalog, u trenutku teške političke krize u zemlji otežane gotovo svakodnevnim nasiljem. Izvanredno stanje stupa na snagu u ponoć u Port Saidu, Suezu i Ismailiji, na razdoblje od 30 dana, rekao je. Uz to se uvodi i noćni redarstveni sat u te tri pokrajine od 21 do 6 sati. Egipatski predsjednik je također zaprijetio drugim izvanrednim mjerama u slučaju nastavka sukoba.

PARIZ

Više od stotinu tisuća pobornika zakona o homoseksualnim brakovima izašlo je u nedjelju poslijepodne na ulice Pariza kako bi dalo podršku tom zakonu dva dana uoči njegova razmatranja u francuskom parlamentu. Prema procjenama policije na prosvjedu je sudjelovalo oko 125 tisuća ljudi, dok organizatori navode da se okupilo oko 400 tisuća zagovaratelja homoseksualnih brakova i mogućnosti posvajanja djece za istospolne parove. Sudjelovanje je bilo veliko, ali ipak bitno manje od skupa protivnika tog zakona, kojih se 13. siječnja okupilo između 340 i 800 tisuća prema različitim izvorima. Poziv na skup je odaslao velik broj udruga i lijevo orijentiranih stranka, uključujući i onu premijera Jean-Marca Ayraulta.

JERUZALEM

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon, koji se nalazi u komi već sedam godina, pokazao je "znatnu moždanu aktivnost" tijekom nedavnih pregleda, rekli su u nedjelju izraelski i američki neurolozi. U priopćenju Sveučilišta Ben Gurion u Beershevi stoji da je njihova ekipa neuroznanstvenika provela pretrage tijekom dva dana. Ariel Sharon, koji je u vegetativnom stanju od 2006. nakon krvarenja u mozgu, pregledan je kako bi se ispitala aktivnost njegova mozga. Znanstvenici su pred Sharona postavili fotografije njegove obitelji i pustili mu snimke glasa njegova sina te zabilježili znatnu moždanu aktivnost, ali skupljeni elementi nisu pokazatelji da je pacijent svjesno primio te informacije.

KRAKOV

"Rekvijem za Auschwitz" skladatelja Rogera Morena Rathgeba, odsvirali su u nedjelju navečer u Krakovu romski glazbenici iz nekoliko europskih zemlja povodom međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, te 68. obljetnice oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau. "Pravo je čudo što smo uspjeli okupiti sve ove glazbenike koji su stigli iz Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Češke odsvirati ovaj Rekvijem", rekao je Marcel Tsas, organizator turneje tijekom koje su glazbenici svirali u Budimpešti i Pragu, a koja u utorak završava u Berlinu. "To je iskazivanje počasti svim žrtvama logora", rekao je Roger Moreno Rathgeb koji je počeo pisati Rekvijem nakon posjeta Auschwitzu 1998. Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su između 1940. do 1945. u logoru Auschwitz-Birkenau nedaleko od Krakova na jugu Poljske ubili oko 1.100.000 ljudi, među kojima oko milijun Židova. Ostale žrtve su bili poljski nežidovi, kao i 25.000 Roma i 15.000 sovjetskih zatočenika.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙