FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JERUZALEM

Desni blok i blok lijevog centra dobili su podjednak broj glasova nakon što je prebrojano 99,5 posto glasačkih listića na parlamentarnim izborima održanima u utorak u Izraelu, prema brojkama koje je u srijedu objavilo središnje izborno povjerenstvo. Desni blok koji predvodi Likud-Izrael Beiteinu te blok lijevog centra sa strankom Yesh Atid, koja je priredila iznenađenje, i arapskim strankama, dobili su svaki po 60 mjesta, prema brojkama objavljenima na internetskoj stranici središnjeg izbornog povjerenstva. Zajednička lista koju čine Likud premijera Benjamina Netanyahua i stranka Izrael Beiteinu njegova bivšeg ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana dobija 31 mjesto, nasuprot 42 u dosadašnjem parlamentu. Centristička stranka Yesh Atid, koju je prije manje od godinu dana pokrenuo bivši novinar Yair Lapid, postaje druga stranka u zemlji s 19 zastupnika na 120, ispred Laburističke stranke s 15 mjesta.

AMAN

Birališta su u srijedu otvorena za 2,27 milijuna Jordanaca pozvanih na izbore novi parlament koji će imati savjetodavnu ulogu kada kralj Abdulah II. bude sastavljao novu vladu, no oporbeno Muslimansko bratstvo takvu reformu ne drže demokratskom i bojkotiraju izbore tražeći uvođenje parlamentarnog sustava. Službeni Aman želi da novi parlament od 150 mjesta za koji se natječe 1500 kandidata bude motor reformi u kraljevstvu. Muslimansko bratstvo, glavna oporbena stranka, te Front za nacionalnu reformu bivšeg premijera Ahmada Obeidata, pozvali su svoje birače na bojkot što je kralj Abdulah II. nazvao "pogreškom u procjeni". Zbog bojkota islamista čini se da je pobjeda plemenskih vođa i osoba bliskih režimu osigurana.

DUBAI

Drugi čovjek Al Kaide na Arapskom poluotoku Saudijac Said Ali al-Šehri poginuo je, objavio je radikalni islamist na Twitteru, izvješćuje u srijedu američki centar za nadzor islamističkih stranica SITE. Islamist Abdalah ben Mohamed kazao je da je Said Ali al-Šehri poginuo nakon "duge borbe protiv kampanje cionista i prekrštenih". Smrt drugog čovjeka na arapskom poluotoku nisu potvrdile islamističke stranice povezane s ekstremističkom skupinom, niti vlasti u Saudijskoj Arabiji ili Jemenu. No, dnevni list Al Hajat izvijestio je u srijedu da su članovi njegove obitelji u Saudijskoj Arabiji objavili da je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice tijekom druge polovice prosinca u Jemenu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙